Η ώρα των απολογιών έφτασε για τους 21 συλληφθέντες που κατηγορούνται για την συμμετοχή τους στην υπόθεση με την Πολεοδομία της Χαλκιδικής.

Από σήμερα το πρωί θα ξεκινήσουν να περνούν το «κατώφλι» του ανακριτή προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για όσα τους καταλογίζονται, ενώ αρκετά περίπλοκη φαίνεται να είναι η υπόθεση.

Διάρρηξη στο τμήμα του Δήμου Σιθωνίας

Διάρρηξη στην υπηρεσία δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου Σιθωνίας, στην περιοχή της Νικήτης, καταγγέλθηκε από τον δήμαρχο Ιωάννη Μαλλίνη και τον νέο διευθυντή της υπηρεσίας, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- η πόρτα ήταν παραβιασμένη.

Στο σημείο μετέβησαν κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχουν αποκλείσει το χώρο.

Η υπόθεση ερευνάται από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πολυγύρου Χαλκιδικής.

Τι ανέφερε ο Καλλιακμάνης για την υπόθεση

Αναφερόμενος στο θέμα, ο επίτιμος πρόεδρος αστυνομικών Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, μιλώντας στo MEGA υποστήριξε ότι, «δύο πολεοδομίες, ελέγχονται άλλες δύο. Πολλά χρήματα. Ελέγχονται άλλα 86 άτομα, 600.000 βρέθηκαν στους 6 υπαλλήλους που συνελήφθησαν και η έρευνα αυτή συνεχίζεται. Ελέγχονται θυρίδες που έχουν».

«Δεν είναι κάτι καινούργιο που βλέπουμε για τις πολεοδομίες. Δεν το ξέραμε τι γίνεται; Δεν ξέρουμε τι γίνεται με τη διαφθορά στο Δημόσιο;», καταλήγει.

Εκτός λειτουργίας η Πολεοδομία στην Χαλκιδική

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, στην αναστολή λειτουργίας της υπηρεσίας δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου Σιθωνίας ως προς την εξυπηρέτηση αιτημάτων των πολιτών από 13/12/2024 ως 07/01/2025, προχώρησε ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Μαλλίνης, με αφορμή την υπόθεση των 21 συλληφθέντων για συμμετοχή στο κύκλωμα υπαλλήλων πολεοδομικών υπηρεσιών της Χαλκιδικής που κατηγορούνται ότι ενέκριναν, με το αζημίωτο, παράνομες ενέργειες και κατασκευές.

Στην απόφαση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου, αναφέρεται ότι η απόφαση ελήφθη, λαμβάνοντας υπόψη διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και «τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί κατόπιν της πραγματοποίησης ελέγχου από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ».

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Ο Δήμαρχος Σιθωνίας αφού έλαβε υπόψη:

  1. Τις διατάξεις του άρθρου 86 του ν. 3463/2006 «Περί κύρωσης του Δημοτικού & Κοινοτικού Κώδικα» σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 58 του ν. 3852 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87/ τ. Α ́/07-06-2010).
  2. Τις διατάξεις του άρθρου 94 του ν. 3852 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87/ τ. Α ́/ 07-06-2010).
  3. Τον οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου (ΦΕΚ 4667/Β/22.10.2020)όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει
  4. Τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί κατόπιν της πραγματοποίησης ελέγχου από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ

Αποφασίζουμε την αναστολή λειτουργίας της υπηρεσίας δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου Σιθωνίας ως προς την εξυπηρέτηση αιτημάτων των πολιτών από 13/12/2024 ως 07/01/2025

Ο Δήμαρχος

Μαλλίνης Ιωάννης»

Δίωξη σε 21 άτομα

Κακουργηματική δίωξη ασκήθηκε εις βάρος των 21 συλληφθέντων για συμμετοχή στο κύκλωμα με επίκεντρο τις Πολεοδομίες των δήμων Σιθωνίας και Ν. Προποντίδας, στη Χαλκιδική.

Ο εισαγγελέας πρωτοδικών Πολυγύρου τούς απήγγειλε κατηγορίες που αφορούν – κατά περίπτωση – τις πράξεις της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της δωροληψίας – δωροδοκίας, της άμεσης συνέργειας στη δωροληψία, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις και της συμμορίας.

Παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στην ανακρίτρια Πολυγύρου και μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., για την υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερις υπάλληλοι Διεύθυνσης και υπηρεσίας Δόμησης, δύο μέλη Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Περιφερειακής Ενότητας και 15 ιδιώτες, η πλειοψηφία των οποίων με συναφή επαγγελματική δραστηριότητα, όπως αρχιτέκτονες, μηχανικοί, πολιτικοί μηχανικοί και τοπογράφοι. Στους τελευταίους συγκαταλέγεται και πρώην δήμαρχος. Κατά τις έρευνες κατασχέθηκε ποσό άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Τα οικονομικά ωφελήματα φαίνεται να ξεπερνούν τις 210.000 ευρώ και παραδίδονταν με φακέλους, ενώ εκτός από τους 21 συλληφθέντες, η δικογραφία περιλαμβάνει επιπλέον 86 άτομα, τα οποία φαίνεται να συνέδραμαν περιστασιακά τη δράση του κυκλώματος ή επωφελούνταν από αυτή ως «πελάτες» ή ακόμη τέλεσαν άλλες αξιόποινες πράξεις. Σύμφωνα με πληφορορίες η έρευνα ταυτοποίησε ότι διευθετήθηκαν – με το αζημίωτο – πάνω από 90 περιπτώσεις έκδοσης παράνομων οικοδομικών εργασιών και αδειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εμπεριέχονται στη δικογραφία από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις των μελών του κυκλώματος, στις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες φράσεις προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί. Για παράδειγμα οι λέξεις «σχέδια», «αυγά», «χήνες», «χαρτί» και «στρέμματα» σήμαιναν τα χρήματα που λάμβαναν, ενώ τα «δάχτυλα» προσδιόριζαν το ύψος των χρηματικών ποσών.

Δεσμεύτηκαν θυρίδες

Κατόπιν εντολής του επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, εντοπίστηκαν στην κατοχή των βασικών υπόπτων του κυκλώματος της Πολεοδομίας της Σιθωνίας στην Χαλκιδική, έξι τραπεζικές θυρίδες και ακίνητα. Τόσο οι θυρίδες όσο και τα ακίνητα, ήδη, δεσμεύτηκαν.

Ακόμη, από την Αρχή έχει ξεκινήσει έλεγχος για να διαπιστωθεί η επισκεψιμότητα που υπήρχε στις τραπεζικές  θυρίδες, αλλά και τα πρόσωπα που υπέγραφαν τα αναγκαία έντυπα της Τράπεζας προκειμένου να μπορούν οι δικαιούχοι να ανοίξουν-επισκεφθούν τις θυρίδες.

Τέλος, ερευνάται εάν στις επίμαχες τραπεζικές θυρίδες  είχαν δηλωθεί και άλλα πρόσωπα (συγγενείς, κλπ) ως συνδικαιούχοι των θυρίδων.