Σε όλους μας έχει τύχει να μας βάζουν σε τηλεφωνική αναμονή για λεπτά που μοιάζουν αιώνες, να περιμένουμε ένα λεωφορείο που δεν φαίνεται να φτάνει ποτέ, να είμαστε τελευταίοι σε μια ατελείωτη ουρά στην τράπεζα ή να καθόμαστε με αγωνία έξω από ιατρείο μέχρι να τελειώσει ο προηγούμενος ασθενής…

Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως, αναρωτιόμαστε αν πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη ή να τα παρατήσουμε εντελώς.

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλός μας διαθέτει μια εξελιγμένη «εσωτερική αριθμομηχανή» που μας βοηθά να παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου – πρόκειται για την κατανόηση των πολύπλοκων νοητικών μαθηματικών που κρύβονται από πίσω!

Συγκεκριμένα, ο ψυχολόγος Τζο Κέιμπλ και η ερευνητική του ομάδα έχουν βρει συναρπαστικές πληροφορίες για το πώς οι διάφορες περιοχές του εγκεφάλου αξιολογούν πότε πρέπει να επιμείνουμε και πότε να αποχωρήσουμε από μια κατάσταση.

Αξίζει η αναμονή;

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience, τα άτομα με βλάβη στις εμπλεκόμενες περιοχές του προμετωπιαίου φλοιού (vmPFC και dmPFC) είχαν λιγότερη υπομονή και δεν μπορούσαν να διακρίνουν εύκολα σε ποιες περιπτώσεις άξιζε να περιμένουν και σε ποιες ήταν πιο έξυπνο να εγκαταλείψουν.

«Αυτό δεν αφορά μόνο τον αυτοέλεγχο ή την παρορμητικότητα. Έχει να κάνει με το πώς ο εγκέφαλός μας εκτιμά την αξία της υπομονής και προσαρμόζεται σε πραγματικό χρόνο», σχολιάζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι επιστήμονες πήγαν ένα βήμα παρακάτω και διερευνούν πώς νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη επηρεάζουν την προθυμία μας να περιμένουμε, με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα να δείχνουν ότι η σεροτονίνη παίζει έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ρόλο.

Πώς θα γίνουμε πιο υπομονετικοί

Δοκιμάστε να κάνετε μια γνωστική επανεκτίμηση – μια τεχνική στην οποία σκέφτεστε την εμπειρία σας από διαφορετική σκοπιά – μια δοκιμή να δείτε τα πράγματα λίγο διαφορετικά από αυτό που έχετε συνηθίσει.

Αν σας ενοχλεί η πολύωρη μετακίνηση από και προς την δουλειά, για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε να ακούσετε την αγαπημένη σας playlist ή ένα audiobook για ένα θέμα που σας ενδιαφέρει.

Δεν ξεχνάμε το σκοπό μας

Έχοντας κατά νου τον σκοπό ή τον στόχο σας, θα διαπιστώσετε ότι θα μπορείτε να ανταπεξέλθετε καλύτερα και να δείξετε μεγαλύτερη υπομονή μπροστά στις αντιξοότητες.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality με σχεδόν 400 δρομείς μεταξύ 12 και 22 ετών που εκπαιδεύονταν για φιλανθρωπικό μαραθώνιο στο Σικάγο και το Λος Άντζελες, έδειξε ότι όσοι προετοιμάζονταν επειδή ήθελαν να συγκεντρώσουν χρήματα για να παρέχουν καθαρό νερό σε σχολεία στην Αφρική ήταν πιο αφοσιωμένοι στις τακτικές προπονήσεις τους από εκείνους που εγγράφηκαν απλά για να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Για αυτό και οι ειδικοί προτείνουν να υπενθυμίζετε τον εαυτό σας το λόγο που αξίζει να περιμένετε, ειδικά στις περιπτώσεις που είστε αναστατωμένοι ώστε να παίρνετε δύναμη και να συνεχίζετε την προσπάθεια σας.

* Πηγή: Vita