Η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη παρουσιάζεται σήμερα και αύριο (σ.σ. 25-26 Αυγούστου 1984) στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων από το «Αμφι-Θέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου. Την ίδια παράσταση θα δώσει το επόμενο Σαββατοκύριακο (σ.σ. 1-2 Σεπτεμβρίου 1984) στην Επίδαυρο, με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο στον ρόλο του Τρυγαίου.


«ΤΟ ΒΗΜΑ», 25.8.1984, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

«Το να παίζεις τον Τρυγαίο με το Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου είναι χαρά θεού Διονύσου» λέει ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, που η συμμετοχή του στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη είναι γι’ αυτόν από τις σημαντικότερες στιγμές, όπως πιστεύει ο ίδιος, της σταδιοδρομίας του, που άρχισε πριν από 23 χρόνια στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και πέρασε από όλες τις θεατρικές φόρμες.


«Παίζοντας το τρίτο αριστοφανικό έργο (τα δύο πρώτα ήταν οι «Όρνιθες» με τον Κουν και οι «Εκκλησιάζουσες» με τον Βολανάκη) νιώθω ευθύνη, αγωνία και ευφορία. Τα συναισθήματα ευθύνης και αγωνίας είναι αποτέλεσμα της γνώσης. Η ευφορία πηγάζει από την πρόκληση που κρύβει αυτό το έργο με το μέγεθος του ρόλου του Τρυγαίου».

— Πώς προσεγγίσατε αυτόν τον ρόλο;

«Θα προτιμούσα αυτό να το δηλώσω εμπράκτως, παίζοντας δηλαδή στο θέατρο της Επιδαύρου. Γιατί συνήθως οι δηλώσεις για τις προσεγγίσεις μοιάζουν μ’ αυτές των εραστών για το πώς κάνουν έρωτα. Διαβάζοντας πάντως την «Ειρήνη» γνώρισα έναν ήρωα που, απελπισμένος ολότελα από τη συνέχιση του πολέμου, για δέκατη χρονιά, αποφασίζει να φέρει την Ειρήνη από τον Όλυμπο στους Πανέλληνες. Στον κόσμο ολόκληρο. Και τέτοια ενέργεια δεν μπορεί παρά να γίνεται από μυαλό κριτικό, ευρηματικό, υπεύθυνο, που ξέρει καλά τι πάει να πει ειρήνη και τι ζητάει από αυτήν, και που μέσα από τη φόρμα της σάτιρας φανερώνεται ο ήρωας που αγωνιά, που ξέρει και που παλεύει για τους κινδύνους οι οποίοι κρύβονται στον δρόμο για την κατάκτησή της. Κι όλα αυτά με ανθρωπιά που ξεχειλίζει από τα έξοχα λυρικά κομμάτια του Αριστοφάνη».


Για το αν τονίζει και πώς προβάλλει τα κωμικά στοιχεία του αριστοφανικού έργου ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος λέει:

«Ο Τρυγαίος δεν θυσιάζει το λυρικό στο κωμικό, την αγωνία στη φάρσα, τον μύθο στο πανηγύρι, αλλά τα κρατάει όλα σε θαυμαστή ισορροπία. Αυτή είναι η δική μου ανάγνωση του Τρυγαίου, που είναι και του σκηνοθέτη Σπύρου Ευαγγελάτου, την οποία θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε στην παράσταση».


Μαζί με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο

Η μετάφραση της «Ειρήνης» είναι του Παύλου Μάτεσι, η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, το σκηνικό και τα κοστούμια του Γιώργου Πάτσα, η μουσική διδασκαλία της Έλλης Νικολαΐδη και οι χορογραφίες του Γιάννη Φλερύ.


Στην παράσταση, εκτός από τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, παίζουν οι: Κοσμάς Ζαχάρωφ, Τάσος Υφάντης, Ηλίας Ασπρούδης, Γιάννης Ροζάκης, Γιάννης Σταματάκης, Γιώργος Τσιδίμης κ.ά.

*Άρθρο (με την υπογραφή της Έλενας Χατζηιωάννου) που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Το Βήμα» το Σάββατο 25 Αυγούστου 1984, με αφορμή το ανέβασμα της «Ειρήνης» του Αριστοφάνη από το «Αμφι-Θέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου. Πρωταγωνιστής του έργου, στο ρόλο του μαρουσιώτη αμπελουργού Τρυγαίου, ήταν ο αείμνηστος Γιώργος Μιχαλακόπουλος.


Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, «μείζων προσωπικότητα της ελληνικής ηθοποιίας» κατά τον προσφάτως εκλιπόντα Κώστα Γεωργουσόπουλο, έφυγε από τη ζωή στις 16 Δεκεμβρίου 2023, σε ηλικία 85 ετών.