Brain drain: Οι προοπτικές και τα εμπόδια για την επιστροφή στην Ελλάδα
Τα μηνύματα των πρώτων συναντήσεων με έλληνες εργαζομένους στο εξωτερικό για την ανάσχεση του brain drain
Σε οποιοδήποτε οικονομικό συνέδριο βρεθεί κανείς, θα ακούσει ένα ισχυρό παράπονο από τους παράγοντες της αγοράς: «Μας λείπει εξειδικευμένο προσωπικό», λένε υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων. Το έλλειμμα που διαπιστώνεται προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι από το 2009 μέχρι το 2019 υπολογίζεται ότι περίπου 680.000 Ελληνες έφυγαν από τη χώρα, ενώ κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σχεδόν 1,1 εκατ. άτομα.
Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι εξ αυτών έχουν επιστρέψει, με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να τους υπολογίζει σε 350.000. Το μεγάλο στοίχημα, όμως, είναι να επιστρέψουν αρκετοί ακόμα, ειδικά εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν σημαντικά το κεφάλαιο γνώσης στις ελληνικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι έφυγαν για σπουδές ή εργασία κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και έχουν ενηλικιωθεί επαγγελματικά στο εξωτερικό.
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει εστιάσει σε αυτό το ζήτημα και με το πρόγραμμα Rebrain Greece προσπαθεί να επαναπατρίσει το ανθρώπινο κεφάλαιο που έφυγε από τη χώρα τα δύσκολα χρόνια. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί τρεις εκδηλώσεις σε Λονδίνο, Αμστερνταμ και Ντίσελντορφ, με την τελευταία να λαμβάνει χώρα το περασμένο Σάββατο. Παράλληλα, έχουν θεσπιστεί και φορολογικά κίνητρα, με έκπτωση 50% στη φορολογία εισοδήματος για τα πρώτα επτά χρόνια από την επιστροφή.
Μεγάλο ενδιαφέρον
Το ενδιαφέρον για τις εκδηλώσεις είναι μέχρι στιγμής ζωηρό. «Η προοπτική της επιστροφής γοητεύει τους Ελληνες του εξωτερικού», λέει στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Μηλαπίδης, γενικός γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων. «Σίγουρα, δεν έχει γίνει παράδεισος η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την εργασία, ούτε έχουμε την ανταγωνιστικότητα της Ολλανδίας, όμως το καράβι στρίβει», συνεχίζει. Οσον αφορά τους στόχους, ο ίδιος λέει ότι θα είναι επιτυχία για μια μικρή αγορά όπως η ελληνική να επιστρέψουν 500-1.000 άτομα χάρη στις εκδηλώσεις του Rebrain Greece. «Είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε την επιτυχία του προγράμματος, καθώς τώρα αρχίζουν να φαίνονται κάποια απτά αποτελέσματα από την εκδήλωση του Λονδίνου που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο», λέει ο Ν. Μηλαπίδης.
Σημειώνεται πως στο πρόγραμμα συμμετέχουν περισσότερες από 100 επιχειρήσεις, ενώ σε κάθε εκδήλωση δίνουν το «παρών» 15-20 εταιρείες. Οπως αναφέρει ο Ν. Μηλαπίδης, «προσπαθούμε να φτιάχνουμε ένα ενδιαφέρον μείγμα επιχειρήσεων, ανάλογα και με το προφίλ των Ελλήνων που βρίσκονται στην κάθε πόλη». Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, προκειμένου να μπορούν οι εταιρείες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων. «Δεν θα προτείνεις μια θέση 1.300 ευρώ σε έναν εργαζόμενο που ζει με μισθό Λονδίνου», εξηγεί.
Εντός του 2025, το Rebrain Greece θα επισκεφθεί εκ νέου το Λονδίνο, ενώ θα γίνει τουλάχιστον μία εκδήλωση στις ΗΠΑ. Παράλληλα, γίνονται σκέψεις και για εκδηλώσεις σε άλλες περιοχές, όπως τα κράτη του Περσικού Κόλπου, όπου εργάζονται αρκετοί Ελληνες, ειδικά στον τομέα των κατασκευών.
Στην πρόσφατη εκδήλωση του Rebrain Greece στο Αμστερνταμ συμμετείχαν περίπου 1.150 άτομα, πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 1.950 τετ-α-τετ ενδιαφερομένων με εκπροσώπους των επιχειρήσεων και οι εταιρείες συγκέντρωσαν κατά μέσο όρο περίπου 270 βιογραφικά. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έφυγαν απογοητευμένοι από το πλαίσιο που παρουσίασαν ορισμένες εταιρείες, ειδικά αν λάβουμε υπόψη κάποια σχόλια κυκλοφορούν σε διαδικτυακά φόρουμ, αλλά και τα ειρωνικά σχόλια που προκλήθηκαν όταν η Νίκη Κεραμέως εξήγησε το μοντέλο εφαρμογής της τετραήμερης εργασίας στην Ελλάδα, με τέσσερα δεκάωρα την εβδομάδα.
Το βέβαιο είναι πως εκτός από τους μισθούς, οι Ελληνες του εξωτερικού ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως και για τις συνθήκες εργασίας που θα βρουν στην Ελλάδα, εφόσον πάρουν τη μεγάλη απόφαση να επιστρέψουν. «Τους ενδιαφέρει η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, καθώς και η εργασιακή κουλτούρα», επιβεβαιώνει ο Νίκος Μηλαπίδης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις