Πώς η Μελόνι θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Τραμπ και Ευρώπης
Η Ιταλία, υπό την ηγεσία της Τζόρτζια Μελόνι, φαίνεται να βιώνει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στο πολιτικό της προφίλ, από σύμβολο αστάθειας σε χώρα με ενισχυμένη πολιτική επιρροή.
Η Ιταλία, από χώρα γνωστή για την πολιτική της αστάθεια, φαίνεται να έχει αποκτήσει έναν νέο ρόλο στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή. Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτο ότι ο ιταλικός συνασπισμός παραμένει δημοφιλής, κάτι που είναι σπάνιο για μια κυβέρνηση στην Ιταλία.
Πριν από λίγα χρόνια, θα ήταν αδιανόητο ότι η Ιταλία θα είχε μια από τις πιο σταθερές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, όπως αναφέρει το CNN. Οι ιταλικές κυβερνήσεις συνασπισμού είχαν την τάση να διαρκούν λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν καταρρεύσουν, καθιστώντας την Ιταλία προβλέψιμα απρόβλεπτη.
Όμως μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών κρίσεων σε σχετικά σταθερές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, και η ιλιγγιώδης δημοτικότητα του σημερινού ιταλικού συνασπισμού με επικεφαλής την ακροδεξιά πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2022, έχουν καταστήσει τη Ρώμη βασικό παράγοντα στη σχέση της Ευρώπης με τις ΗΠΑ υπό τη δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας θητείας του ο Τραμπ αποκάλεσε την Ευρώπη «εχθρό» των ΗΠΑ. Αυτή τη φορά, η Μελόνι έχει τη δυνατότητα να το ανατρέψει αυτό χάρη εν μέρει στον κοινό τους φίλο, Έλον Μασκ.
Ο Μασκ, ο Τραμπ και η Μελόνι δείπνησαν μαζί στο δείπνο 60 ατόμων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μετά την επίσημη επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων στο Παρίσι το περασμένο Σαββατοκύριακο, μια εμπειρία που ο Τραμπ δήλωσε αργότερα στη New York Post ότι ήταν θετική.
Τραμπ-Μελόνι: Τα κοινά σημεία
Οι δύο ηγέτες, αν και πολιτικά μοιάζουν, δεν ευθυγραμμίζονται απαραίτητα σε όλες τις πιο πιεστικές συγκρούσεις του κόσμου. Η Μελόνι υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της Ουκρανίας, έχοντας συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλοντιμίρ Ζελένσκι δώδεκα φορές μετά την εισβολή της Ρωσίας.
Το αν μπορεί να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο αυτό που μπορεί να κάνει ο Τραμπ, ωστόσο, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε, αλλά θα έχει την πρώτη ευκαιρία να προσπαθήσει στην Ευρώπη.
«Πριν υπάρξει νέα κυβέρνηση στη Γερμανία και με την τρέχουσα κατάσταση στη Γαλλία, όταν ο Τραμπ μπει στον Λευκό Οίκο, η Ιταλία θα έχει ένα είδος μονοπωλίου, ως η μόνη χώρα με σταθερή κυβέρνηση», δήλωσε στο CNN ο Τζοβάνι Ορσίνα, διευθυντής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης.
«H Μελόνι και ο Μασκ έχουν μια πολύ καλή συνεχή σχέση και ο Μασκ μπορεί να είναι ένα είδος καλύτερου φίλου και για τους δύο, όσο διαρκεί τουλάχιστον ο μήνας του μέλιτος Τραμπ-Μασκ».
Ο Μασκ και η Μελόνι σφυρηλάτησαν την πολύ δυνατή φιλία τους το καλοκαίρι του 2023 και ο ιδρυτής της Tesla ήταν επικεφαλής του πολιτικού συνεδρίου των Αδελφών της Ιταλίας, Atreju, του Μελόνι τον περασμένο Δεκέμβριο.
Φημολογείται ότι θα κάνει μια αιφνιδιαστική εμφάνιση στο ίδιο συνέδριο αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη, στο οποίο θα είναι επικεφαλής ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μίλεϊ, ένας άλλος λαϊκιστής συνοδοιπόρος του Τραμπ.
Οι σχέσεις με τον Μασκ
Η σχέση τους είναι τόσο στενή που η Μελόνι και ο Μασκ αναγκάστηκαν να βγουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα φέτος για να διαλύσουν τις φήμες περί ειδυλλίου, αφού εκείνος εκστασιάστηκε για την ομορφιά της όταν της απένειμε το βραβείο Παγκόσμιου Πολίτη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
O Ορσίνα πιστεύει ότι ο Μασκ μπορεί να διευκολύνει την ιταλίδα πρωθυπουργό να «έρχεται σε επαφή» με τον Τραμπ όποτε νιώθει την ανάγκη.
«Υπάρχει μια ευκαιρία για την Μελόνι να αναλάβει την πρωτοβουλία και να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και της Ευρώπης», δήλωσε.
Η Μελόνι ισχυρίζεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία γεφύρωσης στο Παρίσι, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της με τον Τραμπ στο Χ με τον τίτλο: «Υπάρχει ήδη μια συμμαχία. Ο άξονας ΗΠΑ-ΕΕ περνάει από την Ιταλία».
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Μελόνι βρίσκεται στις καλές διαθέσεις της ελίτ του MAGA. Ο Στιβ Μπάνον ήταν ο Αμερικανός υποστηρικτής της πριν από τη Μασκ, επικεφαλής του πολιτικού της συνεδρίου Atreju το 2018, λέγοντας τότε στο CNN ότι πίστευε ότι θα γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς στην Ευρώπη.
Μόλις εξελέγη το 2022 και έγινε πιο μετριοπαθής, ο Μπάνον, ο οποίος δεν ασκεί πλέον τη δύναμη που είχε κάποτε ως επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος του Τραμπ, ψυχράθηκε, λέγοντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν μια απογοήτευση.
«Η Μελόνι έχει σχεδόν μετατραπεί σε μια Νίκι Χέιλι», δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα, αναφερόμενος στην αντίπαλο του Τραμπ στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών. Επικαλούμενος την υποστήριξή της στην Ουκρανία και αυτό που περιγράφει ως έλλειψη εργασίας της Ιταλίας στο εμπόριο, προβλέπει ότι δεν θα είναι η Μελόνι αυτή που θα επηρεάσει τον Τραμπ, αλλά το αντίστροφο.
«Νομίζω ότι η στάση της θα αλλάξει με την άφιξη του προέδρου Τραμπ, ο οποίος θα την πείσει», δήλωσε ο Μπάνον. «Και ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν αρκετά γρήγορα. Διαφορετικά, αν πραγματικά πιστεύει αυτά που έχει πει τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να είναι έτοιμη μαζί με άλλους στην Ευρώπη να βάλουν χρήματα, να γράψουν επιταγές τόσο μεγάλες όσο οι ομιλίες. Εμείς στο κίνημα MAGA είμαστε ανυποχώρητοι, θέλουμε να μειώσουμε τη χρηματοδότηση για την Ουκρανία στο Επιμελητήριο κατά 100%».
Προς το παρόν, η Μελόνι φαίνεται να βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του Μασκ και, κατά συνέπεια, του Τραμπ.
«Είναι μια πολιτικός της «ημέρας μετά», πολύ περισσότερο από μια πολιτικός της «ημέρας πριν»», λέει η Orsina, αναφερόμενη στην πιθανότητα να είναι αντιδραστική παρά προληπτική όσον αφορά την προσέγγιση του Τραμπ στην Ευρώπη.
- Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ 0-1: Πέρασε και από το Αγρίνιο στο 87′ (vid)
- Ο Αμορίμ έσπασε την «κατάρα» για την Γιουνάιτεντ
- Ίσακ Άντιτς: Η στιγμή που διασώστες προσεγγίζουν τη σορό του ιδρυτή της Mango
- «Σπαρτιάτικη» στήριξη στον Προϋπολογισμό – Μετά τον Κατσιβαρδά, υπερψηφίζει και ο Ασπιώτης
- Μάντσεστερ Σίτι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-2: Θρίαμβος στο Έτιχαντ με επική ανατροπή σε δύο λεπτά!
- Χριστούγεννα: Τα «πένθιμα» μελομακάρονα και ο ανατολίτικος κουραμπιές – Πώς πήραν την ονομασία τους