Γεραπετρίτης για Ελληνοτουρκικά: Δεν έχει υπάρξει, ούτε θα υπάρξει ποτέ καμία απολύτως υποχώρηση
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στις καταιγιστικές εξελίξεις στη Συρία καθώς και στα Ελληνοτουρκικά
- Ξεκίνησε η δίκη για τους 32 θανάτους στο «γηροκομείο» κολαστήριο
- Φορτηγό συγκρούεται με πυροσβεστικό όχημα επάνω σε παγωμένο δρόμο [Βίντεο]
- «Eπικίνδυνα» παιδικά εμβόλια στο στόχαστρο του Τραμπ – Προειδοποίηση για επιδημίες
- Σε ιστορικά υψηλά η τιμή του καφέ - Θα χρειαστούν χρόνια ώστε να αρχίσει να μειώνεται
Στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αλλά και στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Συρία, τόνισε ότι προφανώς και η ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, περιλαμβάνει το ζήτημα της αναστολής έκδοσης αποφάσεων ασύλου σημειώνοντας πως είναι ένα θέμα το οποίο ακόμα επηρεάζεται από την κατάσταση στη Συρία, η οποία δεν είναι διαμορφωμένη, βρίσκεται σε δυναμική εξέλιξη.
Αναφορικά με το διαφαινόμενο, ότι από τις εξελίξεις στη Συρία η Τουρκία βγαίνει ενισχυμένη επιδιώκοντας να διαδραματίσει ενεργό και κεντρικό ρόλο στην περιοχή, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε τα εξής.
«Ακόμη η κατάσταση είναι εξαιρετικά νωπή και ρευστή και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να αποφεύγουμε τα βιαστικά συμπεράσματα. Οφείλουμε να παρακολουθούμε, να διαβλέπουμε τις εξελίξεις, να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε τις καταστάσεις, να έχουμε έναν ενεργό ουσιαστικό ρόλο και από κει και πέρα θα επανεκτιμήσουμε διαρκώς την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα έχουν ως ακολούθως.
Είχαμε την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, ενός καθεστώτος το οποίο κατά τη διάρκεια της αυταρχικής του διαδρομής δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην περιοχή. Έχουμε όμως και μια χώρα η οποία μαστίζεται από έξωθεν παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν δημιουργήσει πάρα πολύ μεγάλη πίεση στους πολίτες. Εκείνο το οποίο αυτή τη στιγμή φαίνεται να διαμορφώνεται είναι μια de facto κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από ομάδες ισλαμιστών, οι οποίες έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της κυριαρχίας στο κράτος. Παραμένουν οι θύλακες οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί βορειοανατολικά των Κούρδων στα βόρεια της Τουρκίας και βεβαίως υπάρχουν οι ρωσικές βάσεις στη Μεσόγειο. Είναι μια πραγματικότητα ότι οι χώρες οι οποίες επί μακρόν ασκούσαν επιρροή, είτε μέσω χρηματοδότησης είτε μέσω ισχύος, προσπαθούν να επιβάλλουν τη συμμετοχή τους».
Για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση
Ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και ειδικά από τον κ. Σαμαρά, ο οποίος μάλιστα επανήλθε χθες από το συνέδριο του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε δεν θα κάνω σχόλιο προφανώς για τον κύριο Σαμαρά.
«Ο κύριος Σαμαράς έχει την ιστορική του διαδρομή και θα αξιολογηθεί και από τον ιστορικό του μέλλοντος. Εγώ θα μιλήσω για τη δική μου θέση και η δική μου θέση είναι πάρα πολύ απλή και πάρα πολύ συγκεκριμένη. Εγώ παράγω και θέτω στην κρίση της Βουλής και του ελληνικού λαού τα συγκεκριμένα αποτελέσματα τα οποία έχουν προκύψει από τον ελληνοτουρκικό διάλογο και τα οποία είναι ότι έχουμε επιστρέψει σε περίοδο σχετικής ομαλότητας. Τα νησιά μας αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μία κατάσταση να μη λειτουργούν υπό καθεστώς φόβου.
Έχουμε αναπτύξει το αποτύπωμα της ελληνικής διπλωματίας περισσότερο από ποτέ. Δεν έχουμε κανένα φοβικό σύνδρομο. Δεν μας κατατρέχει το φοβικό σύνδρομο ότι θα πρέπει ως αδύνατοι να προσέλθουμε στη συζήτηση. Έχουμε πολύ μεγάλη ισχύ για να το πράξουμε αυτό. Υπηρετούμε μια πολιτική η οποία δεν είναι δική μου».
Πρόσθεσε δε, ότι «εγώ εφαρμόζω την πολιτική η οποία τίθεται με την κατεύθυνση του Πρωθυπουργού από το Υπουργικό Συμβούλιο και από το ΚΥΣΕΑ. Άρα είναι μια συλλογική πολιτική της κυβέρνησης. Και εν πάση περιπτώσει, να σας πω και κάτι τελευταίο.
Δεν μπορώ να απαντώ σε θέσεις οι οποίες δεν δίδονται σε κάποιο συγκεκριμένο αντικειμενικό δεδομένο. Η σκέψη ότι, επειδή συζητώ επί πολλή ώρα με έναν υπουργό, μα τι συζητάει ο υπουργός, δεν απαντάται σε αυτό το επίπεδο. Όπως δεν απαντάται και ότι διαβλέπουμε ότι θα υπάρξει υποχώρηση. Θα είμαι σαφής. Μπορεί ο καθένας να έχει την αντίληψή του για το πώς πηγαίνουν τα πράγματα. Υπάρχει μια νομιμοποιημένη κυβέρνηση που μέσα από τα συλλογικά της όργανα θα ασκήσει τη στρατηγική της και θα κριθεί εν τέλει από τον ελληνικό λαό. Εμείς θα πορευθούμε στη βάση αυτή. Δεν έχει υπάρξει, ούτε θα υπάρξει ποτέ καμία απολύτως υποχώρηση. Η σκέψη όμως ότι με ανέξοδες πολεμικές ιαχές ή με μία δογματική ακινησία ως δια μαγείας θα λυθούν τα προβλήματα που δεν λύθηκαν για πενήντα χρόνια, αποτελεί απλώς μία φενάκη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις