Να αναστρέψει την εικόνα του brain drain και της «άτακτης φυγής» εξειδικευμένου προσωπικού που εγκατέλειψε την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης επιχειρεί το Υπουργείο Εξωτερικών, προσπαθώντας να προσεγγίσει τους ανθρώπους αυτούς και να τους δώσει κίνητρα επαναπατρισμού, πείθοντας τους ότι μπορούν να εργαστούν στην χώρα.

Στο πλαίσιο της εν λόγω προσπάθειας το ΥΠΕΞ σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, διοργανώνει την «Ημέρα Καριέρας» στο Ντίσελντορφ στις 14 Δεκεμβρίου.

Γέφυρα

Όπως λένε οι διοργανωτές της εκδήλωσης στόχος τους είναι να εξελιχθεί σε μία γέφυρα διασύνδεσης μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και υψηλής ειδίκευσης Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία και σκέφτονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο στο Ντίσελντορφ θα βρεθούν εκπρόσωποι από 50 κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων που αναζητούν πάνω από 1200 στελέχη, από μηχανικούς, οικονομολόγους και επαγγελματίες υγείας ως ειδικούς στην πληροφορική, το μάρκετινγκ και το περιβάλλον.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν απευθείας με εκπροσώπους των εταιρειών για τις δυνατότητες συνεργασίας, καθώς και να ενημερωθούν για τα θεσμοθετημένα κίνητρα επαναπατρισμού τους.

Με την κυβέρνηση να θέλει να δείξει ότι είναι παρούσα στην εκδήλωση αναμένεται να δώσουν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως και ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Στις δράσεις του Στρατηγικού Σχεδίου για τους απόδημους

Η «Ημέρα Καριέρας» στο Ντίσελντορφ υλοποιείται κατόπιν Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της ΔΥΠΑ τον Σεπτέμβριο.

Και εντάσσεται όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές «στις δράσεις που περιλαμβάνει το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027 με στόχο την προσέγγιση της νέας Διασποράς, των Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης αναζητώντας καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό».

Η εκδήλωση του Ντίσελντορφ γίνεται στο πλαίσιο μιας σειράς ενημερωτικών ημερίδων που διοργανώνονται στο ευρύτερο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Rebrain Greece του Υπουργείου Εργασίας, με στόχο τον επαναπατρισμό ταλέντων και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Ακολουθεί την αντίστοιχη που έγινε στο τέλος Νοεμβρίου στο Άμστερνταμ, όπου παρούσα ήταν επίσης η Υπουργός Εργασίας, ενώ ανάλογη ημερίδα προγραμματίζεται να γίνει στο Λονδίνο το 2025.

Το brain drain

Αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, εκτιμούν δε ότι το brain drain δείχνει τάσεις αναστροφής.

Όπως λένε σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, έχουν επιστρέψει πάνω από 350.000 από τους 680.000 Έλληνες που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Επικαλούνται την πολιτική αβεβαιότητα στον ευρωπαϊκό χώρο και θεωρούν ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης ώστε να επιστρέψουν όσοι εγκατέλειψαν τη χώρα την περίοδο της κρίσης και ανήκουν σε αυτούς που χαρακτηρίζονται εξειδικευμένο προσωπικό και έχουν ανάγκη οι εταιρείες.

Θεωρούν ακόμα ότι τόσο το περιβάλλον στην Ελλάδα αλλά και οι ανάγκες της ελληνικής οικονομίας για ανθρώπινο δυναμικό δημιουργούν «ευνοϊκότερες προϋποθέσεις από ποτέ για την επαναπατρισμό της γενιάς του brain drain».

Η υψηλή ειδίκευση και τεχνογνωσία αυτού του εξαιρετικά δυναμικού τμήματος του Ελληνισμού, άλλωστε το καθιστά καίριας σημασίας για την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου που θέλει να περάσει προς τα έξω η χώρα και να της δώσει πόντους σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, που αποτελούν προϋπόθεση για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν όσοι έφυγαν θα βρουν όντως στην Ελλάδα τους μισθούς και θα πειστούν για την εξασφάλιση τους σε ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον προκειμένου να πάρουν την απόφαση να επιστρέψουν.