Στην διπλωματική γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση προκειμένου να λύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στο συνέδριο της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» με τίτλο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει η ελληνική διπλωματία να ακολουθήσει μία στρατηγική που θα διασφαλίζει την ειρήνη στο Αιγαίο, ωστόσο θα υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και το γεωπολιτικό κύρος της Ελλάδας.

«Τα ήρεμα νερά δεν είναι πάντα ήρεμα»

Ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε τρεις διαφορετικές στρατηγικές.

«Είναι αυτή της αναβλητικότητας, δηλαδή κάνουμε ότι συζητάμε, αλλά δεν ρισκάρουμε για κάποια λύση» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός για την πρώτη επιλογή, συμπληρώνοντας πως «τα ήρεμα νερά δεν είναι πάντα ήρεμα».

«Είχαμε ανά 10 χρόνια μεγάλες κρίσεις» υπενθύμισε, ενώ «υπάρχει και μια λογική με την οποία εγώ δεν συμφωνώ, του τύπου ‘‘λύση να΄ ναι και όποια να΄ ναι’’», πρόσθεσε.

Στον αντίποδα, «η τρίτη στρατηγική που κατά τη γνώμη μου πρέπει να έχει η χώρα είναι αυτή που έχει αρχή, μέση και τέλος να μεγαλώσουμε τη χώρα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «το διεθνές δίκαιο είναι ένας μεγάλος σύμμαχος».

Υπέρ μιας λύσης για τα ελληνοτουρκικά που θα έχει αρχή, μέση και τέλος τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι τρεις κόκκινες γραμμές

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι δεν είναι υπέρ μιας γρήγορης λύσης στα ελληνοτουρκικά, αλλά μιας λύσης που θα έχει αρχή, μέση και τέλος.

«Πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε, να χρησιμοποιήσουμε, με σωστή προετοιμασία, τα εργαλεία που έχουμε, όπως η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για τον προσδιορισμό των ναυτικών μιλίων, και να προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα χωρίς να παρεκκλίνουμε από τις κόκκινες γραμμές μας, δηλαδή την εδαφική κυριαρχία των ελληνικών νησιών, την ασφάλεια των νησιών και την ενότητα του χώρου του Αιγαίου» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «ο διάλογος πρέπει να γίνει θεσμικά, με σοβαρότητα, γνώση και διαφάνεια», ενώ εξέφρασε και την ανησυχία του καθώς η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών δεν γίνεται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, αλλά υπουργών.

«Τώρα δεν συζητάμε με τους εμπειρογνώμονες συζητάμε σε επίπεδο υπουργών και αυτό είναι κάτι που με προβληματίζει. Δεν έχουμε την απόλυτη εικόνα του τι συζητάμε. Δεν διαπραγματεύεται η χώρα με τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εξωτερικών. Διαπραγματεύεται η η χώρα με τους υπουργούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα 12 μίλια

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι κινήσεις για την επέκταση των χωρικών υδάτων θα πρέπει να έχουν γίνει πριν την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.

«Όταν λέμε Χάγη σημαίνει ότι έχεις ορίσει τα χωρικά σου ύδατα. Αν δεν τα ορίσεις, εμμέσως μπορεί η Χάγη να στα ορίσει στα 6 μίλια» σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε την επέκταση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια για την Ανατολική Μεσόγειο. «Στόχος είναι να μεγαλώσει η χώρα διατηρώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» συμπλήρωσε.