Φίδια: Πως ο πύθωνας της Βιρμανίας απειλεί την βιοποικιλότητα της Φλόριντα – Ο τυφώνας που τον απελευθέρωσε
Έχοντας εξαλείψει ανεπίσημα τρία είδη θηλαστικών από το 1997, ο πύθωνας είναι η μεγαλύτερη απειλή για την βιοποικιλότητα στην πολιτεία και κυρίως στον ελώδη βιότοπο των Έβεργκλεϊντς.
- Τεράστιες διαδηλώσεις στη Νότια Κορέα ενόψει της ψηφοφορίας για την καθαίρεση του προέδρου Γιουν
- Με ομιλίες κορυφαίων υπουργών συνεχίζεται για τέταρτη μέρα η συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή
- Πώς θα λειτουργεί η διαδικασία ασύλου για Σύρους στην Ελλάδα μετά την πτώση Άσαντ
- Πήραν το κεφάλι γνωστού στρατηγού για τις ήττες στο Ντονέτσκ
Ο πύθωνας της Βιρμανίας, έγινε «πύθωνας των Έβεργκλεϊντς» από κάποιες εκούσιες απελευθερώσεις και μια…μαζική. Υπάρχουν μεταξύ 100.000 και 300.000 πύθωνες της Βιρμανίας στην περιοχή με την δυνατότητα να καταπιούν ολόκληρο ένα μικρό ελάφι. «Τι μπορεί να κάνει η Φλόριντα για αυτή την απειλή της βιοποικιλότητας;», αναρωτιέται ο Guardian σε σχετικό άρθρο του.
Ένα χωροκατακτητικό αρπακτικό που μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα, τα 100 κιλά και να καταβροχθίζει θηράματα έξι φορές το μέγεθός του, είναι αρκετό να τρομάξει ακόμα και τους πιο ψύχραιμους. Αυτό ακριβώς αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της νότιας Φλόριντα τις τελευταίες δεκαετίες, με την ταχεία αύξηση του πληθυσμού του πύθωνα της Βιρμανίας στον υποτροπικό υγροβιότοπο των Έβεργκλεϊντς.
Σε μια πρόσφατη μελέτη στο Reptiles and Amphibians, μια ομάδα ερευνητών εξέτασε το μέγιστο άνοιγμα τριών βιρμανικών πυθώνων, μέτρησαν δηλαδή πόσο πλατιά μπορούσαν να ανοίξουν το στόμα τους τα φίδια.
Ο μικρότερος από τους πύθωνες είχε βρεθεί να καταναλώνει ένα ελάφι βάρους 35 κιλών. Έτσι, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι και τα τρία φίδια είχαν εντυπωσιακό μέγιστο άνοιγμα 26 εκατοστών, 4 εκατοστά μεγαλύτερο εύρος από ό,τι είχαν προτείνει προηγούμενες μελέτες και παρόμοιο με τη διάμετρο ενός τυπικού πιάτου δείπνου.
Ο πύθωνας της Βιρμανίας είναι το κορυφαίο αρπακτικό σε όλο τον υγροβιότοπο των Έβεργκλεϊντς
Δεν υπάρχουν άλλα κορυφαία αρπακτικά στην περιοχή , πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί οι εισβολείς πύθωνες, με την ακόρεστη όρεξή τους, προκαλούν καταστροφή σε ένα από τα σημεία με μεγάλη βιοποικιλότητα της Αμερικής. Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι οι αυτόχθονες πληθυσμοί ρακούν, οπόσουμ και κουνελιών του βάλτου έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από το 1997.
Η ιστορίες για το πώς το είδος, που κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία, βρέθηκε στη Νότια Φλόριντα να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα περιλαμβάνουν μια συναρπαστική ιστορία μιας σκοτεινής και θυελλώδους νύχτας.
Όταν ο κατηγορίας πέντε τυφώνας Άντριου, έπληξε το Μαϊάμι το 1992, ένα από τα κτίρια που καταστράφηκαν ήταν ένα κέντρο εκτροφής ερπετών. Σύμφωνα με συνέντευξη ενός αξιωματούχου του New Yorker το 2009, οι δραπέτες του κέντρου περιλάμβαναν εκατοντάδες νεαρούς πύθωνες Βιρμανίας.
Αλλά όσο κινηματογραφικό κι αν ακούγεται αυτό, μια μελέτη του 2011 κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα, ότι η απελευθέρωση ενός σχετικά μικρού αριθμού φιδιών – πιθανότατα, κατοικίδιων ζώων – πριν από το 1985 έπαιξε ρόλο. Ενώ οι παρατηρήσεις μεμονωμένων φιδιών στην περιοχή χρονολογούνται από το 1979, δεν ήταν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 που δημιουργήθηκε ένας αναπαραγωγικός πληθυσμός και οι αριθμοί εξερράγησαν.
Ενηλικιώνονται και μπορούν να αναπαραχθούν στην ηλικία των 5 ετών όπου φθάνουν τα 3 μέτρα
Γιατί, λοιπόν, οι ιδιοκτήτες απελευθέρωσαν τους άλλοτε αγαπημένους τους συντρόφους στην άγρια φύση; Οι εκκολαπτόμενοι πύθωνες έχουν μήκος μόλις 1 μέτρο και 5 εκατοστά, αλλά μπορούν να φτάσουν τα τρία μέτρα μέχρι την ηλικία των πέντε ετών.
Περίπου σε αυτή την ηλικία οι πύθωνες φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα, με τα θηλυκά να παράγουν έως και 100 αυγά ετησίως.
Πρόσφατες εκτιμήσεις του πληθυσμού από την Επιτροπή Προστασίας της Άγριας Ζωής και των Ιχθύων της Φλόριντα (FWC) ανεβάζουν τον αριθμό των Πυθώνων της Βιρμανίας μεταξύ 100.000 και 300.000. Όμως, οι αριθμοί αυτοί μειώνονται με διάφορα σχέδια.
Τι κάνουν για τον έλεγχο του πληθυσμού – Ο πύθωνας της Βιρμανίας δεν επηρεάζεται
Εκτός από την πανεθνική απαγόρευση εισαγωγών, από το 2017 το Πρόγραμμα Εξάλειψης Πύθων στη Φλόριντα πληρώνει μια χούφτα κατοίκων για να «ευθανατώνουν» με ανθρώπινο τρόπο τους πύθωνες, με προμήθειες που εξαρτώνται από το μέγεθος και καταβάλλονται επιπλέον μιας ωριαίας αμοιβής.
Ένας ετήσιος διαγωνισμός – το Python Challenge – προσφέρει επίσης χρηματικό έπαθλο έως και 30.000 δολάρια για ερασιτέχνες κυνηγούς που διαγωνίζονται σε διάστημα 10 ημερών.
Άλλες προσεγγίσεις περιλαμβάνουν την εκπαίδευση ενός μπιγκλ, γνωστού ως Python Pete, για να τα μυρίζει και τη χρήση ενός αρσενικού φιδιού με πομπό για να αποκαλύψει τη θέση ενός αναπαραγωγικά ενεργού θηλυκού.
Συνδυαστικά, οι προσπάθειες αυτές έχουν αποτέλεσμα. Μια πρόσφατη εκτίμηση του Ρόντνεϊ Μπαρέτο, προέδρου της FWC, υποστήριξε ότι 14.000 πύθωνες έχουν «απομακρυνθεί επιτυχώς» από το 2017.
Δεν αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τον άνθρωπο
Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναφέρει ότι «ο έλεγχος του αριθμού τους και η αποτροπή της εξάπλωσής τους από την περιοχή αποτελούν κρίσιμους στόχους για τις προσπάθειες διατήρησης και τους διαχειριστές γης». Αλλά οι πιθανότητες να εξαλειφθεί εντελώς ένα χωροκατακτητικό είδος όπως αυτό είναι πολύ μικρές.
Ευτυχώς για τους ανθρώπους που κατοικούν στην περιοχή, ο κίνδυνος επίθεσης από βιρμανικούς πύθωνες, σύμφωνα με το USGS, είναι επίσης «πολύ χαμηλός», χωρίς να έχουν καταγραφεί θάνατοι από πύθωνες που ζουν στη φύση. Η συμβουλή τους: «Αποφύγετε την αλληλεπίδραση με ένα μεγάλο (συ)σφιγκτήρα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις