Οι Βρυξέλλες προσφεύγουν για τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει νομικές ανησυχίες που απορρέουν από τη μη εφαρμογή του πλαισίου της συμφωνίας για το Brexit.
- Τριγμοί στην κυβέρνηση Καναδά από τους δασμούς Τραμπ - Ο Τριντό εξετάζει την επιλογή της παραίτησης
- Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. – Οι πυροβολισμοί στη Συγγρού, η επίθεση σε ψητοπωλείο και ο φυλακισμένος αρχηγός της συμμορίας
- Αποκαλύψεις για την πρώτη μήνυση της 35χρονης και καταγγελίες για όσους ήξεραν και δεν μίλησαν
- Επιβάτισσα αεροπλάνου έμεινε όρθια καθ΄όλη τη διάρκεια επτάωρης πτήσης
Σε «αναμμένα κάρβουνα» η Ευρώπη επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν παραχώρησε στους πολίτες της ΕΕ τα πλήρη δικαιώματα που υποσχέθηκε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μακροχρόνιες ανησυχίες καθώς ο χρόνος τελειώνει για την αντιμετώπιση των νομικών ανησυχιών στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε τη Δευτέρα (16/12) στη δικαιοσύνη κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή δεν παραχώρησε στους πολίτες της ΕΕ τα πλήρη δικαιώματα που, όπως λέει, υποσχέθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit του 2019.
Στα δικαστήρια γιατί δεν παραχώρησε στους πολίτες της ΕΕ τα πλήρη δικαιώματα που υποσχέθηκε
Περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την αποχώρησή του από το μπλοκ – και η Επιτροπή λέει ότι το Λονδίνο δεν τηρεί την υπόσχεσή του ότι μπορούν να συνεχίσουν να ζουν εκεί με τους ίδιους όρους.
Τι προβλέπει η συμφωνία
«Υπήρχαν αρκετές ελλείψεις στην εφαρμογή της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες εξακολουθούν να επηρεάζουν τους πολίτες της ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αποχώρησης», ανέφερε η Επιτροπή σε δήλωσή της, αναφερόμενη στο δικαίωμα των εργαζομένων να μετακινούνται και να διαμένουν ελεύθερα σε άλλες κομητείες.
Όπως μεταδίδει το euronews, η συμφωνία αποχώρησης περιελάμβανε μια 11μηνη μεταβατική περίοδο κατά την οποία το δίκαιο της ΕΕ συνέχιζε να εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο – και στη συνέχεια η Επιτροπή έχει ένα περιθώριο τεσσάρων ετών για να παραπέμψει υποθέσεις στο δικαστήριο, μια περίοδος που τώρα πρόκειται να λήξει εντός εβδομάδων, στις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Οι ανώτεροι δικαστές της ΕΕ θα πρέπει στη συνέχεια να γνωμοδοτήσουν επί του θέματος, μια διαδικασία που στην πράξη μπορεί να διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις