Ζακίρ Χουσέιν: Πέθανε ο μουσικός που τα χέρια του θύμιζαν το άπειρο των φτερών του κολιμπρί
Ο Ζακίρ Χουσέιν, ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς τάμπλα στον κόσμο, πέθανε από ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, στις 15 Δεκεμβρίου 2024.
Ο Ζακίρ Χουσέιν, ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς τάμπλα στον κόσμο, πέθανε σε ηλικία 73 ετών. Το είδωλο της ινδικής κλασικής μουσικής «έφυγε» από ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, μια ασθένεια των πνευμόνων, σε νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο, ανέφερε η οικογένειά του σε ανακοίνωσή της.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zakir Hussain (@zakirhq9)
Ο Ζακίρ Χουσείν «μεταμόρφωσε» την τάμπλα
Ο Χουσέιν ήταν τέσσερις φορές νικητής του βραβείου Grammy και έχει λάβει το Padma Vibhushan, το δεύτερο υψηλότερο πολιτικό βραβείο της Ινδίας.
«Είμαι ένας από εκείνους τους μουσικούς που ήρθαν στο μεταίχμιο μιας μεγάλης αλλαγής στον κόσμο της μουσικής και παρασύρθηκα από αυτό το κύμα»
Μέσα από τις ερμηνείες του, μετέτρεψε την τάμπλα σε ένα παγκοσμίως αγαπημένο σόλο όργανο που έκλεβε την παράσταση. Η τάμπλα μέχρι τον Χουσέιν- ένα ζευγάρι τύμπανων που χρησιμοποιείται στην ινδική κλασική μουσική – ιστορικά θεωρούνταν ως ‘συνοδευτικό’ της κύριας παράστασης.
NFAK AND ZAKIR HUSSAIN
JUST HAVE A LOOK ON THIS INSANITY.
He was the last of legends
#ZakirHussain pic.twitter.com/LrGDyQiwcj— Sherlock Ohms (@Wanmohnev) December 15, 2024
Τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Χουσέιν, τα αφιερώματα άρχισαν να πέφτουν βροχή
Ο Νάγιαν Γκος, ο οποίος παίζει σιτάρ και τάμπλα, χαρακτήρισε την είδηση «καταστροφική» και δήλωσε ότι η σχέση του με τον Χουσέιν χρονολογείται από 60 χρόνια, από την παιδική τους ηλικία.
«Ήταν ένας πρωτοπόρος, ένας παίκτης που άλλαξε το παιχνίδι, ένα είδωλο που έβαλε την τάμπλα και την ινδική μουσική στον παγκόσμιο χάρτη ξεπερνώντας τα όρια του είδους και εμπνέοντας γενιές καλλιτεχνών», δήλωσε στο BBC.
«Είχα την τύχη να δημιουργήσω μια πολύ ήρεμη σχέση με τη μουσική και ταυτόχρονα το κύμα με πήγαινε σε διάφορα μέρη»
Ο βραβευμένος με Grammy συνθέτης Ρίκι Κέι τον αποκάλεσε «έναν από τους μεγαλύτερους μουσικούς και προσωπικότητες που έχει βγάλει ποτέ η Ινδία».
Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι ήταν «μια πραγματική ιδιοφυΐα που έφερε επανάσταση στον κόσμο της ινδικής κλασικής μουσικής».
Ο ηγέτης του κόμματος του Κογκρέσου Ραχούλ Γκάντι δήλωσε ότι ο θάνατος του Χουσέιν ήταν «μια μεγάλη απώλεια για τον κόσμο της μουσικής», ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ινδία δήλωσε ότι ήταν ένας «πραγματικός μαέστρος» και θα είναι «για πάντα στις καρδιές μας».
Zakir Bhai ! He left too soon. Yet we are grateful for the times he gave us and what he left behind in the form of his art.
Goodbye and Thank you.#ZakirHussain pic.twitter.com/ln1cmID5LV— Kamal Haasan (@ikamalhaasan) December 16, 2024
Ο Ζακίρ Χουσέιν γεννήθηκε μέσα στη μουσική
Γεννημένος στη Βομβάη το 1951, ο Χουσέιν άρχισε να εκπαιδεύεται από τον πατέρα του Αλλά Ράκα, μαέστρο της τάμπλα.
Ο Ζακίρ Χουσέιν περιέγραψε ότι μεγάλωσε σε μια «ατμόσφαιρα μουσικής 24 ώρες την ημέρα». Σε ηλικία επτά ετών, εμφανιζόταν σε συναυλίες μαζί με τον πατέρα του.
«Από την ηλικία των επτά ετών, καθόμουν στη σκηνή με τον Abba ενώ έπαιζε με τόσους πολλούς μεγάλους. Ήταν μια βιωμένη εμπειρία για μένα και μου επέτρεψε να απορροφήσω όλα όσα είχα ακούσει όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε στη Νασρίν Μούνι Καμπίρ, τη βιογράφο του, το 2018.
Ως έφηβος, του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει με τον θρυλικό Ινδό βιρτουόζο του σιτάρ και συνθέτη Ραβί Σανκάρ. Μέχρι τα 19 του, έδινε περισσότερες από 150 συναυλίες τον χρόνο, τόσο στην Ινδία όσο και διεθνώς.
Καθώς το αποτύπωμά του μεγάλωνε, συνέβαλε στα soundtracks αρκετών ταινιών, έκανε σόλο εμφανίσεις και συνεργάστηκε με καλλιτέχνες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το 1992 το άλμπουμ του Planet Drum με τον ντράμερ Μίκι Χαρτ κέρδισε ένα Grammy στην εναρκτήρια κατηγορία «Καλύτερο άλμπουμ παγκόσμιας μουσικής». Εμφανίστηκε επίσης με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Τζωρτζ Χάρισον των Beatles, ο τσελίστας Γιο Γιο Μα και ο Βαν Μόρισον.
Ο Ζακίρ Χουσέιν κέρδισε επτά υποψηφιότητες για Grammy, κερδίζοντας τις τέσσερις από αυτές.
Μιλώντας στο BBC το 2016 για την παγκόσμια δημοτικότητά του, είπε: «Αυτή είναι η απήχηση της μουσικής, όχι η δική μου. Είμαι ένας λάτρης της μουσικής, ο οποίος την παρουσιάζει μπροστά στους ανθρώπους».
Ο Ζακίρ Χουσέιν στα λόγια των άλλων
Η βιογράφος Νασρίν Μούνι Καμπίρ σημείωσε ότι στα τελευταία του χρόνια έγινε «ένας από τους πιο περιζήτητους συνοδούς των καλύτερων κλασικών μουσικών και χορευτών της ινδικής μουσικής».
Κριτικάροντας την εμφάνισή του το 2009 στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, οι New York Times τον περιέγραψαν ως «τρομερό τεχνικό αλλά και ιδιόρρυθμο εφευρέτη». Ενώ περιγράφοντας τον ρυθμό των δαχτύλων του ανέφερε πως «η θολούρα των δαχτύλων του ανταγωνίζεται το χτύπημα των φτερών ενός κολιμπρί».
*Πηγή: BBC| Φωτογραφία εξωφύλλου: Instagram- zakirhq9
- Οι επτά σιωπιλές νίκες του 2024 για το περιβάλλον
- Μήτογλου: «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την έδρα μας»
- Γερμανία: «Σε βαθιά διαρθρωτική κρίση» η χώρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ
- Πώς τα Levi’s 501 έγιναν το απόλυτο σύμβολο της ασυμβίβαστης νεολαίας
- Καστοριά: Τρόμος για 41χρονο – Τον άρπαξαν, τον απείλησαν με πιστόλι και τον ξυλοκόπησαν
- Κομισιόν: Κίτρινη κάρτα στην Ελλάδα για τους σιδηρόδρομους και τα διόδια