Ουκρανία: Ξανά στο τραπέζι η αποστολή ευρωπαϊκής δύναμης
Οι ευρωπαίοι ηγέτες πασχίζουν να ετοιμαστούν για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον πόλεμο στην Ουκρανία
Να προετοιμαστούν για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, και δη για τις επιπτώσεις που μπορεί αυτή να έχει στην Ουκρανία, πασχίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Σε αυτό το πλαίσιο εγγράφεται τόσο η ολιγόωρη επίσκεψη που πραγματοποίησε προχθές ο Εμανουέλ Μακρόν στη Βαρσοβία όσο και η συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας καθώς και η εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
Μακρόν και Τουσκ συζήτησαν για την ενίσχυση της στήριξης του Κιέβου «στο νέο διατλαντικό πλαίσιο» που διαμορφώνεται
Οπως είχε προαναγγείλει το γραφείο του, ο γάλλος πρόεδρος συζήτησε με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ για την ενίσχυση της στήριξης του Κιέβου «στο νέο διατλαντικό πλαίσιο» που διαμορφώνεται. Οπως επιβεβαίωσε ο Τουσκ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δυο τους συζήτησαν επίσης το ενδεχόμενο αποστολής (ευρωπαϊκών) ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία μετά τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία – μια ιδέα στην οποία ο γάλλος πρόεδρος είχε αναφερθεί για πρώτη φορά τον περασμένο Φεβρουάριο και η οποία επανήλθε πιεστικά στο προσκήνιο από το περιβάλλον του Τραμπ.
Ο πολωνός πρωθυπουργός, βέβαια, ξεκαθάρισε πως «προς το παρόν» η Βαρσοβία «δεν σχεδιάζει καμία τέτοια ενέργεια». Από την πλευρά του, ο Μακρόν τόνισε ότι είναι σημαντικό να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι την ευθύνη για την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου – διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει ποιες παραχωρήσεις θέλει να κάνει για χάρη της ειρήνης. «Δεν υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος μιλώντας δίπλα στον Τουσκ.
Η ιδέα της ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όπου ο Ολαφ Σολτς (ο οποίος δεν ήταν παρών στις συνομιλίες στη Βαρσοβία, αλλά δήλωσε από το Βερολίνο ότι είναι σε διαρκή επαφή με τον Τουσκ και τον Μακρόν) έχει αντιτείνει ένα ξεκάθαρο «nein». Παρ’ όλα αυτά, σημειώνει το «Politico», η πρόταση αποδεικνύεται επίμονη.
Με τον Φρίντριχ Μερτς
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε μάλιστα σε αυτήν, τη Δευτέρα, κατά τη συνάντησή του με τον Χριστιανοδημοκράτη Φρίντριχ Μερτς, τον πιθανό επόμενο καγκελάριο της Γερμανίας. «Ξεκινάμε από την αρχή ότι μια εκεχειρία δεν θα είναι αρκετή για να επιλυθεί το πρόβλημα. Ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν παραβιάζει πάντα τις εκεχειρίες», δήλωσε προχθές στο Γαλλικό Πρακτορείο υψηλόβαθμος ουκρανός αξιωματούχος.
«Για τον λόγο αυτό χρειαζόμαστε εγγυήσεις και η παρουσία στρατιωτικών σωμάτων μπορεί να είναι μία από αυτές», συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι το Κίεβο «υποστηρίζει γενικά όλες τις προτάσεις που έχουν στόχο να εγγυηθούν την αξιοπιστία της ειρήνης». Ο ουκρανός αξιωματούχος επέμεινε ωστόσο στο γεγονός ότι η ιδέα της ανάπτυξης μιας στρατιωτικής δύναμης στην Ουκρανία είναι «ιδέα των Ευρωπαίων» και όχι του Κιέβου.
Κύκλοι πέριξ του γάλλου προέδρου μιλούν για τέσσερις με πέντε ευρωπαϊκές ταξιαρχίες, δηλαδή κάπου 20.000 άνδρες. Σύμφωνα εντούτοις με την «Corriere della Sera», το σχέδιο του Τραμπ μιλάει για 200.000 άνδρες, με το σκεπτικό ότι η γραμμή επαφής με τον ρωσικό στρατό την οποία θα καλούνταν να ασφαλίσουν, από την Τσερνιχίβ στον Βορρά μέχρι τη Χερσώνα στον Νότο, είναι κάτι λιγότερο από 2.000 χιλιόμετρα.
Ένα «πολύ καλό σχέδιο»
Με βάση την ιταλική εφημερίδα, κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον ουκρανική αντιπροσωπεία υπό τον προσωπάρχη του Ζελένσκι, Αντρίι Γερμάκ, με την ομάδα του εκλεγμένου προέδρου, οι απεσταλμένοι του Κιέβου αποκόμισαν ξεκάθαρα την εντύπωση ότι ο Τραμπ βιάζεται να διευθετήσει το ζήτημα προκειμένου να επικεντρωθεί στον Ινδοειρηνικό και την ανάσχεση της Κίνας – στόχος του είναι λοιπόν μια, έστω και ατελής, εκεχειρία, αρκεί να είναι γρήγορη.
«Γρήγορη και βρώμικη», αυτές ήταν οι λέξεις που φέρεται να επανέλαβαν ξανά και ξανά οι άνθρωποί του στην ουκρανική αντιπροσωπεία. Μια «γρήγορη και βρώμικη» εκεχειρία, με τα περισσότερα πολιτικά ζητήματα να παραπέμπονται στις καλένδες και χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από το ΝΑΤΟ – μόνο από την Ευρώπη.
Μιλώντας στο περιοδικό «Time», που τον ανακήρυξε Πρόσωπο της Χρονιάς, ο ίδιος ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως έχει ένα «πολύ καλό σχέδιο» για τον τερματισμό του πολέμου, προσθέτοντας ωστόσο πως αν το αποκαλύψει τώρα, «θα γίνει ένα σχεδόν άχρηστο σχέδιο».
Στην ίδια συνέντευξη, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ επέκρινε ως «τρέλα» τη χρήση από την Ουκρανία αμερικανικών πυραύλων για επιθέσεις βαθιά στη ρωσική επικράτεια, σχόλια που υποδηλώνουν ότι θα αλλάξει την πολιτική των ΗΠΑ – αν και, σύμφωνα με την «Corriere», ο διαβόητα απρόβλεπτος Τραμπ είναι έτοιμος να απειλήσει τη Μόσχα ότι θα δώσει στο Κίεβο πυραύλους Tomahawk και την άδεια να τους χρησιμοποιήσει εναντίον της Ρωσίας, προκειμένου να την πείσει να καθίσει στο διαπραγματευτικό τραπέζι.
- Η Ντόρα Μπακογιάννη καλεσμένη στη «Μεγάλη Εικόνα» του ΜEGA
- Euroleague: Για αυτό είναι οι φίλοι…
- Πασχάλης: Ετοιμάζει μουσικό come back με την κόρη του Ζήνα
- Μετρό: Κλειστοί 4 σταθμοί της Γραμμής 2 αύριο και τη Δευτέρα – Τι ώρα σταματάνε οι συρμοί
- Ιστορίες καθημερινής τρέλας όταν είσαι αριστερόχειρας σε έναν κόσμο για δεξιόχειρες
- Ο απίστευτος λόγος που διεκόπη το χριστουγεννιάτικο πάρτι της Λίβερπουλ