Είμαι ο ένας που αγαπάει τους πάντες: Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα στα Kennedy Center Honors
Δεν είχα λεφτά, δεν είχα κοπέλα, δεν είχα τίποτα είπε στην τελετή για την τιμητική του διάκριση στα φετινά Kennedy Center Honors ο σπουδαίος Φράνσις Φορντ Κόπολα
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Αυτός ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης: Ένα γράμμα του 1889, που βρέθηκε σε ένα παλιό βιβλίο, ρίχνει φως στην ταυτότητά του
- Αντετοκούνμπο: «Δεν λαμβάνω την αναγνώριση που θα έπρεπε – Πραγματικά πιστεύω στον εαυτό μου»
Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο και τις τέχνες στην επίσημη τελετή στο Apollo Theatre
Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο οραματιστής σκηνοθέτης του Νονού και της Άποκάλυψης Τώρα, είναι ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα του Kennedy Center Honors για το 2024.
Ο σκηνοθέτης και δημιουργός τιμήθηκε για τα καλλιτεχνικά του επιτεύγματα στη διάρκεια μιας καριέρας που ξεπερνάει μισό αιώνα καλλιτεχνικής πρωτοπορίας. Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, 85, έχει κερδίσει πέντε Όσκαρ, έξι Χρυσές Σφαίρες, δύο βραβεία Χρυσού Φοίνικα και ένα BAFTA.
Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη σχολή που θα όριζε ως «στιλ Κόπολα», ο σκηνοθέτης είπε:
«Νομίζω ότι ήμουν πάντα, ακόμη και όταν ήμουν 17 ή 18 ετών σκηνοθέτης, ένας δημιουργός που ήθελε να φέρει λυρικότητα στο έργο του αλλά μετά το πήγαινα στα άκρα, σε τέτοιο σημείο που θα διακινδύνευα να το ρίξω από το γκρεμό» είπε για την τολμηρή δημιουργική φιλοσοφία που τον όπλισε για να δημιουργήσει μερικές από τις πιο σημαντικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένης της τριλογίας του Νονού.
View this post on Instagram
«Είμαι κάποιος που αγαπούσε από πάντα την οικογένεια των ανθρώπων – όχι μόνο την άμεση οικογένειά μου. Είμαι ο ένας που αγαπά τους πάντες».
Το ταξίδι του Κόπολα ξεκίνησε στο Ντιτρόιτ, όπου γεννήθηκε σε μια ιταλοαμερικανική οικογένεια. Μεγαλωμένος στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τους γονείς του, ιδιαίτερα από τον πατέρα του, φλαουτίστα της Συμφωνικής Ορχήστρας NBC του Aρτούρο Τοσκανίνι.
Ενώ ήταν στο κολέγιο, ο Κόπολα εμπνεύστηκε βαθιά από τη βωβή ταινία του Σεργκέι Αϊζενστάιν, Οκτώβριος: 10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο.
«Ήταν μια βωβή ταινία, χωρίς καμία μελωδία να τη συνοδεύει», είπε. «Και έμεινα έκπληκτος με το πώς η ίδια η ταινία σε έκανε να πιστεύεις ότι την ‘ακούς’ λόγω του τρόπου με τον οποίο είχε μονταριστεί. Βγήκα από αυτήν την εμπειρία εντελώς μαγεμένος» είπε στο CBS News.
Ο Κόπολα ακολούθησε το πάθος του για τον κινηματογράφο στο UCLA. «Δεν είχα χρήματα. Δεν είχα αυτοκίνητο. Δεν είχα κοπέλα. Δεν είχα τίποτα», είπε.
Μετά την αποφοίτησή του, η Warner Brothers τον προσέλαβε για να σκηνοθετήσει το Finian’s Rainbow και το 1970, το σενάριο του Πάτον του χάρισε το πρώτο του Όσκαρ.
Πώς ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μας παρέδωσε το Νονό
Σε ηλικία μόλις 29 ετών, ο Κόπολα υπέγραψε για να συνυπογράψει και να σκηνοθετήσει το Νονό, μια ταινία που έγινε ακρογωνιαίος λίθος του σύγχρονου κινηματογράφου.
«Ήμουν αληθινά Ιταλοαμερικανός. Έτσι, παρόλο που δεν ήξερα κάποιον γκάνγκστερ, ήξερα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια πώς ήταν η ζωή σε αυτούς τους κύκλους», είπε.
Η επιλογή του Μάρλον Μπράντο ως Βίτο Κορλεόνε ήταν μια μεγάλη πρόκληση σημείωσε ο σκηνοθέτης. «Ο επικεφαλής του στούντιο μου είπε να μην αναφέρω καν το όνομα του Μπράντο», είπε ο Κόπολα. Τελικά, το στούντιο συμφώνησε – με τρεις όρους. «Πρέπει να κάνει την ταινία χωρίς αμοιβή, πρέπει να κάνει screen test και πρέπει να υπογράψει ρήτρα ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Τους απάντησα ότι αποδέχομαι την πρόκληση» είπε.
Η μεταμόρφωση του Μπράντο στο χαρακτήρα του Βίτο Κορλεόνε ήταν μια μεγάλη έκπληξη για κάθε στέλεχος στο στούντιο παραγωγής της ταινίας που μετά το screen test απέσυρε κάθε όρο συμμετοχής του Μάρλον Μπράντο στο Νονό. Τα υπόλοιπα είναι κινηματογραφική ιστορία.
View this post on Instagram
Ο Νονός χάρισε στον Κόπολα μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας και μια νίκη με το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου. Συνέχισε με τα έργα Αουτσάιντερς, επαναστάτες χωρίς αύριο (The Outsiders) και Ο αταίριαστος (Rumble Fish) στα οποία συμμετείχε ο ανιψιός του, Nίκολας Κέιτζ, ένα μόνο από τα πολλά μέλη της οικογένειας Κόπολα που έχουν ακολουθήσει τα βήματα του στον κόσμο των τεχνών.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μιλώντας στην επίσημη τελετή ο Κόπολα είπε:
«Θέλω τα παιδιά μου να είναι υγιή και θέλω να είναι χαρούμενα στη δουλειά τους, όπως και φαίνεται να είναι. Ανησυχώ περισσότερο για αυτή τη Γη που θα πρέπει να βρει τρόπο να επιβιώσει» είπε ο δημιουργός.
Ως τιμώμενος του Kennedy Center Honors, ο Κόπολα μοιράστηκε πώς βλέπει τον εαυτό του. «Νομίζω είμαι κάποιος που αγαπούσε από πάντα την οικογένεια των ανθρώπων – όχι μόνο την άμεση οικογένειά μου, αλλά ολόκληρη την ανθρώπινη οικογένεια. Αυτός είμαι. Είμαι ο ένας που αγαπά τους πάντες».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
The Grateful Dead & το ορόσημο του Χάρλεμ
Οι φετινές τιμητικές διακρίσεις του Kennedy Center Honors απονεμήθηκαν πέρα από τον Κόπολα και στο αμερικανικό ροκ συγκρότημα The Grateful Dead, στη βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια και τραγουδοποιό Μπόνι Ράιτ, στον Κουβανο-Αμερικανό τρομπετίστα και συνθέτη της τζαζ, Αρτούρο Σαντοβάλ και στο εμβληματικό Apollo Theater, ορόσημο του Χάρλεμ.
Οι συγκεκριμένες τιμητικές διακρίσεις απονέμονται κάθε χρόνο από το 1978 στους καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών για τη συμβολή τους στον αμερικανικό πολιτισμό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση το θρυλικό Apollo Theater που κλείνει φέτος τα 90 του χρόνια λαμβάνει ειδική τιμή ως εμβληματικό αμερικανικό πολιτιστικό κέντρο η σκηνή του οποίου έχει φιλοξενήσει πολλούς μαύρους ερμηνευτές όπως η Μπίλι Χόλιντεϊ (Billie Holiday) και η Έλα Φιτζέραλντ (Ella Fitzgerald).
Kεντρική φωτό: Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα και το cast του Νονού από το βιβλίο The Coppolas, του Ian Nathan, Palazzo Editions.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις