Αρκάς: Η γιορτινή καλημέρα της Δευτέρας
Την καλημέρα του μας λέει και σήμερα ο Αρκάς με τον δικό του τρόπο.
- Διυλιστήριο στη Λιβύη αναστέλλει τη λειτουργία του εξαιτίας των μαχών - Φωτιά σε πολλές δεξαμενές καυσίμων
- Εξαρθρώθηκε συμμορία που παρήγαγε και διακινούσε παράνομα αλκοολούχα ποτά - Συνελήφθησαν 17 άτομα
- Ο Έλτον Τζον αποκάλυψε τι θέλει να γράφει πάνω... ο τάφος του
- Αρκάς: Η γιορτινή καλημέρα της Δευτέρας
Την καλημέρα του μας λέει και σήμερα ο Αρκάς. Στο σκίτσο που επέλεξε ο γνωστός σκιτσογράφος για την αρχή της εβδομάδας βλέπουμε δύο παιδιά να στολίζουν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Συγκεκριμένα βλέπουμε ένα παιδάκι να κρατάει τη σκάλα, έτσι ώστε αν είναι ασφαλές το κοριτσάκι το οποίο προσπαθεί να βάλει την τελευταία και αγαπημένη «πινελιά» στο δέντρο, το αστέρι στην κορυφή του. Ενώ ο Αρκάς σήμερα επέλεξε να μην βάλει κάποιο διάλογο στο σκίτσο του, όπως συνήθως, μα τα λόγια ίσως είναι περιττά μπρος στην αγαπημένη ασχολία μικρών και μεγάλων κατά τη γιορτινή περίοδο.
Η ιστορία του στολισμού του δέντρου
Ο στολισμός του δένδρου είναι καθαρά συμβολικός της ευτυχίας των ανθρώπων και της φύσεως με τη γέννηση του Ιησού. Σύμφωνα με ερευνητές του αντικειμένου, το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη, που στο πέρασμα των χρόνων και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα.
Κατά την παράδοση ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος. Έχει εκφραστεί όμως και η άποψη ότι το έθιμο έχει ανατολίτικη προέλευση. Σύμφωνα με αυτή, ο Αναστάσιος Α’ το 512 έχτισε στη Συρία έναν ναό με δύο ορειχάλκινα δέντρα.
Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα το 1833, που σημαίνει ότι είχε ήδη καθιερωθεί ως έθιμο στους βασιλικούς οίκους της Βόρειας Ευρώπης. Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν.
Σημειώνεται ότι στη Γαλλία ως έθιμο εισήχθηκε αρκετά χρόνια μετά από ό,τι στην Ελλάδα από την Κόμισσα της Ορλεάνης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις