Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τρεις γιορτινές, γλυκές συνταγές που μας «ταξιδεύον» στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Μεξικό

Τρεις γιορτινές, γλυκές συνταγές που μας «ταξιδεύον» στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Μεξικό

Stollen, bûche de Noël και buñuelos για ένα ανατρεπτικό γιορτινό τραπέζι.

Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα είναι μία περίοδος που το φαγητό έχει την τιμητική του, για αυτό θέλουμε να το απολαμβάνουμε στην καλύτερη δυνατή εκδοχή του. Πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι, έχουμε την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε με διαχρονικές γεύσεις και λαχταριστά αρώματα την πιο αισιόδοξη περίοδο του χρόνου. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, αν οι γιορτές δεν είχαν «σφραγιστεί» με τη μοναδική μελένια γεύση ενός μελομακάρονου ή με την αφράτη υφή ενός κουραμπιέ, δεν θα ήταν τόσο απολαυστικά.

Και παρότι λίγα γλυκά μπορούν να συγκριθούν με τα δικά μας παραδοσιακά μελομακάρονα, πόσω μάλλον όταν αυτά είναι επικαλυμμένα με σοκολάτα, υπάρχουν μερικά γιορτινά γλυκά εδέσματα που αξίζουν μία δοκιμή, αλλά και μία θέση στο εορταστικό μενού, γλυκά που μας έρχονται από μακρινές χώρες και μας υπόσχονται τα πιο γευστικά Χριστούγεννα. Τρεις από αυτές τις συνταγές σας παρουσιάζουμε στο κείμενο που ακολουθεί.

Stollen από τη Γερμανία ή αλλιώς μία γιορτινή πανδαισία γεύσεων

Πρώτο πρώτο στη λίστα μας δεν θα μπορούσε να ήταν κανένα άλλο γλυκό πέρα από το stollen, το παραδοσιακό γλυκό ψωμί των Γερμανών που σε κάποιους θυμίζει κέικ και σε άλλους τσουρέκι, ενώ περιέχει ζαχαρωμένα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και είναι «ντυμένο» με αμυγδαλόπαστα ή άχνη ζάχαρη. Αν θέλουμε να το δοκιμάσουμε, θα πρέπει πρώτα να συγκεντρώσουμε στον πάγκο της κουζίνας μας τα εξής υλικά:

  • 340 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 7 γρ. ξηρή μαγιά
  • 40 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 40 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 150 ml γάλα πλήρες, χλιαρό
  • 250 γρ. βερίκοκα, αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
  • 4 κ.σ. λικέρ, πορτοκάλι
  • 100 γρ. φιστίκια
  • 50 γρ. cranberries, αποξηραμένα
  • 100 γρ. κουβερτούρα λευκή, ψιλοκομμένη, προαιρετικά
  • άχνη ζάχαρη

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή για το πιο λαχταριστό stollen βάζοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Έπειτα, ρίχνουμε το αβγό, το βούτυρο, το γάλα και ανακατεύουμε καλά τα υλικά για 5 λεπτά, έως ότου μετατραπούν σε μία εύπλαστη ζύμη. Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ το οποίο έχουμε λαδώσει καλά την εσωτερική επιφάνεια, το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.

Στη συνέχεια, βάζουμε σε μία μικρή κατσαρόλα τα βερίκοκα με το λικέρ και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά. Έπειτα, θα αφήσουμε το μείγμα να κρυώσει. Χτυπάμε τα φιστίκια στο multi μέχρι να διαλυθούν τελείως, προσθέτουμε τα cranberries, τη λευκή σοκολάτα προαιρετικά, τα βερίκοκα, και χτυπάμε ξανά το μείγμα.

Τοποθετούμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολα στον πάγκο της κουζίνας και μεταφέρουμε σε αυτή το μείγμα μας. Σχηματίζουμε έναν κορμό με 25 εκατοστά πάχος. Έπειτα, τοποθετούμε τον κορμό στην κατάψυξη για 5 με 10 λεπτά, μέχρι να σφίξει καλά.

Ρίχνουμε λίγο αλεύρι σε μία επιφάνεια στην οποία ανοίγουμε τη ζύμη χρησιμοποιώντας έναν πλάστη και της δίνουμε ένα ορθογώνιο σχήμα. Απλώνουμε προσεκτικά τη γέμιση στη μέση, κατά μήκος της ζύμης και αλείφουμε με νερό την άκρη της αριστερής μεριάς, ώστε να την καπακώσουμε με τη δεξιά πλευρά της ζύμης. Πιέζουμε ελαφρά για να κολλήσου καλά και αφήνουμε το γλυκό 30 λεπτά σκεπασμένο με μία πετσέτα, ώστε να φουσκώσει επαρκώς.

Στο σημείο αυτό προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 °C, επιλέγοντας την ένδειξη «αέρας». Ψήνουμε το stolen στον φούρνο για 25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να αποκτήσει ένα χρυσαφί λαχταριστό χρώμα. Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και έπειτα το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Γαλλικός χριστουγεννιάτικος κορμός ή αλλιώς λαχταριστό Bûche De Noël

Για τη βάση

  • 4 αβγά (χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους)
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • 100 γρ. κονιάκ

Για την κρέμα σοκολάτα

  • 500 γρ. κουβερτούρα
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε μορφή γιαουρτιού
  • 250 γρ. φρέσκο γάλα

Ξεκινάμε την προετοιμασία του γλυκού από τη βάση του, προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C και στρώνονται μία λαδόκολλα στην λαμαρίνα του φούρνου. Όσο ο φούρνος ζεσταίνεται, χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους των αβγών, χρησιμοποιώντας ένα σύρμα. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια του αυγού με τη ζάχαρη, ούτως ώστε να μετατραπούν σε μία μαρέγκα.

Έπειτα, προσθέτουμε στο δεύτερο μπολ το ξύσμα λεμονιού, τους κρόκους των αβγών και συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με μία ελαστική σπάτουλα. Καθώς ανακατεύουμε, σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι. Στη συνέχεια, αδειάζουμε το μείγμα για τη βάση του χριστουγεννιάτικου κορμού στη λαμαρίνα και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά της. Ψήνουμε τη βάση του Bûche De Noël για 10 με 12 λεπτά στον φούρνο και αφού το ξεφουρνίσουμε, το αφήνουμε να κρυώσει.

Σειρά έχει η προετοιμασία της κρέμας. Θα ξεκινήσουμε σπάζοντας την κουβερτούρα σε κομμάτια και βάζοντάς τη σε ένα μπολ. Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση, το ρίχνουμε στο μπολ με την κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι το μείγμα του γάλακτος και της σοκολάτας να γίνει μία βελούδινη σοκολατένια κρέμα.

Προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε επίμονα με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί η κρέμα στο μείγμα με τη σοκολάτα. Έπειτα, αδειάζουμε την κρέμα σε ένα ταψάκι και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα μεχρτι να σφίξει ελαφρώς.

Για να ενώσουμε τα δύο τμήματα από τα οποία αποτελείται το Bûche De Noël, θα απλώσουμε μία λαδόκολλα στον πάγκο της κουζίνας και εκεί θα αναποδογυρίσουμε την ψημένη βάση, ξεκολλώντας την με προσοχή από την λαδόκολλα στην οποία την ψήσαμε. Στη συνέχεια, ραντίζουμε ελαφρώς όλη την επιφάνεια με το κονιάκ και μετά απλώνουμε προσεκτικά και ομοιόμορφα την κρέμα. Έπειτα, τυλίγουμε τον κόρμο σε ένα ρολό και το τοποθετούμε σε μία πιατέλα.

Την κρέμα που περίσσεψε την βάζουμε σε ένα κορνέ και με αυτή καλύπτουμε την επιφάνεια του κορμού. Εναλλακτικά, αν δεν διαθέτουμε κορνέ, χρησιμοποιούμε μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ή τη λαβή ενός κουταλιού. Έπειτα, κόβουμε το γλυκό σε φέτες και απολαμβάνουμε!

Λουκουμάδες από το Μεξικό ή αλλιώς γιορτινά, γλυκά buñuelos

Τα buñuelos είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γιορτινά γλυκά στην Κολομβία και το Μεξικό, ενώ θεωρούνται ένα σύμβολο καλοτυχίας. Για να τα παρασκευάσουμε και να τα απολαύσουμε παρέα με τους αγαπημένους μας, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1½ φλ. Ζάχαρη
  • 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • ½ φλ. ζεστό γάλα (περίπου)
  • 1 αβγό
  • ηλιέλαιο
  • 2 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  • νερό
  • 1 στικ κανέλας
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. βανίλια

Η προετοιμασία των buñuelos ξεκινά από τη ζύμη. Ακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο, το αβγό, το γάλα σταδιακά και παράλληλα ζυμώνουμε το μείγμα, μέχρι να μετατραπεί σε μία μαλακή, ελαστική ζύμη. Έπειτα, θα σκεπάσουμε τη ζύμη με μια πετσέτα θα την αφήσουμε να ξεκουραστεί για 20 με 30 λεπτά.

Στη συνέχεια, θα χωρίσουμε τη ζύμη σε μικρές μπάλες, ώστε να έχουν το μέγεθος από ένα μπαλάκι του γκολφ. Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, θα ανοίξουμε κάθε μπάλα σε ένα λεπτό, στρογγυλό φύλλο. Έπειτα, θα περάσουμε στο τηγάνισμα.

Θα βάλουμε αρκετό ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και θα τηγανίσουμε κάθε φύλλο ξεχωριστά και από τις δύο πλευρές, έως ότου γίνει τραγανός και να αποκτήσει ένα λαχταριστό χρυσαφένιο χρώμα. Κάθε φύλλο που θα έχει τηγανιστεί ομοιόμορφα, θα το τοποθετούμε σε ένα πιάτο, το οποίο θα έχουμε ντύσει από απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Αν θέλουμε να δώσουμε μία πιο πλούσια και αυθεντική γεύση στα buñuelos, αρκή να ανακατέψουμε λίγο άχνη ή κρυσταλλική ζάχαρη με κανέλλα και να πασπαλίσουμε το γλυκό μας. Εναλλακτικά, αν έχουμε χρόνο μπορούμε να ετοιμάσουμε και ένα σιρόπι, βράζοντας σε ένα κατσαρολάκι, το νερό με τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τον χυμό λεμονιού. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τη βανίλια και χαμηλώνουμε φωτιά, μέχρι το σιρόπι να «δέσει» και να το βγάλουμε από το μάτι της κουζίνας.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι παραπάνω συνταγές ενδικτεικές και σκοπός έχουν να μας παρακινήσουν να περάσουμε δημιουργικό χρόνο στην κουζίνα, δημιουργώντας λαχταριστά, γιορτινά γλυκά που θα εντυπωσιάσουν και θα… «ταξιδέψουν» τους καλεσμένους μας στο φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων.

Must in

Θρυλική καρδιά ο Σέστιτς!

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα αναρρώνει μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αφού η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο