Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 12o
Ελληνική οικονομία: Αλλιώς μας βλέπουν, αλλιώς τα βλέπουμε – Αρνητική εικόνα έχουν οι 8 στους 10

Ελληνική οικονομία: Αλλιώς μας βλέπουν, αλλιώς τα βλέπουμε – Αρνητική εικόνα έχουν οι 8 στους 10

Το 76% των Ελλήνων αξιολογούν αρνητικά την οικονομία της χώρας. Φαίνεται δεν διαβάζουν τον Εconomist και τους Financial Times που μας δίνουν εύσημα προόδου.

Η Ελληνική οικονομία από μαύρο πρόβατο έχει αναδειχθεί στον πιο καλό μαθητή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό υποστηρίζουν συγκεκριμένα διεθνή ΜΜΕ, όπως οι Financial Times, που μας κατατάσσουν στα «success stories» των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης που εφάρμοσαν μνημονιακές «συμφωνίες διάσωσης».

Εύσημα στην Ελλάδα  απέδωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Εconomist, αναδεικνύοντάς την στην πρώτη πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία. Πέρυσι είχαμε την πρωτιά, την οποία χάσαμε φέτος από την Ισπανία.

Παράλληλα η κυβέρνηση αυτοσυγχαίρεται για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της από την Scope, αν και είμαστε ακόμα ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Την ίδια στιγμή όμως οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι όχι μόνο με την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, αλλά και με την πορεία της χώρας.

πηγή: Prorata

Xαστούκι οι δημοσκοπήσεις

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Prorata για το Attica TV το 76% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά το κυβερνητικό έργο και το 69% εκτιμά ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Τα συναισθήματα που κυριαρχούν για την πολιτική και την οικονομία της χώρας είναι η απογοήτευση, η απελπισία και ο θυμός  (44%, 29%, 25%). Για ένα στα τρία νοικοκυριά τα χρήματα φτάνουν μόνο για τα αναγκαία και σχεδόν ένα στα τέσσερα δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες.

Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της Αlco (Alpha) το 90% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ο ένας στους τρεις πιστεύει ότι το 2025 τα πράγματα θα πάνε χειρότερα και δύο στους δέκα απαντούν ότι «τα πράγματα θα πάνε το ίδιο κακά με το 2024». Όσο για τον πιο πετυχημένο υπουργό; Είναι με ποσοστά αυτοδυναμίας ο «κανένας» (52%).

Στο ίδιο μοτίβο κινούνται πάνω κάτω όλες οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ μια από τα ίδια δείχνουν και οι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

To 76% των Ελλήνων έχει αρνητική γνώμη για την κατάταση της οικονομίας – το υψηλότερο στην ΕΕ μαζί με την Ιταλία

Κυριαρχεί η απογοήτευση

Τι έχουμε πάθει; Έχουμε πέσει στη μαρμίτα με την απογοήτευση; Γιατί η βελτίωση των οικονομικών δεικτών δεν αντανακλάται στην καθημερινότητα των πολιτών;

Μια εξήγηση είναι η «χρόνια κόπωση» όχι μόνο από την απώλεια αγοραστικής δύναμης αλλά και την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου σε μια σειρά τομείς: Υγεία, περιβάλλον, μετακινήσεις (δεν ξεχνιούνται τα Τέμπη), εκπαίδευση, ακόμα και σε επίπεδο εμπιστοσύνης στους θεσμούς και τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού στην ΕΕ που θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι άσχημη

Ο σκεπτικισμός των Ελλήνων για το προς τα πού βαδίζει η οικονομία της χώρας δεν είναι παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο. Σε διεθνή έρευνα που διεξήγαγε το Pew Research Center σε 34 κράτη, κατά μέσο όρο σχεδόν τα δύο τρίτα των ενηλίκων (64%) αξιολογούν αρνητικά την οικονομική κατάσταση της χώρας τους.

Η έρευνα αποδίδει την παραπάνω τάση στο γεγονός ότι το 2024 ήταν μια χρονιά αργής οικονομικής ανάπτυξης για τις περισσότερες χώρες και αναταράξεων στο παγκόσμο εμπόριο. Όμως ακόμα και ανάμεσα στις χώρες που αξιολογούν αρνητικά την οικονομία τους υπάρχουν διαφορές.

Αρνητική εικόνα για την οικονομία έχουν 8 στους 10 Έλληνες

Ανάμεσα στις χώρες της  ΕΕ που συμμετείχαν στην έρευνα η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού που θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι άσχημη, με 76% – ισοβαθμώντας με την Ιταλία. Ακολουθεί από κοντά η Γαλλία, με 75%. Αντίστοιχα, μόλις το 24% θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλό σημείο – το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, μαζί με την Ιταλία και τη Γαλλία. Οι μόνες χώρες που οι θετικές απαντήσεις υπερβαίνουν τις αρνητικές είναι η Ολλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία, με 65%, 53% και 52% αντίστοιχα να εκτιμούν ότι η εθνική τους οικονομία ευημερεί.

Τα υψηλότερα ποσοστά απογοήτευσης των πολιτών παγκοσμίως εντοπίζονται στη Νιγηρία όπου οι 9 στους 10 (89%) αξιολογούν ως κακή την οικονομική κατάσταση της χώρας. Στη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα της Αφρικής το 56% – πάνω από 129 εκατ. άνθρωποι – ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ το ένα στα τρία παιδιά κυριολεκτικά πεινάει.

Ακολουθεί με παρόμοια ποσοστά απογοήτευσης η Αργεντινή (87%), του ακροδεξιού «αναρχοκαπιταλιστή» Χαβιέρ Μιλέι ο οποίος εξώθησε τη μισή χώρα στη φτώχεια, εφαρμόζοντας πολιτικές εξοντωτικής λιτότητας.

Το 2024 αυξήθηκαν κατά 4% οι αρνητικές εκτιμήσεις για την οικονομία

Aυξήθηκαν οι αρνητικές αξιολογήσεις

Σύμφωνα με το ίδρυμα Pew, αν και στις περισσότερες χώρες οι αξιολογήσεις των πολιτών για την οικονομία είναι κατά μέσο όρο αρνητικές, σε αρκετές περιπτώσεις οι θετικές απαντήσεις αυξήθηκαν.

Η μεγαλύτερη βελτίωση σημειώθηκε στην Πολωνία, όπου οι θετικές αξιολογήσεις για την οικονομία εκτινάχθηκαν στο 53%, από 33% τον προηγούμενο χρόνο. Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος σημειώθηκε μεταξύ άλλων στη Σουηδία, την Ουγαρια, την Ισπανία και την Ολλανδία.

Αντιθέτως, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του δείγματος που τα ποσοστά των θετικών απαντήσεων για την οικονομία μειώθηκαν. Αντίστοιχα αυξήθηκαν κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες οι αρνητικές αξοιλογήσεις. Στην Ευρώπη η μόνη άλλη χώρα που παρουσιάζει επιδείνωση είναι η Γερμανία.

Διάσταση απόψεων

Σε γενικές γραμμές, οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος ή των κυβερνώντων κομμάτων μιας χώρας έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους μη υποστηρικτές να πουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στη χώρα τους είναι καλή. Το μοτίβο αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν οι συνολικές αξιολογήσεις στη χώρα αυτή είναι θετικές ή αρνητικές. (Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρείται στην Ουγγαρία, όπου τα τρία τέταρτα των ενηλίκων που υποστηρίζουν την κυβερνητική συμμαχία Fidesz-KDNP λένε ότι η οικονομία πάει καλά. Μόλις το 21% όσων δεν υποστηρίζουν την τρέχουσα κυβέρνηση συμφωνούν.

Στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ισπανία, η διαφορά στην οικονομική στάση μεταξύ των υποστηρικτών και των μη υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος υπερβαίνει τις 30 μονάδες.

Must in

Ο Τραμπ «πολεμά» τα τρανς άτομα – Αλλαγές στο στρατό με νέα διατάγματα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχασε χρόνο στον Λευκό Οίκο και προέβη άμεσα στην υλοποίηση της ατζέντας του με μια φαινομενικά ατέρμονη σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο