Χαλάρωσε: Έτσι η ξεκούραση σε κάνει πιο παραγωγικό
Με τους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας να είναι πιο έντονοι από ποτέ, η ξεκούραση μοιάζει απαραίτητη όσο τίποτα άλλο.
Η hustle culture ή αλλιώς η κουλτούρα του τρεξίματος είναι ο νέος τρόπος ζωής για πολλούς ανθρώπους. Το hustling χαρακτηρίζεται ως ο τρόπος ζωής κάποιου που εργάζεται πολύ και ξεκουράζεται λίγο. Αυτή η νοοτροπία εστιάζει στην ιδέα ότι απαιτείται πολύωρη εργασία για να πετύχεις, θυσιάζοντας ώρες ύπνου, ξεκούραση και ελεύθερο χρόνο.
Το μήνυμα ότι η επιτυχία ανήκει σε αυτούς που εργάζονται έως εξαντλήσεως προκειμένου να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, κηρύσσεται παντού, από viral αναρτήσεις στο Instagram που ισχυρίζονται ότι «ο ύπνος είναι για τους αδύναμους» μέχρι εκείνους τους συναδέλφους που καυχιούνται ότι εργάζονται παραπάνω ώρες.
Αυξημένος ο κίνδυνος του burnout
Προσπαθώντας να εκπληρώσουμε κάθε μας υποχρέωση, μπορεί, δίχως καν να το καταλάβουμε, να μπούμε στον «αυτόματο πιλότο», με αποτέλεσμα να κάνουμε μηχανικές πια κινήσεις, δίχως να βρίσκουμε χρόνο για άλλες ασχολίες ή και για να ξεκουραστούμε.
Το ζήτημα της ξεκούρασης, με την σειρά του, είναι ιδιαίτερα σύνθετο, καθώς χρειαζόμαστε τον ύπνο για να μας «γεμίσει» ενέργεια, ταυτόχρονα όμως χρειαζόμαστε και ψυχική ξεκούραση.
Όταν δεν δίνετε τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό σας, προκειμένου να χαλαρώσετε και να γεμίσετε τις «μπαταρίες» σας, να αποφορτιστείτε από την ένταση της ημέρας, κάνοντας πράγματα που όντως σας γεμίζουν, τότε είναι πολύ πιθανόν να αμελήσετε την ψυχική σας χαλάρωση και να οδηγηθείτε τελικά στο ψυχικό burnout.
Απαραίτητη η ξεκούραση
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δίνουν προτεραιότητα στην ξεκούραση, εργάζονται με περισσότερη ενέργεια και είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν την όποια πρόκληση προκύπτει.
Αυτό συμβαίνει επειδή ακόμα και όταν ο εγκέφαλός μας ξεκουράζεται, είναι ακόμα ενεργός, δεσμεύοντας το «δίκτυο που βρίσκεται σε παύση» για να λύσει προβλήματα, να σκεφτεί δημιουργικά και να αναζητήσει νέες πληροφορίες, εξηγούν οι ειδικοί.
Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να ελέγξουμε πλήρως αυτές τις διαδικασίες. Αλλά μαθαίνοντας να ξεκουραζόμαστε καλύτερα, μπορούμε να τις υποστηρίξουμε και να τις αφήσουμε να κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Λιγότερη δουλειά, περισσότερη παραγωγικότητα
Αν θες να πετύχεις, λένε, πρέπει να δουλέψεις σκληρά. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί έρχονται να «διαλύσουν» αυτήν την πεποίθηση, αφού υποστηρίζουν πως αν θέλεις να φτάσεις στο μέγιστο της παραγωγικότητάς σου, πρέπει να κατεβάσεις ταχύτητα.
Αρκεί να μπει κανείς στα παπούτσια ενός αθλητή για να κατανοήσει αυτή τη λογική. Αν ένας δρομέας, για παράδειγμα, τρέχει από την αρχή της κούρσας όσο πιο γρήγορα μπορεί να έχει χαμηλότερη επίδοση, καθώς θα κουραστεί σχετικά νωρίς.
Το ίδιο ισχύει και για τους περισσότερους τομείς της ζωής μας. Το να στοχεύουμε, συνεχώς, στην τελειότητα μπορεί να μας εξαντλήσει.
Όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας, είμαστε λιγότερο επιρρεπείς στο άγχος και τις επιπτώσεις του και είμαστε σε θέση να κάνουμε καλύτερες επιλογές επειδή νιώθουμε πιο «γεμάτοι» και πιο συγκεντρωμένοι.
* Πηγή: Vita
- Σκέρτσος: Οριστικό λουκέτο σε μαγαζιά που δίνουν αλκοόλ σε ανηλίκους προωθεί η Κυβέρνηση
- Jay-Z και Sean «Diddy» Combs: Η «Jane Doe» μένει σταθερή στους ισχυρισμούς της για βιασμό όταν ήταν 13 ετών
- Αλάνθαστη συνταγή: Τα τρία σημάδια που κάνουν «μπαμ» ότι σε θέλει
- Αδριάνειο Υδραγωγείο: Η ΕΥΔΑΠ ενεργοποιεί το έργο των 2.000 ετών λόγω λειψυδρίας
- Stoiximan GBL: Εκτός έδρας αναμετρήσεις για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό
- Α. Τζιτζικώστας: Η Μακεδονία έχει την δική της «Σιδηρά Κυρία»