Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση

Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση

Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ή μήπως είναι ήδη εδώ, υπό υβριδική μορφή; Τι λένε άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;

Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται παγκοσμίως, ένα ερώτημα πλανάται: έχουμε εν αγνοία μας μπει σε μια νέα παγκόσμια σύγκρουση; Για παράδειγμα, το προ ημερών πολεμικό διάγγελμα του γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, για μια «στροφή σε νοοτροπία πολέμου», με κατακόρυφη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και νέες «θυσίες» από τους λαούς, ήταν ξεκάθαρο:

  • Έδειξε τον αντίπαλο του ευρωατλαντικού στρατοπέδου, τον «άξονα» Ρωσίας – Κίνας – Ιράν – Βόρειας Κορέας, και διατύπωσε το «διακύβευμα», που είναι η απειλή της οικονομικής και γεωπολιτικής πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.
  • Ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι θέμα που θα λυθεί στρατιωτικά.
  • Επιβεβαίωσε ότι ανεξάρτητα από «διαρροές» και σενάρια για έναν ενδεχόμενο προσωρινό συμβιβασμό στη σύγκρουση στην Ουκρανία, στην πραγματικότητα όλα τα δυτικά στρατόπεδα προετοιμάζονται για μια μεγάλη πολεμική αναμέτρηση, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.
  • Καθόρισε και χρονικά αυτήν την αναμέτρηση, κάνοντας λόγο γι’ «αυτό που έρχεται στον δρόμο μας σε 4 – 5 χρόνια».
  • Κάλεσε τις βιομηχανίες όπλων να «πάρουν το ρίσκο» και να επενδύσουν μαζικά σε νέες γραμμές παραγωγής και στην καινοτομία, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να «πετάξουν» τα κεφάλαιά τους, αντίθετα η κερδοφορία είναι εξασφαλισμένη σε αυτό το γεωπολιτικό «τοπίο».
  • Σημείωσε πως οι βιομηχανίες όπλων θα χρηματοδοτούνται αδρά από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και θα διασφαλιστούν μακροπρόθεσμες παραγγελίες από τα ΝΑΤΟϊκά κράτη.
  • Τόνισε ότι θα πρέπει να αντληθούν κεφάλαια από τις ήδη πετσοκομμένες κρατικές δαπάνες για την Υγεία, την Ασφάλιση, την Παιδεία και άλλους κοινωνικούς τομείς.
  • Απευθύνθηκε στους λαούς, κυρίως της Ευρώπης -από αυτούς θα προέλθουν τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της πολεμικής βιομηχανίας – και τους κάλεσε όχι μόνο να αποδεχτούν νέες «θυσίες» αλλά και να «πιέσουν» τις κυβερνήσεις τους να εντείνουν την πολεμική οικονομία.

Τι λένε οι ειδικοί

Ο Σερ Ρίτσαρντ Τέαρλοβ, ο πρώην επικεφαλής της MI6, άφησε να εννοηθεί μια πως υφίσταται μια συνεχιζόμενη «υβριδική σύγκρουση» στην οποία εμπλέκεται η Ρωσία, που χαρακτηρίζεται από στρατηγικές δολιοφθορές και όχι από άμεσες στρατιωτικές συρράξεις.

Ομοίως, ο Τζέιμς Ντάιμον, ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan, υποστήριξε σε μια ομιλία του τον Οκτώβριο πως ότι οι σπόροι του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου μπορεί να έχουν ήδη σπαρθεί, δείχνοντας την κλιμάκωση των συγκρούσεων σε διάφορα έθνη.

Οι εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν κλιμακώνονται, με την Κίνα να αυξάνει τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή

Οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν προσελκύσει πολλά έθνη στην τροχιά της χώρας, καθιστώντας την κομβικό σημείο στις παγκόσμιες υποθέσεις. Με τους Ευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ να ενισχύουν αθόρυβα την άμυνά της και την ηγεσία της Ρωσίας να απευθύνει προειδοποιήσεις για σκληρά αντίποινα, η κατάσταση έχει κλιμακωθεί σε ένα περίπλοκο πλέγμα αλληλένδετων κρίσεων.

Οι ειδικοί εξετάζουν το θέμα, με τον Olevs Nikers να υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε επικίνδυνα κοντά στο χείλος της παγκόσμιας σύγκρουσης, δίνοντας έμφαση στα μεγάλα διακυβεύματα γύρω από περιφερειακά ζητήματα όπως η Ταϊβάν και η ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Η αναζωπύρωση του υβριδικού πολέμου παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις

Εν τω μεταξύ, ο Ντέιβιντ Στίβενσον επεσήμανε τους σοβαρούς κινδύνους αναφέροντας πως η κατάσταση «προς το παρόν» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως παγκόσμιος πόλεμος, χαρακτηρίζοντας την υποστήριξη όπλων για την Ουκρανία ως σύγκρουση αντιπροσώπων.

Αν και το τρέχον παγκόσμιο τοπίο παρουσιάζει ανησυχητικά χαρακτηριστικά που θυμίζουν τις εντάσεις του Ψυχρού Πολέμου, αναλυτές όπως ο Έντουαρντ Νιούμαν υποστηρίζουν ότι οι άμεσες αντιπαραθέσεις μεταξύ μεγάλων δυνάμεων παραμένουν απίθανες λόγω ισχυρών μηχανισμών αποτροπής. Ωστόσο, όπως πολλοί συμφωνούν, η ένταση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κρυφών τακτικών και του υβριδικού πολέμου, εμβαθύνοντας την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων.

Αναμένεται παγκόσμια σύγκρουση; Κατανόηση της δυναμικής πίσω από τις εντάσεις

  • Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο

Καθώς οι διεθνείς σχέσεις γίνονται όλο και πιο τεταμένες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να βρισκόμαστε στο χείλος μιας άνευ προηγουμένου παγκόσμιας σύγκρουσης. Η έννοια του «υβριδικού πολέμου» -ένα μείγμα συμβατικών στρατιωτικών τακτικών και μη στρατιωτικών στρατηγικών, όπως οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και οι εκστρατείες παραπληροφόρησης- κεντρίζει την προσοχή. Ο πρώην επικεφαλής της MI6, Σερ Ρίτσαρντ Τέαρλοβ, επισημαίνει αυτήν την εξελισσόμενη σύγκρουση που περιλαμβάνει τη Ρωσία, υποδηλώνοντας ότι ο παραδοσιακός πόλεμος δίνει τη θέση του σε πιο μυστικές προσεγγίσεις.

Εξέχουσες προσωπικότητες στον τομέα των οικονομικών, όπως ο Τζέιμι Ντάιμον, έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι σπόροι του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου μπορεί να έχουν ήδη φυτρώσει, ιδιαίτερα εν μέσω κλιμάκωσης συγκρούσεων σε περιοχές όπως η Ευρώπη και η Ασία. Και πώς να μην θεωρείται εύλογος ο καθένας από αυτούς τους φόβους και τις ανησυχίες, από τη στιγμή που τα έθνη εμπλέκονται πιο έντονα στην ενίσχυση της άμυνάς τους και στο σχηματισμό νέων στρατηγικών συμμαχιών, φωτίζοντας την αρχή ενός άκρως επικίνδυνου μονοπατιού – όπου μάλλον έχουν ήδη αρχίζει να βαδίζουν.

  • Βασικοί Τομείς Ανησυχίας

1) Πόλεμος στην Ουκρανία:

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να προσελκύει την παγκόσμια προσοχή και πόρους. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες και επανεκτιμούν τις αμυντικές στρατηγικές ως απάντηση στις ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες. Οι συνέπειες αυτής της σύγκρουσης εκτείνονται πέρα ​​από τα σύνορα της Ουκρανίας, επηρεάζοντας τις διεθνείς αγορές ενέργειας και τη δυναμική της ενέργειας.

1) Ταϊβάν και Θάλασσα της Νότιας Κίνας:

Οι εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν κλιμακώνονται, με την Κίνα να αυξάνει τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους διατηρούν μια υποστηρικτική στάση έναντι της Ταϊβάν, η οποία μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αντιπαραθέσεις καθώς η Κίνα πιέζει για μεγαλύτερη επιρροή.

2) Δυναμική Μέσης Ανατολής:

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στο Ιράν και οι πυρηνικές φιλοδοξίες του, προσθέτουν ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας. Τα γεωπολιτικά διακυβεύματα μεγεθύνονται από συμμαχίες και ανταγωνισμούς που διαμορφώνουν το παγκόσμιο τοπίο.

  • Υβριδικός Πόλεμος και Διεθνείς Σχέσεις

Η αναζωπύρωση του υβριδικού πολέμου παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις. Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει τη χρήση κοινών τακτικών όπως η παραπληροφόρηση, οι κυβερνοεπιθέσεις και η οικονομική πίεση:

– Απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο: Τα έθνη αξιοποιούν όλο και περισσότερο τις ικανότητες στον κυβερνοχώρο για να διαταράξουν τις οικονομίες και τις κρίσιμες υποδομές. Η προστασία από αυτές τις επιθέσεις έχει γίνει βασική προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις.

– Εκστρατείες παραπληροφόρησης: Η διάδοση ψευδών ειδήσεων μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις κοινωνίες, να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη και να υποκινήσει αναταραχές. Ο μετριασμός αυτών των απειλών απαιτεί συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες.

  • Πλεονεκτήματα και περιορισμοί των τρεχουσών αμυντικών στρατηγικών

Πλεονεκτήματα:

– Αποτρεπτικοί Μηχανισμοί: Η ύπαρξη πυρηνικών οπλοστασίων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων χρησιμεύει ως αποτρεπτικός παράγοντας έναντι άμεσων στρατιωτικών αντιπαραθέσεων.

Μειονεκτήματα:

– Συγκρούσεις αντιπροσώπων: Η απρόσκοπτη υποστήριξη της Ουκρανίας με όπλα απομακρύνει την ειρήνη και μεταβάλει τη δυναμική των συγκρούσεων, παρατείνοντας τις εχθροπραξίες.

– Κίνδυνοι κλιμάκωσης: Εσφαλμένοι υπολογισμοί σε στρατιωτικές εμπλοκές ή επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν ακούσια να οδηγήσουν σε ευρύτερες αντιπαραθέσεις.

– Πολλές από τις εταιρείες που κερδίζουν από τον πόλεμο επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα ισχυρά κέντρα αποφάσεων.

  • Εκτιμήσεις για το μέλλον

Καθώς οι συγκρούσεις εξελίσσονται, οι αναλυτές προβλέπουν την πιθανότητα αυξημένης έντασης και πολυπλοκότητας στις διεθνείς σχέσεις. Η πιθανότητα κλιμάκωσης υβριδικών συγκρούσεων σε μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις θα γεννήσει τη απαίτηση για άγρυπνες διπλωματικές προσπάθειες.

  • Συμπεράσματα

Σε αυτό το επισφαλές παγκόσμιο περιβάλλον, η κατανόηση της πολύπλευρης φύσης των διεθνών εντάσεων είναι ζωτικής σημασίας. Καθώς τα έθνη περιηγούνται σε αυτό το περίπλοκο τοπίο, το ερώτημα παραμένει: πώς θα εξελιχθεί η ισορροπία δυνάμεων και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να αποφευχθεί η επιδείνωση σε ανοιχτή σύγκρουση;

Must in

Ατρόμητος – ΟΦΗ 0-0: «Κόλλησαν» στο μηδέν

Χωρίς νικητή ολοκληρώθηκε το παιχνίδι ανάμεσα στον Ατρόμητο και τον ΟΦΗ για την 15η αγωνιστική της Super League, με τις δύο ομάδες να μένουν στο 0-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο