Famagusta: Η καρδιά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου έμεινε άταφη για 33 χρόνια
Ένα βήμα πριν το συγκινητικό φινάλε της σειράς, η «Famagusta» αποτυπώνει τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, τον οποίο ενσαρκώνει ο Γρηγόρης Βαλτινός.
- Εννιά νεκροί σε επίθεση εναντίον νοσοκομείου στο Σουδάν - Τέθηκε εκτός λειτουργίας (ΠΟΥ)
- Πληροφορίες ότι θα δοθεί παράταση στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες – «Διαπιστώθηκαν προβλήματα»
- Σκύλος και γάτα: Συμβουλές για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα χωρίς απρόοπτα
- Η διαλυμένη υγεία, η μοναξιά και η θλίψη: Οι δραματικές τελευταίες ημέρες της Μαρίας Κάλλας
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος, ο οποίος και έχει χαρακτηριστεί και Εθνάρχης του νησιού, σημάδεψε όσο καμιά πολιτική προσωπικότητα την ιστορία του ελληνισμού, κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Και όπως ήταν αναμενόμενο και στη σειρά «Famagusta».
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ, κατά κόσμον Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκος ήταν Ελληνοκύπριος επίσκοπος και πολιτικός, που διατέλεσε προκαθήμενος της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου από το 1950 μέχρι τον θάνατό του και πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις 16 Αυγούστου 1960 μέχρι τον θάνατό του στις 3 Αυγούστου 1977.
Στιγμιότυπα από τη ζωή και την πολιτική του δραστηριότητα παρουσίασε η μεγάλη παραγωγή του MEGA, «Famagusta». Η σειρά με την υπογραφή της τριάδας των επιτυχιών -Αντρέα Γεωργίου, Βάνας Δημητρίου, Κούλλη Νικολάου- πλησιάζει στο συγκινητικό της φινάλε. Στο επεισόδιο αυτής της Κυριακής, 15 Δεκεμβρίου, η δραματική σειρά θα αποτυπώσει τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, τον οποίο ενσάρκωσε ο Γρηγόρης Βαλτινός.
Η επιστροφή και ο θάνατος του Μακαρίου
Οι τηλεθεατές παρακολούθησαν τις στιγμές της απόπειρας πραξικοπήματος και της φυγάδευσης του Εθνάρχη της Κύπρου από τη Λευκωσία. Όπως είδαμε στα επεισόδια του τελευταίου Κύπρου, ο Μακάριος επέστρεψε στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 1974, περίπου 4,5 μήνες μετά την διάσωση και φυγή του και 3,5 μήνες μετά την τραγωδία της Κύπρου. Εκεί του επιφυλάχθηκε παλλαϊκή υποδοχή, αφού προηγουμένως είχε διέλθει από την Αθήνα, όπου παρέμεινε για λίγες ημέρες. Στην Αθήνα η ομιλία του στο συγκεντρωμένο πλήθος, από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» γράφτηκε επίσης στην ιστορία.
Η περιπέτεια της υγείας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου άρχισε Κυριακή των Βαΐων, στις 3 Απριλίου του 1977. Τότε ήταν που υπέστη το πρώτο καρδιακό έμφραγμα και αποφάσισε να σταματήσει το κάπνισμα. Ο Κύπριος ηγέτης ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, να προετοιμάζει την τελευταία του κατοικία στο Θρονί, στη μονή της Παναγίας του Κύκκου.
Ακριβώς τέσσερις μήνες μετά, το βράδυ της 2ας Αυγούστου 1977 κι ενώ βρισκόταν στο γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή ένιωσε ξανά πόνο στο στήθος. Κοντά του έσπευσαν οι γιατροί του, παρουσία των οποίων ο Μακάριος παρουσίασε κοιλιακή μαρμαρυγή. Οι γιατροί τον υπέβαλαν σε ηλεκτροσόκ. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους, η καρδιά του Μακαρίου δε άντεξε και σταμάτησε να χτυπά στις 5.15 το πρωί της 3ης Αυγούστου. Δημοσίευμα της εποχής, στην εφημερίδα «Μακεδονία», έκανε λόγο για τρεις καρδιακές προσβολές, σε διάστημα έξι ωρών.
Η καρδιά του Αρχιεπισκόπου έμεινε άταφη για 33 χρόνια
Η είδηση για τον θάνατο του εθνάρχη της Κύπρου μεταδόθηκε αμέσως σε όλο το νησί και στο εξωτερικό μέσα από τη συχνότητα του ΡΙΚ. «Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Η ώρα είναι έξι. Μεταδίδουμε έκτακτη είδηση. Ο λαός πενθεί από σήμερα την αυγή τον θάνατο του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου». Στις 3 Αυγούστου του 1977 ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, περνά στην Ιστορία και στην αιωνιότητα.
Νεκροψία στη σορό του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου διενήργησε ο παθολογανατόμος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Πάνος Σταυρινός. Αυτή έγινε την ίδια μέρα επί τόπου στο κρεβάτι που πέθανε στην Αρχιεπισκοπή.
Όπως έχει διευκρινίσει ο Κύπριος γιατρός αυτή έγινε στην Αρχιεπισκοπή με πρωτόγονες και απαράδεκτες νεκροτομικές διεργασίες εξαιτίας της επέμβασης διαφόρων ιθυνόντων του στενού περιβάλλοντος του Μακαρίου που δεν του επέτρεψαν να μεταφέρει τη σορό σε νοσοκομείο. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής ήταν να μη καταγραφεί επίσημη νεκροτομική έκθεση.
Ο Σταυρινός έχει δηλώσει: «Τα στεφανιαία αγγεία είχαν εκτεταμένες στενώσεις με διάχυτη ασβεστοποίηση και σκλήρυνση τους. Υπήρχε ουλή παλαιού εμφράγματος, αυτού που είχε υποστεί τον Απρίλιο του 1977. Η καρδιά παρουσίαζε υπερτροφία και το βάρος της υπολογίσθηκε -δεν είχαμε την απαραίτητη ζυγαριά για ακριβές μέτρημα- σε περίπου 450 – 480 γραμμάρια».
Τι συνέβη όμως με την καρδιά του Αρχιεπισκόπου και γιατί βρισκόταν μακριά από τον τάφο του Μακαρίου; «Την καρδιά την αφαίρεσα από τη σορό και τη μετέφερα προσωπικά στο Λονδίνο για περαιτέρω εξετάσεις, κατόπιν οδηγιών του τότε Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μιλτιάδη Χριστοδούλου» είχε σημειώσει ο δρ. Σταυρινός.
Η καρδιά ταριχεύθηκε και για τα επόμενα 33 χρόνια παρέμενε στην Αρχιεπισκοπή, όταν το 2010 μεταφέρθηκε στο Θρονί όπου βρίσκεται ο τάφος του. Μετά από συνεχή φυσική της φθορά και με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ η καρδιά του Μακαρίου τοποθετήθηκε το 2010 στον τάφο του στο Θρονί της Παναγίας του Κύκκου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις