«Ζωτικής σημασίας» χαρακτήρισε την υλοποίηση της εκεχειρίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Λιβανέζο ομόλογό του Νατζίμπ Μικάτι.

Μετά την συνάντηση που είχε με τον Λιβανέζο ομόλογό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων «η διεθνής κοινότητα και προφανώς και η Ελλάδα πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να υλοποιηθεί η απόφαση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Εχει αλλάξει η εικόνα στη Μέση Ανατολή, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε «Βέβαια η Συρία είναι στο προσκήνιο, όμως ο Λίβανος είναι πάντα στο κέντρο της προσοχής της Ελλάδας».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, ενώ στάθηκε στις ιστορικές σχέσεις φιλίας με τον Λίβανο.

Ανέφερε εξάλλου ότι η Ελλάδα θα μείνει εταίρος και φίλος στις προσπάθειες για ανοικοδόμηση του Λιβάνου και αναφέρθηκε στην ελληνική κοινότητα στον Λίβανο και τη λιβανέζικη κοινότητα στην Ελλάδα.

Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στην υλοποίηση της εκεχειρίας και στην αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου, σημείωσε και στάθηκε στη σημασία ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η πτώση του καθεστώτος Άσαντ είναι ενθαρρυντικό νέο, ωστόσο πρόσθεσε ότι πρέπει να εργαστούμε για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών μειονοτήτων.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα η ενότητα της Συρίας να επιτρέψει την επιστροφή των προσφύγων.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα των διπλωματικών ενεργειών η εκεχειρία στη Γάζα.

Το μήνυμα της επίσκεψης Μητσοτάκη

Κατά την άφιξη του στον Λίβανο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε αναφερόμενος στο ταξίδι του στην περιοχή ότι «θέλουμε να είμαστε μια δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, είμαστε σε θέση να μπορούμε να συνομιλούμε με όλους».

Στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργός της Λιβάνου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Με χαροποιεί ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ, για να δείξω την ισχυρή δέσμευσή μας στη χώρα σας. Γνωρίζετε τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στον Λίβανο και στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται να τους επαναλάβω, είναι γνωστοί. Το γεγονός ότι είμαι ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται τον Λίβανο μετά την επίτευξη της εκεχειρίας και τις εξελίξεις στη Συρία σημαίνει πολλά για εμένα. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε».

Από την πλευρά του ο  Najib Mikati επεσήμανε ότι «κατά κάποιο τρόπο, είμαστε γείτονες. Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι τόσο κοντά σε εμάς και πάντα επιζητούμε την καλύτερη σχέση».

Νωρίτερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, είχε συνάντηση με τον πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι’, παρουσία του μητροπολίτη Βηρυτού Ηλία και στη συνέχεια, στις 12:00, με τον πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου, Nabih Berry, στο Μέγαρο Ain el-Tineh.