Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας τάχθηκε σήμερα υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ, μετά το φιάσκο της 3ης Δεκεμβρίου, όταν αποπειράθηκε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, μέτρο που υποχρεώθηκε να πάρει πίσω έξι ώρες αργότερα.

Η ψηφοφορία για την καθαίρεση του Γιουν

Από τους 300 βουλευτές, οι 204 τάχθηκαν υπέρ της αποπομπής του Γιουν και οι 85 καταψήφισαν τη σχετική πρόταση. Τρεις βουλευτές απείχαν και οκτώ ψηφοδέλτια ήταν άκυρα, σύμφωνα με το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σώματος.

Ωστόσο, η ψήφος δεν ισούται με άμεση και οριστική απομάκρυνσή του από το αξίωμά. Η διαδικασία της καθαίρεσης μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Με την παραπομπή του σε δίκη, ο Γιουν τίθεται αυτομάτως σε αναστολή της θητείας του, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας εξετάζει την τύχη του.

Ο πρωθυπουργός Han Duck-soo αναλαμβάνει προσωρινός πρόεδρος, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα έχει στη συνέχεια 180 ημέρες για να αποφανθεί για το μέλλον του Γιουν. Εάν υποστηρίξει την απομάκρυνσή του, ο Γιουν θα γίνει ο δεύτερος πρόεδρος στην ιστορία της Νότιας Κορέας που θα παραπεμφθεί επιτυχώς σε δίκη.

Ο Γιουν γλίτωσε την αποπομπή την 7η Νοεμβρίου όταν αποφάσισε να αλλάξει στάση ο ηγέτης της παράταξής του Χαν Ντονγκ-χουν, που παρότι έλεγε αρχικά πως το Κόμμα της Εξουσίας στον Λαό θα τασσόταν υπέρ της πρότασης του Δημοκρατικού Κόμματος, ανακάλεσε και οι βουλευτές του απείχαν από την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου

Οργανώνονται μαζικές κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις, με αίτημα τα μέλη της νοτιοκορεάτικης εθνικής αντιπροσωπείας να πουν ναι στη δεύτερη προσπάθεια της αντιπολίτευσης για την καθαίρεση του προέδρου, μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Επευφημίες μετά την απόφαση καθαίρεσης του Γιουν. REUTERS/Kim Hong-Ji

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δημοσιοποιήθηκε χθες, η δημοτικότητα του κ. Γιουν, άλλοτε εισαγγελέα που μετατράπηκε σε αστέρα της πολιτικής, έχει υποχωρήσει στο 11% —ιστορικό χαμηλό— και το 75% των πολιτών θέλει να αποπεμφθεί.