Τεχνητή νοημοσύνη: Η εκστρατεία των καλλιτεχνών κατά της χρήσης της και η απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου
Τι ζητάνε οι καλλιτέχνες από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τι απαντά αυτή; Ποιες οι επιπτώσεις της ανόδου χρήσης της στον καλλιτεχνικό κόσμο;
Η Κέιτ Μπους κάλεσε τους υπουργούς της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να προστατεύσουν τους καλλιτέχνες από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Συγκεκριμένα, η τραγουδίστρια και στιχουργός έθιξε το ζήτημα της χρήσης των έργων τέχνης του εκάστοτε καλλιτέχνη που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα από την ΤΝ εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών από εκπροσώπους των δημιουργικών κλάδων και της συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας σχετικά με τον τρόπο χειρισμού του ζητήματος.
Τι δήλωσε σχετικά η Κέιτ Μπους
Η συνθέτρια έχει συνυπογράψει μαζί με τους ηθοποιούς Τζούλιαν Μουρ, Κέβιν Μπέικον, Στίβεν Φράι και τον Τομ Γιορκ των Radiohead έκκληση, που τώρα υποστηρίζεται από περισσότερους από 36.000 καλλιτέχνες η οποία δηλώνει ότι «η χρήση δημιουργικών έργων χωρίς άδεια για εκπαίδευση της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης είναι σημαντική, άδικη απειλή στο βιοπορισμό των ανθρώπων πίσω από αυτά τα έργα, και δεν πρέπει να είναι επιτρέπεται».
Η αίτηση έχει σήμερα περισσότερες από 36.000 υπογραφές και αναφέρει ότι, χωρίς κυβερνητική παρέμβαση, η πρακτική αυτή δημιουργεί «μια σημαντική, άδικη απειλή για τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτά τα έργα».
Τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία
Ένα ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν μια παγκόσμια μελέτη αποκάλυψε ότι σε μόλις τέσσερα χρόνια, το ένα τέταρτο των μουσικών θα μπορούσε να επηρεαστεί όσον αφορά τα οικονομικά τους έσοδα από τη μουσική που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη.
Συγκεκριμένα, τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι οι δημιουργοί μουσικής θα μπορούσαν να χάσουν έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ, με αναμενόμενη ετήσια απώλεια 4 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2028, εάν συνεχιστεί ο ρυθμός διείσδυσης στην αγορά από τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη.
Η ετήσια αγορά για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη ανέρχεται σήμερα σε περίπου 3 δισ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται να αυξηθούν σε 63,7 δισ. ευρώ έως το 2028.
Ο Πιτερ Κάιλ πιστεύει πως η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας
Εν μέσω της αυξανόμενης «πείνας» των τεχνολογικών εταιρειών για «περιεχόμενο» στο οποίο θα εκπαιδεύουν τους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης τους, ο Πιτερ Κάιλ, ο υπουργός επιστήμης και τεχνολογίας, αναμενόταν να ξεκινήσει διαβούλευση τον περασμένο μήνα σχετικά με ένα σύστημα που θα απαιτούσε από τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να μην επιθυμούν την αξιοποίηση του έργου τους για την εκπαίδευση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τη Guardian. Ο Κάιλ πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας.
Οι υπουργοί της χώρας δεν ήταν σε θέση αυτή την εβδομάδα να πουν αν θα ξεκινήσει πριν από τα Χριστούγεννα.
Τι θα γίνει με τα έργα τέχνης που αναπαράγονται στο διαδίκτυο
Η Tech UK έχει ζητήσει μια «πιο ανοικτή» αγορά για να μπορούν οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν δεδομένα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και να πραγματοποιούν πληρωμές. Θέλει ένα νομικά εφαρμόσιμο σύστημα εξαίρεσης (opt-out) που θα δίνει στα μέλη της την ελευθερία να συλλέγουν δεδομένα από κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων που δεν αρνούνται ενεργά.
Στη συνέχεια, οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης θα συνάπτουν συμφωνίες με τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων, όπου τα δεδομένα τους θα αναφέρονται σαφώς στα σημεία που το μοντέλο τους δημιουργεί ένα τελικό προϊόν – για παράδειγμα μια έκθεση κειμένου ή ένα βίντεο που προκύπτει από τεχνητή νοημοσύνη.
Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των δημιουργών, οι οποίοι λένε ότι είναι πολύ περίπλοκη η δυνατότητα εξαίρεσης και προειδοποιούν ότι αντίγραφα έργων που υπάρχουν αλλού στο διαδίκτυο δεν θα καλύπτονται. Θέλουν ρυθμίσεις opt-in που θα τους επιτρέπουν να πληρώνονται για να επιτρέπουν την εκπαίδευση αλγορίθμων στα έργα τους.
Τι δήλωσαν άλλοι καλλιτέχνες για το γεγονός
Ο Τομ Γιορκ, ο τραγουδιστής των συγκροτημάτων Radiohead και The Smile, και ο Μπιορν Ουλβέους των Abba, έχουν επίσης υπογράψει την ίδια αίτηση με τον Bush. Ο Ουλβέους έχει δηλώσει: «Ο Μπους είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους που έχουν κάνει ποτέ κάτι τέτοιο: «Δεν ξέρω αν είναι πολύ αργά, αλλά σίγουρα πρέπει να αγωνιστούμε για τους συγγραφείς της … μουσικής, ώστε να μπορούν να αμείβονται με κάποια μορφή».
Tι δήλωσαν στελέχη εταιριών Τεχνητής Νοημοσύνης
Ο Εντ Νιούτον-Ρεξ, πρώην στέλεχος της εταιρείας AI που παραιτήθηκε λόγω ανησυχιών για τον χειρισμό των πνευματικών δικαιωμάτων από τη βιομηχανία, δήλωσε την Τετάρτη στους βουλευτές που ερευνούν το θέμα: «Οι δημιουργοί οργανώνονται, υπάρχει μια μεγάλη και αυξανόμενη αντίδραση στην ευρείας κλίμακας, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, που συμβαίνει στη βιομηχανία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης».
Ο Νιούτον-Ρεξ, ο οποίος οργάνωσε την αίτηση, πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η γεννητική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη δημιουργικότητα, αλλά δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, όπως είναι ευρέως γνωστό, η πλειονότητα των εταιρειών γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης εκμεταλλεύεται άδικα το έργο ζωής των δημιουργών του κόσμου. Το χρησιμοποιούν για να εκπαιδεύσουν μοντέλα που ανταγωνίζονται αυτούς τους δημιουργούς…
»Η αλλαγή του νόμου ώστε να επιτρέπεται η εκπαίδευση σε έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς άδεια … θα ήταν, νομίζω, εντελώς απαράδεκτη για τους απίστευτα σημαντικούς και δικαίως σεβαστούς δημιουργούς της Βρετανίας».
Τι δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου
Την Τρίτη, η Λίζα Νάντι, η υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούσε ένα σύστημα εξαίρεσης, αν και γίνεται κατανοητό ότι μια εκδοχή αυτού του συστήματος παραμένει η προτιμώμενη προσέγγιση της κυβέρνησης.
Η ίδια δήλωσε: «Εξετάσαμε τους περιορισμούς παρόμοιας νομοθεσίας στις ΗΠΑ και την ΕΕ, οπότε έχουμε επιφυλάξεις σχετικά με την ιδέα ότι μπορείτε απλώς να πείτε ότι θέλω να εξαιρεθώ και στη συνέχεια να διαπιστώσετε ότι έχετε διαγραφεί εντελώς από το διαδίκτυο».
Οι εκδότες έχουν παραπονεθεί ότι οποιαδήποτε απόφαση να εξαιρεθούν από το να επιτρέπουν στην Google να σαρώνει το περιεχόμενό τους για τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης της σημαίνει ότι γίνονται αόρατοι στις αναζητήσεις.
*Πηγή: The Guardian
- H 11άδα του ΠΑΟΚ κόντρα στον Παναιτωλικό (pic)
- Ποιοι υπερήρωες θα ήταν οι καλύτεροι τενίστες; Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει την απάντηση και για τον Στέφανο Τσιτσιπά
- LIVE: Mάντσεστερ Σίτι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Ισραήλ: Κλείνει την πρεσβεία του στο Δουβλίνο – Η αντίδραση της Ιρλανδίας
- Αστυνομικός της Βουλής: Νέα καταγγελία για συμμετοχή σε ομαδικούς βιασμούς
- Μακελειό στη Γαλλία: Σοκάρει η «επίθεση του αγγέλου του θανάτου» κοντά σε καταυλισμό μεταναστών