Χαμηλοσυνταξιούχοι: «Εμπαιγμός» το μέτρο για δωρεάν φάρμακα – Έπρεπε να έχει εφαρμοστεί από το 2020
Για «επικοινωνιακό τέχνασμα» κατηγορούν τον πρωθυπουργό οι χαμηλοσυνταξιούχοι, καθώς το δήθεν νέο μέτρο για τα δωρεάν φάρμακα στους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ ίσχυε από το 2020.
Μπαγιάτικο είναι το μέτρο που ανακοίνωσε ως δήθεν νέο ο πρωθυπουργός στη Βουλή, ότι όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δικαιούνταν ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα.
Όπως καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), και όπως ανέδειξε με παρέμβασή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γαβρήλος, στην πραγματικότητα πρόκειται για ήδη ψηφισμένη ρύθμιση, που ίσχυε από το 2020 και παγιώθηκε με τον νόμο 5045/2023.
Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο 45, όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι πρώην δικαιούχοι του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, ως αντισταθμιστικό μέτρο για την περικοπή του. «Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας λέει ότι θα ισχύει ένα μέτρο από 1/1/2025, ενώ το έχει ψηφίσει από το 2020, αυτό δεν είναι καλό για τη δημοκρατία. Γι’αυτό μιλάμε για επικοινωνιακό τέχνασμα, που φανερώνει ότι η κυβέρνηση είναι σε σύγχυση», δηλώνει στο in o πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος.
Kατάργηση ΕΚΑΣ
Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ συναποφασίστηκε το 2015 από ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με το τρίτο μνημόνιο, κατ’ απαίτηση των δανειστών. Οριστικοποιήθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου, και εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από 1/1/2020. Υπολογίζεται ότι μόνο από την κατάργηση του ΕΚΑΣ πάνω από 550.000 χαμηλοσυνταξιούχοι απώλεσαν επιδόματα συνολικού ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ το διάστημα 2015-2019. Το ύψος του επιδόματος από 230 ευρώ το μήνα, σταδιακά «κουτσουρεύτηκε» στα 12 ευρώ, μέχρι που καταργήθηκε. Θεωρητικά έκτοτε όλοι οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ δεν θα έπρεπε να πληρώνουν για τα φάρμακά τους. Όμως όπως διαπίστωσε – με έκπληξη – το ΕΝΔΙΣΥ, διασταυρώνοντας τα στοιχεία με συνταγές του EΦΚΑ, κατά παράβαση του νόμου αυτό δεν τηρήθηκε, κατά παράβαση του νόμου.
Πόσοι είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι τελικά;
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του την Κυριακή, την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, ανακοίνωσε ως «βοήθημα» στους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ τα δωρεάν φάρμακα, αναφέροντας ότι αφορά 310.000 άτομα. Ο αριθμός αυτός αμφισβητήθηκε από το ΕΝΔΙΣΥ, οι οποίοι βασίστηκαν σε στοιχεία που έδωσε το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, μάλιστα ως απάντηση σε ερώτηση βουλευτών της ΝΔ.
«Μόνο ντροπή, μπορεί κάποιος να αισθανθεί όταν πτωχοί αλλά περήφανοι χαμηλοσυνταξιούχοι εμπαίζονται», δηλώνει το ΕΝΔΙΣΥ
Όπως παραδέχτηκε το υπουργείο, οι εν ζωή χαμηλοσυνταξιούχοι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ είναι λιγότεροι από 179.000. Μαζί με άλλους 15.224 που προστέθηκαν από το 2020, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στους 194.000. Το υπουργείο Υγείας δίνει διαφορετικά στοιχεία, και τους ανεβάζει περίπου σε 222.450.
Οργισμένη αντίδραση
Για «επικοινωνιακό τέχνασμα του πρωθυπουργού» κάνει λόγο το ΕΝΔΙΣΥ, σε μια ανακοίνωση που ξεχειλίζει οργή.
«Πρωθυπουργέ μου, να σας ενημερώσουμε ότι τον νόμο αυτόν τον 5045/2023, τον έχετε ήδη ψηφίσει (…) Δεν απαντήσατε από το έδρανο της βουλής αν αυτό εφαρμόζεται από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ ως οφείλατε. Αν θέλατε να ανακοινώνατε κάτι καινούριο για το θέμα αυτό στον προϋπολογισμό, θα ήταν να συμπεριλαμβάνατε και τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ», τονίζουν.
«Καραμπινάτο σφάλμα»
«Ο Πρωθυπουργός της χώρας, ας μην προσπαθεί να πετύχει επικοινωνιακό όφελος, από ένα καραμπινάτο ‘σφάλμα’ της κυβέρνησής του», υπογραμίζει το ΕΝΔΙΣΥ. Όπως υποστηρίζουν, με ευθύνη του πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εργασίας και Υγείας, από 1/1/2020, δεν εφαρμόζεται το μέτρο της δωρεάν συμμετοχής στα φάρμακα, για δικαιούχους του ΕΚΑΣ.
«Το σύνολο των συνταξιούχων δικαιούχων του ΕΚΑΣ βοούν. Δεν έφτανε που τους κόπηκε από την πενιχρή τους σύνταξη το ποσό των 230€ τον μήνα, αλλά από τα περικεκομμένα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώνουν τα φάρμακα τους που είναι είδος ζωτικής σημασίας για αυτούς. (…) Ντροπή, μόνο ντροπή, μπορεί κάποιος να αισθανθεί όταν πτωχοί αλλά περήφανοι χαμηλοσυνταξιούχοι εμπαίζονται», δηλώνει το Δίκτυο Συνταξιούχων.
Διευκρινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τονίστηκε ότι επεκτείνεται η απαλλαγή συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη σε επιπλέον 132.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που πληρούν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ, με δημοσιονομικό κόστος 23 εκατ. ευρώ. Έτσι, το συνολικό πλήθος των χαμηλοσυνταξιούχων που δικαιούνται απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται από 179.000 σε 310.000 με συνολικό κόστος 55 εκατ. ευρώ και εφαρμογή του μέτρου από τις αρχές του νέου έτους.
«Το ΕΝΔΙΣΥ ανεξάρτητα με το ποιο είναι το πραγματικό πλήθος των τελικών δικαιούχων, ζητάει το μέτρο να επεκταθεί και στους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ. Επίσης, ζητάει να δοθούν αναδρομικά, όλα τα ποσά που κατέβαλλαν ως συμμετοχή στα φάρμακα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, από το 2020 και μετά», σημειώνεται σε σημερινή ανακοίνωση.
Xωρίς επιταγή ακρίβειας οι χαμηλοσυνταξιούχοι
Τελικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 700 ευρώ μεικτά που δεν έχουν προσωπική διαφορά έμειναν εκτός του «χριστουγεννιάτικου μποναμά» των 200 ευρώ. Παρά τις κυβερνητικές διαρροές περί του αντιθέτου, ότι δήθεν τελευταία στιγμή ο πρωθυπουργός θα τους έδινε επίδομα έστω 150 ευρώ, τελικά εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι των 700 και 450 ευρώ αγνοήθηκαν.
Εκτός επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης για τα ευάλωτα νοικοκυριά – της πρώην επιταγής ακρίβειας – έμειναν και οι μακροχρόνια άνεργοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες, αφού δεν περιλαμβάνονται στις σχετικές διατάξεις του νόμου για την ενίσχυση του εισοδήματος (ν. 5162/2024)
- Αστυνομικός της Βουλής: Οι κλήσεις με απόκρυψη μέσα από τη φυλακή και η νέα μήνυση της 35χρονης
- Που είναι η Ντέμι Μουρ; Οι θαυμαστές της επιτίθενται στην Paramount+ για το Landman
- «Ματιές» της Γαλατασαράι στον Ντιμπάλα της Ρόμα
- Συρία: Πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες εκτιμάται να επιστρέψουν τους επόμενους έξι μήνες στη χώρα τους
- Τα νέα αναμορφωτικά μέτρα μέσω της ένταξης ανήλικων σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία
- Ανακαλεί μυοχαλαρωτικό φάρμακο ο ΕΟΦ