Πολώνεται το κλίμα όσο κορυφώνεται η συζήτηση του προϋπολογισμού και αυτό ήδη αποτυπώθηκε στο διήμερο συνέδριο του Βήματος για τα 50 χρόνια εξωτερικής πολιτικής στη μεταπολίτευση. Τα βέλη Τσίπρα στον Ανδρουλάκη και η προφητεία του ότι αν δεν επιδιωχθεί από τώρα η συνεννόηση δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μπει σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ υπό το φόβο της εισόδου ενός ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση ως συμπλήρωμα δεν πέρασαν απαρατήρητα.

Σε αυτό το κλίμα ο Σωκράτης Φάμελλος προσανατολίζεται σε διμέτωπο.

Από τη μια πλευρά επιτιθέμενος συγκρουσιακά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και από την άλλη πλευρά με σκληρή κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη πάνω στο ζήτημα της συναινετικής αντιπολίτευσης.

Προς το «ναι»

Πριν από αυτό ο κ. Φάμελλος όμως καλείται να ισορροπήσει στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τις αντίρροπες τάσεις που επικρατούν για την ψήφιση ή όχι των αμυντικών δαπανών του προϋπολογισμού.

Σήμερα θα συνεδριάσει το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας για να αποφασιστεί η στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στόχος του Σωκράτη Φάμελλου είναι να υπάρξει ενιαία στάση από όλους τους βουλευτές στο πλαίσιο της στρατηγικής του για ενιαίο λόγο.

Οι ισχυρότερες αυτή την ώρα είναι οι πιέσεις εντός του κόμματος καθώς βουλευτές όπως ο Βασίλης Κόκκαλης που αμφιταλαντεύεται με την έξοδό του από το ΣΥΡΙΖΑ εξελισσόμενος στο δέκατο παίχτη του Κασσελάκη, εμφανίζονται να στέλνουν τελεσίγραφα στην ηγεσία του κόμματος τασσόμενοι υπερ του ναι στην ψηφοφορία.

Η ζυγαριά στην ΚΟ γέρνει προς το ναι ασχέτως αν ο κ. Κόκκαλης επι προεδρίας Αλέξη Τσίπρα δεν επικαλούνταν κανένα συνειδησιακό ή πολιτικό λόγο για να καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες.
Από την άλλη πλευρά πάντως υπάρχουν και εκείνοι που σε αυτή τη διεθνή και περιφερειακή συγκυρία προτάσσουν το επικοινωνιακό ζήτημα που μπορεί να προκύψει με την κυβέρνηση να βάζει και πάλι στη γωνία το ΣΥΡΙΖΑ και ενώ στον περσινό προϋπολογισμό αλλά και στον προϋπολογισμό του 2020 ως αξιωματική τότε αντιπολίτευση υπερψήφιζε τις αμυντικές δαπάνες.

Σκέψεις για «παρών»

Πάντως και ο Σωκράτης Φάμελλος ως πρόεδρος της ΚΟ πέρσι είχε ψηφίσει τις δαπάνες για την Άμυνα.

Προς το «όχι» φαίνεται να κινείται από την άλλη πλευρά ο Παύλος Πολάκης ο οποίος όπως θυμίζουν εμφατικά κάποιοι δεν ξεχνά ότι αντιπροσωπεύει τη μισή βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το κλίμα υπάρχουν και εκείνοι που για να αποφευχθούν καταστάσεις που ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν τη μορφή των εσωκομματικών διευθετήσεων προτείνουν ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει «παρών» στην ψηφοφορία ικανοποιώντας άπαντες και αποφεύγοντας τις συγκρούσεις και τα εύκολα άλλοθι για νέες περιπέτειες.

Πόλεμος εντυπώσεων

«Δεν έχουμε λόγο να γίνουμε Νέα Αριστερά σε αυτή τη φάση» παρατηρούσε με νόημα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να καταδείξει ότι προέχει το κόμμα να βγει αλώβητο από τον προϋπολογισμό και χωρίς νέες επικοινωνιακές ή άλλες απώλειες.

Η Νέα Αριστερά ασκεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη πίεση για να συγκρατήσει το αριστερό της ακροατήριο που μετά την έξωση Κασσελάκη από την Αριστερά έχει αρχίσει να επιστρέφει στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Τι θα κάνετε με τις εξοπλιστικές δαπάνες; Δεν μπορείτε να είστε και με τις εξοπλιστικές δαπάνες και με την πολεμική οικονομία και με την ειρήνη.

Και με τον Μητσοτάκη και με την Αριστερά, πρέπει να διαλέξετε επιτέλους μια πλευρά» είπε απευθυνόμενη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου δείχνοντας ότι σε αυτή τη φάση αναζητούνται μόνο οι λόγοι διαφοροποίησης και όχι σύγκλισης.

Προφητεία για Ανδρουλάκη

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην κλείστηκε σε κάποιο Μοναστήρι, όπως είπε στο Συνέδριο του Βήματος αλλά φαίνεται ότι είναι ο ίδιος που έχει μπει στο ρόλο του ηγούμενου της προσπάθειας σύγκλισης και συμπόρευσης των προοδευτικών κομμάτων και δυνάμεων της χώρας.

Το κάλεσμά του προς τη Νέα Αριστερά ήταν σαφές για τους περισσότερους αναφερόμενος στον κατακερματισμένο χώρο των προοδευτικών δυνάμεων.
Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να γίνει επανασυγκόλληση των θραυσμάτων πρότεινε να υπάρξει «αν είναι δυνατόν και ένας συντονισμός σε κοινοβουλευτικό επίπεδο».

Με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη ωστόσο ήταν πολύ πιο αιχμηρός κρίνοντας ως στενάχωρη την εικόνα του στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μιλώντας για τον πολιτικό χώρο που ανήκει προέβλεψε τρία πιθανά σενάρια για τις επόμενες εκλογές λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει η αυτοδυναμία του 38%.
Το ένα είναι να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση αν αρχίσει από τώρα η προσπάθεια συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων και τα άλλα δυο σενάρια ή να συγκυβερνήσει η ΝΔ με κόμμα της ακροδεξιάς ή με το ΠΑΣΟΚ.

Και μπορεί όπως είπε ο κ. Τσίπρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να το αποκλείει το τελευταίο σενάριο, ωστόσο η προφητεία μπορεί και να βγει αληθινή καθώς όπως πρόσθεσε «δεν αρκεί να ξορκίζεις κάτι το οποίο θα έρθει στο τέλος ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία αν δεν κινηθείς σε μια άλλη κατεύθυνση» από την συναινετική αντιπολίτευση που έχει επιλέξει ο κ. Ανδρουλάκης.