Rage-bait: Πώς τα social media μεταμορφώνουν την οργή σε κέρδος
To rage-bait είναι στην πραγματικότητα μία έξυπνη τακτική μάρκετινγκ μέσα από την οποία οι δημιουργοί περιεχομένου στο ίντερνετ βγάζουν λεφτά από το κοινό, χωρίς καν αυτό να το καταλαβαίνει
- Ο γαλλογερμανικός άξονας σε σημείο χωρίς επιστροφή - Ένα τοξικό σύννεφο έτοιμο να καλύψει την Ευρώπη
- Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. – Οι πυροβολισμοί στη Συγγρού, η επίθεση σε ψητοπωλείο και ο φυλακισμένος αρχηγός της συμμορίας
- Νικολακόπουλος: Η πρώτη μήνυση της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής αφορούσε και τη σεξουαλική κακοποίηση
- Αποκαλύψεις για την πρώτη μήνυση της 35χρονης και καταγγελίες για όσους ήξεραν και δεν μίλησαν
Το rage-bait, ή «δόλωμα θυμού», αναφέρεται σε μια πρακτική στα social media, όπου κάποιος προσπαθεί σκόπιμα να προκαλέσει θυμό στους χρήστες.
Συνήθως, χρησιμοποιούνται ακραίες ή προκλητικές δηλώσεις, εικόνες ή γεγονότα που ενδέχεται να πυροδοτήσουν την αντίδραση του κοινού, ενθαρρύνοντας τον θυμό ή την ακραία κριτική.
Ποια είναι, όμως, η σκοπιμότητα;
Οι influencers
«Με μισεί πολύς κόσμος».
Τα λόγια της δημιουργού περιεχομένου Γουίντα Ζέσου, η οποία πέρυσι έβγαλε 150.000 δολάρια από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τι διαχωρίζει τη Γουίντα από τους άλλους influencers;
Οι άνθρωποι που σχολιάζουν και μοιράζονται τις αναρτήσεις της –πράγμα που ευνοεί την προώθησή τους- το κάνουν συχνά από θυμό, σύμφωνα με το BBC.
«Κάθε μου βίντεο έχει αποκτήσει εκατομμύρια προβολές και αυτό οφείλεται σε σχόλια μίσους», εξηγεί η 24χρονη.
@winta_zesu You know what, hell yeah #prettygirl #perfectgirl #nycgirl ♬ original sound – Frankie Bleau
Σε αυτά τα βίντεο καταγράφει τη ζωή ενός μοντέλου, το μεγαλύτερο πρόβλημα της οποίας είναι ότι είναι πολύ όμορφη.
Αυτό που κάποιοι στα σχόλια δεν αντιλαμβάνονται, είναι ότι η Γουίντα υποδύεται έναν χαρακτήρα.
«Δέχομαι πολλά άσχημα σχόλια, οι άνθρωποι λένε ‘δεν είσαι και τόσο όμορφη’ ή ‘ έχεις υπερβολική αυτοπεποίθηση’», είπε το BBC.
Πώς εργαλειοποιείται η οργή;
Η Γουίντα είναι μέρος μιας αυξανόμενης ομάδας διαδικτυακών δημιουργών που φτιάχνουν περιεχόμενο «δολώματος οργής».
Ο στόχος είναι απλός: να φτιάχνουν βιντεάκια που κάνουν το κοινό να εξοργίζεται ενστικτωδώς, και στη συνέχεια να απολαμβάνουν τις χιλιάδες, ακόμη και τα εκατομμύρια, κοινοποιήσεις και likes.
Διαφέρει από το διαδικτυακό «ξαδερφάκι» του, το clickbait, όπου ένας τίτλος χρησιμοποιείται για να δελεάσει τον αναγνώστη να κάνει κλικ για να δει ένα βίντεο ή ένα άρθρο.
Όπως σημειώνει η podcaster του μάρκετινγκ Άντρεα Τζόουνς: «Το περιεχόμενο του rage-baiting έχει σχεδιαστεί για να χειραγωγεί το κοινό».
Όμως η προσκόλληση που προκαλεί το αρνητικό περιεχόμενο στην ανθρώπινη ψυχολογία είναι κάτι που είναι εγγεγραμμένο μέσα μας, σύμφωνα με τον Δρ Γουίλιαμ Μπρέιντι, ο οποίος μελετά τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αλληλοεπιδρά με τις νέες τεχνολογίες.
«Στο παρελθόν μας, αυτό είναι το είδος του περιεχομένου στο οποίο έπρεπε πραγματικά να δώσουμε προσοχή», εξηγεί.
«Οπότε έχουμε αυτές τις προκαταλήψεις ενσωματωμένες στη μάθηση και την προσοχή μας».
@iamlexymogul Make breakfast with me .. xoxo 💋🥣 #LexyMogul #FoodContent ♬ original sound – Rae
Η αύξηση του περιεχομένου οργής συνέπεσε με τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που πληρώνουν περισσότερο τους δημιουργούς για το περιεχόμενό τους.
«Αν δούμε ένα βίντεο με ένα γατάκι λέμε ‘τι γλυκό’ και προχωράμε».
«Αλλά αν πρόκειται για κάτι άσεμνο, μπορεί να γράψουμε στα σχόλια ‘αυτό είναι απαίσιο’. Αυτού του είδους το σχόλιο θεωρείται από τον αλγόριθμο ως εμπλοκή υψηλότερης ποιότητας», εξηγεί η podcaster του μάρκετινγκ Άντρεα Τζόοουνς.
«Όσο περισσότερο περιεχόμενο δημιουργεί ένας χρήστης, τόσο περισσότερη εμπλοκή έχει και τόσο περισσότερο πληρώνεται».
«Και έτσι, ορισμένοι δημιουργοί θα κάνουν τα πάντα για να έχουν περισσότερες προβολές. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι οι προβολές αυτές θα βασίζονται στον θυμό και το μίσος», λέει.
Εν τέλει οι πλατφόρμες επωφελούνται από τη διατήρηση των χρηστών ενεργών, ανεξάρτητα από το αν η αλληλεπίδραση είναι θετική ή αρνητική.
Το rage-baiting στην πολιτική
Το περιεχόμενο που προκαλεί οργή έχει πολλές μορφές, από εξωφρενικές συνταγές φαγητού μέχρι προσβολές σε αγαπημένους celebrities.
Αλλά σε μια χρονιά παγκόσμιων πολιτικών εξελίξεων, όπως με τις εκλογές των ΗΠΑ, το rage-bait έχει εξαπλωθεί και στην πολιτική.
Όπως παρατηρεί ο Μπρέιντι: «Υπήρξε μια έξαρση κατά την προετοιμασία των εκλογών».
«Αυτό γιατί ο θυμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κινητοποιηθεί μία πολιτική ομάδα να ψηφίσει ή ακόμα και να αναλάβει δράση».
Ο ίδιος σημειώνει ότι οι αμερικανικές εκλογές ήταν ελαφρές σε θέματα πολιτικής και αντ’ αυτού επικεντρώθηκαν στην οργή.
«Ήταν υπερ-εστιασμένες στο ‘ο Τραμπ είναι φρικτός για αυτόν τον λόγο’ ή ‘η Χάρις είναι φρικτή για εκείνον τον λόγο’», πρόσθεσε.
Μια έρευνα του BBC διαπίστωσε ότι ορισμένοι χρήστες στο X πληρώνονταν «χιλιάδες» από την πλατφόρμα για να μοιράζονται περιεχόμενο παραπληροφόρησης, εικόνες AI και θεωρίες συνωμοσίας.
Το πρόβλημα της αδρανοποίησης
Ορισμένοι μελετητές των τάσεων ανησυχούν ότι το υπερβολικά αρνητικό περιεχόμενο μπορεί να οδηγήσει στο να «αποσυνδεθεί» ο μέσος άνθρωπος.
«Μπορεί να είναι εξαντλητικό να έχεις συνεχώς τόσο έντονα συναισθήματα», λέει ο Άριελ Χέιζελ, επίκουρος καθηγητής επικοινωνίας και μέσων ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
«Αυτό τους απενεργοποιεί από το ειδησεογραφικό περιβάλλον και βλέπουμε αυξημένες ποσότητες ενεργής αποφυγής ειδήσεων σε όλο τον κόσμο».
Η οργή και η παραπληροφόρηση
Άλλοι ανησυχούν για την κανονικοποίηση του θυμού εκτός σύνδεσης και τις διαβρωτικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη των ανθρώπων στο περιεχόμενο που βλέπουν.
«Οι αλγόριθμοι ενισχύουν την οργή», λέει ο Μπρέιντι.
Ο ίδιος προσθέτει: «Αυτό που γνωρίζουμε από πλατφόρμες όπως το Χ είναι ότι το πολιτικά ακραίο περιεχόμενο παράγεται στην πραγματικότητα από ένα μικρό ποσοστό χρηστών. Ωστόσο οι αλγόριθμοι το παρουσιάζουν σαν να ήταν η πλειοψηφία».
Εν τέλει βλέπουμε πως το rage-baiting είναι βαθιά συνδεδεμένο με την παραπληροφόρηση.
Το rage-baiting χρησιμοποιεί προκλητικά ή ακραία μηνύματα για να προκαλέσει το θυμό.
Παράλληλα, η παραπληροφόρηση διαστρεβλώνει τα γεγονότα για να ενισχύσει αυτόν τον θυμό.
Μαζί, ενδυναμώνουν την πόλωση, παραπλανούν το κοινό και δυσχεραίνουν την ουσιαστική συζήτηση και την κριτική σκέψη δημιουργώντας μία τοξική πολιτική κουλτούρα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις