Refoodgees – «Μαγειρεύοντας» μαζί με μετανάστες την ενσωμάτωση σε ένα πρότυπο εστιατόριο στις Βρυξέλλες
Στην κουζίνα του εστιατορίου Refoodgees, μετανάστες και γηγενείς Ευρωπαίοι συνδυάζουν την κοινωνική ένταξη και την πολιτιστική ανταλλαγή, σε μια όλο και πιο ξενοφοβική Ευρώπη
- Η χριστουγεννιάτικη κάρτα του 2003 από τον βασιλιά Κάρολο στον κατά συρροή βιαστή Τζίμι Σάβιλ βγαίνει στο «σφυρί»
- Ανησυχεί η έξαρση κοκκύτη - «Η αύξηση των κρουσμάτων είναι δραματική» τονίζει ο Μαγιορκίνης
- Η μάνα έχει πάντα δίκιο - Η Νικόλ Κίντμαν αποκάλυψε πως παραλίγο να ρίξει «μαύρη πέτρα» στο Χόλιγουντ το 2008
- Η εξάντληση, η νοσταλγία για τα 90s και οι τύψεις του The Holiday: Ο Τζουντ Λο στον The Guardian
Η ονομασία «Refoodgees» παραπέμπει σε ένα λεκτικό «πάντρεμα» του φαγητού με πρόσφυγες και μετανάστες.
Και είναι αυτή ακριβώς η κεντρική ιδέα λειτουργίας του πρότυπου εστιατορίου που λειτουργεί στις Βρυξέλλες.
Απαλλαγμένο από τον τοξικό ρατσισμό, το φαγητό μπορεί να ενώσει ανθρώπους, πολιτισμούς και παραδόσεις.
Στην προκειμένη περίπτωση, πέραν της πολιτιστικής ανταλλαγής, βοηθά στην ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ζωή του Βελγίου.
Προσλαμβάνονται στο «Refoodgees» ως μάγειρες και σερβιτόροι, με ή χωρίς προηγούμενη σχετική επαγγελματική εμπειρία.
Αποκτούν έτσι κατάρτιση ή ενισχύουν τα προσόντα τους στον κλάδο εστίασης και φιλοξενίας, με το πρότυπο εστιατόριο να γίνεται «όχημα» για την επίσημη αναγνώριση των δεξιοτήτων.
Κάτι που είναι συχνά εξαιρετικά δύσκολο για όσους παίρνουν άσυλο στις νέες τους πατρίδες.
Το «Refoodgees» ξεκίνησε προ τριετίας ως πιλοτικό πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης αιτούντων άσυλο.
Το πρώτο εστιατόριο του είδους άνοιξε στο κέντρο των Βρυξελλών για τέσσερις μήνες, μεταξύ του 2021 και του 2022.
Λειτούργησε ως «θερμοκοιτίδα» για project κοινωνικής ένταξης προσφύγων και μεταναστών, με τη στήριξη του βελγικού οργανισμού Hub.Brussels.
Στην αρχική φάση του σχεδίου, παρείχε στην ομάδα Refoodgees οικονομική στήριξη και πλήρως εξοπλισμένους επαγγελματικούς χώρους στον τομέα της εστίασης.
Μετά την επιτυχία του πρώτου εγχειρήματος, το «Refoodgees» εξελίχθηκε και πλέον λειτουργεί ως το πρώτο εστιατόριο του είδους του στις Βρυξέλλες.
Βρίσκεται στην καρδιά του πολυπολιτισμικού Σεν-Ζιλ, ενός από τους 19 δήμους της περιφέρειας της βελγικής πρωτεύουσας.
Λειτουργεί από τον περασμένο Ιούλιο και έκανε προ ημέρων την επίσημη παρουσίασή του στον Τύπο.
Προσφέρει δύο αμειβόμενα προγράμματα κατάρτισης στην κουζίνα και στο σέρβις.
Υπάρχουν φυσικά ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, εξηγεί ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του έργου, Αρτούρ Φοζέλ.
Είναι η κατοχή πορτοκαλί κάρτας -μιας προσωρινής άδειας διαμονής για αιτούντες άσυλο- η βασική κατανόηση της αγγλικής ή της γαλλικής γλώσσας και «το πάθος για τη μαγειρική».
«Σαν μια μεγάλη οικογένεια»
Με τη λειτουργία του, το «Refoodgees» αντιμετωπίζει δύο μεγάλες προκλήσεις: την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στον τομέα της φιλοξενίας και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην εξεύρεση βιώσιμης απασχόλησης.
Το εστιατόριο εκπαιδεύει τους ασκούμενους.
Τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν έρεισμα σε ένα επαγγελματικό δίκτυο.
Τους υποστηρίζει επίσης στην εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας, μετά την ολοκλήρωση της μονοετούς εκπαίδευσής τους.
Ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή, από το πρωί έως το απόγευμα, εξυπηρετεί περίπου 60 άτομα σε καθημερινή βάση.
Την ομάδα σήμερα συγκροτούν τέσσερις ασκούμενοι και το εποπτικό προσωπικό.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο Μανά δηλώνει παθιασμένος με ιταλική κουζίνα.
Η Μπάρι λατρεύει να μαγειρεύει κάνοντας αστεία και ονειρεύεται να ανοίξει ένα μικρό εστιατόριο με φίλους.
Το ίδιο θέλει να κάνει μετά το «Refoodgees» και ο Ματέ, που χαρακτηρίζεται «βασιλιάς της γεωργιανής κουζίνας».
Η Πρισίλα έχει στόχο να ανοίξει τη δική της εταιρεία catering για γάμους.
Υποστηρικτές σε αυτά τα σχέδια έχουν τον Αρτούρ Φοζέλ, που έχει αναλάβει την στρατηγική και εμπορική ανάπτυξη του πρότυπου εστιατορίου.
Στη θέση της γενικής διευθύντριας επιχειρήσεων (COO), επιφορτισμένη με την επίβλεψη των καθημερινών διοικητικών και λειτουργικών αναγκών, είναι η Γαλλο-ελληνίδα Δήμητρα, που δηλώνει παθιασμένη με τους ελληνικούς μεζέδες και της αρέσει να μαγειρεύει μαζί με το λαμπραντόρ της, που έχει ονομάσει Πλάτωνα.
Επικεφαλής στο μπαρ και στην εκπαίδευση των σερβιτόρων είναι ο Λουί.
Στην κομβική θέση του σεφ ήταν μέχρι πρότινος ο Αντουάν, μέχρι να έρθει η επαγγελματίας Φλώρα από τη Βραζιλία.
Στο μενού, που περιλαμβάνει και χορτοφαγικές επιλογές, τα πάντα φτιάχνονται από τοπικά και εποχικά προϊόντα.
Υπάρχει η δυνατότητα takeaway.
Στα σχέδια είναι η επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ειδικά μέσω δραστηριοτήτων τροφοδοσίας.
Μια δεύτερη ομάδα εκπαιδευόμενων αιτούντων άσυλο αναμένεται να ενταχθεί στο «Refoodgees» μέχρι τα τέλη της προσεχούς άνοιξης, επιτρέποντας έτσι στο εστιατόριο να λειτουργεί και τα βράδια.
Υπεύθυνες πρακτικές, με επίκεντρο τους μετανάστες
«Δεν έχουμε ακόμη μηδενικά απόβλητα, αλλά κάνουμε τα πάντα για να το πετύχουμε!», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το «Refoodgees».
Ευελπιστούν να πετύχουν αυτό το στόχο μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Πάνω απ’ όλα, ωστόσο, το πρότυπο εστιατόριο αποδεικνύει έμπρακτα ότι αποτελεί ένα βιώσιμο κοινωνικό έργο, με πολλαπλά οφέλη.
Όχι μόνο για τους άμεσα εμπλεκόμενους, αλλά και για τους πελάτες.
Πέρα από πολυπολιτισμικό και νόστιμο, το φαγητό προσφέρεται σε προσιτές τιμές.
Το αποτέλεσμα είναι να προσελκύει όλο και περισσότερους Βέλγους και τουρίστες.
Το κίνητρο δεν είναι πάντως μόνο η κρίση κόστους ζωής.
Στο «Refoodgees», οι μεν ντόπιοι βιώνουν μια πολύπλευρη εμπειρία, από πλευράς γαστρονομίας, σχέσης ποιότητας και τιμής, και θετικής πολυπολιτισμικής αλληλεπίδρασης.
Οι δε εκπαιδευόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες στο κλάδο της εστίασης αποκτούν όχι μόνο επαγγελματική εμπειρία, αλλά και μια απτή αίσθηση ενσωμάτωσης στον νέο τόπο διαμονής τους.
Και κάπως έτσι, η τελική επίγευση γίνεται για όλους ευχάριστα θετική.
* Κεντρική photo: refoodgees.eu
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις