Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Ένα νομοσχέδιο, πολλές οι αντιδράσεις
Μια πρώτη προσέγγιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Είναι σίγουρα φιλόδοξο. Είναι όμως και ρεαλιστικό; Γιατί απειλούν με μαζικές παραιτήσεις οι στρατιωτικοί γιατροί;
Στον απόηχο της απόφασης Δένδια να δείξει την έξοδο στο σύνολο της ηγεσίας του Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων, ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που φιλοδοξεί ν’ αλλάξει πολλά στον τρόπο που λειτουργούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία έρχεται να ταράξει επιπλέον τα νερά και να προκαλέσει σειρά αντιδράσεων.
Το εντυπωσιακό είναι πως ότι έχει γίνει γνωστό έως σήμερα προέρχεται από διαρροές του προσχεδίου του βασικού σχεδίου νόμου που η κυβέρνηση φιλοδοξεί να είναι απ’ τα πρώτα που θα φέρει στη Βουλή στις αρχές του 2025.
Ακόμα κι αυτές οι διαρροές ωστόσο ήταν ικανές να προκαλέσουν ακόμα και την αντίδραση των απόφοιτων της ΣΣΑΣ (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων) αλλά και της ΠΟΕΣ, του ενός εκ των δύο συνδικαλιστικών φορέων που δραστηριοποιούνται στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδικά στην περίπτωση των αποφοίτων της ΣΣΑΣ δεν πρέπει να έχει υπάρξει ξανά στο παρελθόν ανακοίνωση κατά απόφασης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
Τι λέει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Τί λέει από την πλευρά της η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας; Ότι με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων:
• Θεσπίζεται η δυνατότητα λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων πέραν του τακτικού ωραρίου και η εκ περιτροπής διανυκτέρευση των στρατιωτικών φαρμακείων.
• Παρέχεται η δυνατότητα διακλαδικής στελέχωσης των στρατιωτικών νοσοκομείων.
• Θεσπίζεται η μερική οικονομική αυτονομία των στρατιωτικών νοσοκομείων.
• Συστήνεται ειδικός εκτός προϋπολογισμού λογαριασμός με σκοπό την υγειονομική έρευνα, την ανάπτυξη, την προμήθεια εξοπλισμού και την υλοποίηση έργων υποδομής για την υγειονομική περίθαλψη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
• Ιδρύεται το Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Πολεμικού Τραύματος.
• Διευρύνεται το δικαίωμα άσκησης επιστημονικού έργου στο σύνολο του υγειονομικού προσωπικού.
• Δίνονται κίνητρα για την κάλυψη θέσεων άγονων ιατρικών ειδικοτήτων.
• Απλουστεύεται και επιταχύνεται η εκτέλεση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των λοιπών δικαιούχων.
• Προβλέπεται η δυνατότητα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών στα στελέχη από στρατιωτικά νοσοκομεία άλλου Κλάδου από αυτόν στον οποίο ανήκουν καθώς και από το σύνολο των δημοσίων και ιδιωτικών φορέων υγείας.
• Παρέχεται καθολικό δικαίωμα παροχής οδοντιατρικής περίθαλψης από τα στρατιωτικά νοσοκομεία σε άτομα με αναπηρία.
• Θεσπίζεται δικαίωμα καθολικής πρόσβασης των πολιτών στη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
• Συστήνεται η Διακλαδική Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού.
• Λαμβάνονται μέτρα για τη διευκόλυνση των στρατολογικών διαδικασιών όσων δικαιούνται μειωμένη θητεία ή απαλλαγή από τη στράτευση για λόγους υγείας των ίδιων ή μελών των οικογενειών τους.
Προθέσεις
Διαβάζοντας κανείς τις προθέσεις του σχεδίου νόμου, αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για κάτι φιλόδοξο. Είναι όμως και ρεαλιστικό; Για παράδειγμα πώς ακριβώς θα θεσπιστεί το ωράριο λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων όταν είναι κοινώς αποδεκτό πως είναι υποστελεχωμένα; Ποιός ακριβώς θα κάνει τις βάρδιες; είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που θέτουν οι στρατιωτικοί γιατροί.
Την ίδια ώρα, με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται και η δυνατότητα στο νοσηλευτικό προσωπικό να ασκεί και ιδιωτική εργασία, κάτι που ίσχυε ανέκαθεν για τους στρατιωτικούς γιατρούς. Μοιραία προκύπτει κι εδώ το ίδιο ερώτημα:
Με ποιο νοσηλευτικό προσωπικό θα επεκταθεί το ωράριο όταν το υπάρχον δεν φτάνει και όταν ο οποιοσδήποτε νοσηλευτής ή νοσηλεύτρια θα μπορεί να εργάζεται και στον ιδιωτικό τομέα στις ώρες εκτός της υπηρεσίας του στο νοσοκομείου;
Εντύπωση προκαλεί η αναφορά για «σύσταση ειδικού λογαριασμού εκτός προϋπολογισμού». Πού ακριβώς θα αναφέρεται αυτός ο λογαριασμός και τι θα περιλαμβάνει; Από που θα αντλεί πόρους και ποιός θα κρίνει πώς και πού θα χρησιμοποιούνται;
Μαζικές παραιτήσεις
Από την πλευρά του, ο σύλλογος αποφοίτων της ΣΣΑΣ προειδοποιεί με «μαζικές παραιτήσεις» στρατιωτικών γιατρών αν περάσει το σχέδιο νόμου και ειδικά το άρθρο 19 που αναφέρεται στον υποχρεωτικό χρόνο παραμονής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Όπως λένε, μάλιστα, σε συνάντηση που είχαν με τον αρμόδιο υφυπουργό πριν τη σύσταση του νομοσχεδίου είχαν πάρει σαφείς διαβεβαιώσεις ότι κάτι τέτοιο δεν θα περιλαμβανόταν σε αυτό και κάνουν λόγο για ανατροπή και αιφνιδιασμό εκ μέρους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Αλλά δεν είναι μόνο η ΣΣΑΣ που αντιδρά. Στο ίδιο πλαίσιο είναι και οι αντιδράσεις της ΠΟΕΣ που σε σχετική ανακοίνωση διερωτάται «πως είναι δυνατόν ένα νομοσχέδιο που μόνο κατά το ελάχιστο δείχνει να αφορά τους στρατιωτικούς να επιτυγχάνει να προκαλέσει τόσες έντονες αντιδράσεις σε τόσα πολλά επίπεδα».
Η ΠΟΕΣ δεν αναφέρεται μόνο στην περίπτωση της αποζημίωσης των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών, αλλά σε μία ολόκληρη σειρά από θέματα τα οποία εν όψει ψήφισης του νέου προϋπολογισμού θα έπρεπε ξεκάθαρα να επιλυθούν ώστε «να μπορεί να υποστηριχθεί το αφήγημα περί του δήθεν μεγάλου οικονομικού θαύματος».
Εξηγήσεις
Το νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τις αιφνιδιαστικές καρατομήσεις των ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών του Υγειονομικού και των δύο μεγάλων στρατιωτικών νοσοκομείων της χώρας, έχει προκαλέσει αναβρασμό στο στράτευμα και ειδικά στους στρατιωτικούς γιατρούς.
Από την άλλη βέβαια, θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις στους δικαιούχους του συστήματος για χρόνιες παθογένειες και δυσλειτουργίες. Πώς γίνεται δηλαδή και με βάση τα πορίσματα αρμόδιων υπηρεσιών, τα στρατιωτικά νοσοκομεία να λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια περισσότερο σαν «μαγαζιά» εξυπηρέτησης ιδιωτικών περιστατικών και όχι δίνοντας σαφή προτεραιότητα στους δικαιούχους.
Να εξηγηθεί επίσης πως γίνεται να εγκαινιάζονται πτέρυγες σε στρατιωτικά νοσοκομεία, με πομπώδεις τίτλους, παρούσης της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και μετά τα εγκαίνια να παραμένουν… κλειστές επειδή δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό να τις λειτουργήσει.
Εξηγήσεις οφείλονται και για τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και έλλειψης διαφάνειας, όπως και για το γεγονός ότι ουδείς έχει οδηγηθεί κυριολεκτικά στον «τάκο» -για να μιλήσουμε με στρατιωτικούς όρους – αντιθέτως επιλέγεται η μέθοδος της αποστρατείας, προκειμένου να απαλλαγεί το στράτευμα από τον «ένοχο».
Τέλος, χρειάζονται εξηγήσεις και για τις αυθαίρετες και χωρίς λογική αποσπάσεις στρατιωτικών γιατρών προκειμένου να κλείσουν τρύπες σε εφημερίες νοσοκομείων του ΕΣΥ, ειδικά τη θερινή περίοδο. Και όλα αυτά για να δηλώνει περήφανος για το ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας.
Η «λύση» της αποστρατείας
Η κυρίαρχη αίσθηση που επικρατεί είναι πως αποτελεί ντροπή για το σύνολο των Ένοπλων Δυνάμεων, το γεγονός ότι μπορεί ανάμεσα στα στελέχη του να υπάρχουν επίορκοι και απατεώνες. Η απάντηση σε αυτό όμως δεν είναι να κρύβεις τα προβλήματα κάτω απ’ το χαλί ή να επιλέγεις απλώς την αποστρατεία για να ξεφορτωθείς το «μαύρο πρόβατο».
Με αυτόν τον τρόπο απλώς επιτείνεις το πρόβλημα. Γιατί όσοι μένουν πίσω, γνωρίζουν τι έχει συμβεί. Αφενός δίνεις το κακό παράδειγμα πως το χειρότερο που μπορούν να πάθουν αν κάνουν τα ίδια είναι να αποστρατευτούν, αφετέρου περνάει η αίσθηση πως ακόμα και στις Ένοπλες Δυνάμεις αυτό που μετράει είναι η γνωριμία, το βύσμα, και οι καλές δημόσιες σχέσεις.
Αν πραγματικά η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θέλει να αλλάξει πράγματα, οφείλει να ξεκινήσει από εκεί.
- 158 έργα χρειάζεται η Αττική για να προστατευθεί από ακραία φυσικά φαινόμενα
- Γεραπετρίτης για Ελληνοτουρκικά: Δεν έχει υπάρξει, ούτε θα υπάρξει ποτέ καμία απολύτως υποχώρηση
- «Κουραμπιέδες από χιόνι»: Η ταινία του Γιάννη Τσιμιτσέλη σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στο ΜΕGA
- Γεωθερμία: Νέες τεχνολογίες απελευθερώνουν την ενέργεια κάτω από τα πόδια μας
- Αμορίμ για τη διαφωνία Ντιαλό – Χόιλουντ: «Είναι τέλειο, πρέπει να νιώθουμε κάτι»
- Όταν η CIA προσπαθούσε να διαμορφώσει αντικομμουνιστική διανόηση και στην Ελλάδα