«Αυτή τη στιγμή, η Συρία έχει πολλά, ξέρετε, πολλά αόριστα… Νομίζω ότι η Τουρκία θα κρατήσει το κλειδί για τη Συρία», δήλωσε την Δευτέρα ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Σημείωσε δε ότι η Τουρκία μέσω των τζιχαντιστών «έκανε μια “μη φιλική κατάληψη”, χωρίς να χαθούν πολλές ζωές».

Τι σήμαινε όμως η δήλωση Τραμπ; Μομφή ή έπαινο απέναντι στον Ερντογάν; Και κατά πόσο αποτυπώνει την πραγματικότητα;

Τη στιγμή μάλιστα που το Ισραήλ συνεχίζει να κάνει επίδειξη ισχύος και να είναι το μόνο που μετράει αδιαμφισβήτητα κέρδη στην περιοχή, έχοντας εξοντώσει όλους τους αντιπάλους του.

Με βασικότερο όλων το Ιράν.

Ενώ αυτή τη στιγμή επιδιώκει να εδραιώσει τον απόλυτο έλεγχο του στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Η Συρία έχει πολλές παραμέτρους

Αυτό το Ισραήλ που παρουσιάζεται πανίσχυρο θα παραδώσει τον έλεγχο της Συρίας άνευ όρων στην Τουρκία και θα δεχθεί μία κυβέρνηση τζιχαντιστών – έστω και αν έχουν φορέσει τον μανδύα της μετριοπάθειας – στα σύνορα του;

Το ερώτημα θέτουν τόσο αναλυτές όσο και διπλωμάτες, που υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους πως το θέμα της Συρίας έχει πολλές παραμέτρους, αβεβαιότητες, παραμένει εξαιρετικά ρευστό και ακόμα – όπως τονίζουν – όποιος επιχειρήσει να προβλέψει τις εξελίξεις κινδυνεύει να διαψευσθεί.

Στάση αναμονής τηρεί και το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα.

Με αρμόδιες πηγές να επισημαίνουν ότι η κυριαρχία της Τουρκίας στην περιοχή δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει και να τονίζουν ότι είναι πολύ νωρίς να τη θεωρήσει κανείς δεδομένη.

Τουρκία και Ισραήλ με διαφορετικές επιδιώξεις και ξεκινώντας από αντίθετες αφετηρίες σαφώς θα επιχειρήσουν  να ελέγξουν το παιχνίδι.

Το Ισραήλ επικαλούμενο την επιβίωση του και η Τουρκία επιδιώκοντας να κερδίσει, επιτέλους, μία θέση στο τραπέζι των αποφάσεων με τους ισχυρούς του κόσμου. Όχι σαν περιφερειακή αλλά σαν διεθνής δύναμη.

Το Ισραήλ προχωρά

Σε αυτό το παιχνίδι ισχύος που θα παιχτεί για μία ακόμα φορά στις πλάτες του λαού της Συρίας το Τελ Αβίβ θα συνεχίσει τα χειρουργικά χτυπήματα στη Συρία καταστρέφοντας τα οπλικά συστήματα της χώρας.

Και η Τουρκία θα προσπαθήσει να διατηρήσει και να εδραιώσει την επιρροή που έδειξε να κερδίζει. Ο παράγοντας Κούρδοι επίσης μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι, εναντίον του Ερντογάν. Και η Άγκυρα το γνωρίζει αυτό.

Το παράδειγμα του Ναπολέοντα

Ωστόσο διπλωμάτες με εμπειρία δεκαετιών στο γεωπολιτικό παιχνίδι, μιλώντας στο in σημείωναν ότι «είναι πολύ νωρίς για να ανακηρύξουμε νικητή στη Συρία». Χρησιμοποιούσαν δε το παράδειγμα του Ναπολέοντα, λέγοντας πως «και αυτός έφτασε στη Μόσχα, το θέμα είναι πώς έφυγε». Με τον πόλεμο να λήγει με την σχεδόν ολική καταστροφή του Ναπολέοντα…

Σημειώνοντας ακόμα με νόημα ότι στην γεωπολιτική και στη διπλωματία δεν χωρούν συναισθηματισμοί, τόνιζαν ότι στην Αθήνα πολλοί είναι αυτοί που ερμηνεύουν τις εξελίξεις ως νίκη Ερντογάν βάζουν πολύ συναίσθημα.

Δυσαρέσκεια

Αξίζει να επισημάνουμε δε πως αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως σε όλες τις επαφές που είχαν τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, όσο και η Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, στην περιοχή με το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους, την Ιορδανία, το Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι κινήσεις της Άγκυρας προκαλούν μάλλον εκνευρισμό.

Αναλυτές στην Ουάσιγκτον τονίζουν ακόμα ως ιδιαίτερης σημασίας για τις εξελίξεις, τις επανειλημμένες συνομιλίες Τραμπ – Νετανιάχου. Μετρώντας όπως σημειώνουν μόνο αυτές που έχουν ανακοινωθεί.

Και εκτιμούν ότι για να αρχίζει να ξεκαθαρίζει η εικόνα, πρέπει πρώτα να εγκατασταθεί πρώτα ο Τραμπ στο Λευκό Οίκο και να κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.

Θα κυβερνήσουν και πώς οι τζιχαντιστές

Ακόμα και για τους τζιχαντιστές της Hayat Tahrir al Sham (HTS)  κανείς δεν δηλώνει σίγουρος ότι θα μπορέσουν να ασκήσουν εξουσία και τι εξουσία θα είναι αυτή.

Θα ασκήσουν συμπεριληπτική εξουσία;

Θα καταφέρουν να ελέγξουν τη χώρα;

Θα βρουν τους πόρους που απαιτούνται για να ελέγξουν τη χώρα;

Θα σεβαστούν μειονότητες και δικαιώματα;

Θα γίνουν αποδεκτοί από τους γείτονες;

Και αν όχι η διεθνής κοινότητα θα αποδεχθεί να στηρίξει στην εξουσία δυνάμεις πιο αυταρχικές από το καθεστώς Άσαντ;

Για τους διπλωμάτες η εξίσωση της Συρίας είναι πολύ δύσκολη και έχει πολλές παραμέτρους.

Ένας κόσμος που αλλάζει

Νικητής σαφώς δεν υπάρχει ακόμα, ενώ όπως λένε οι εξελίξεις δεν μπορούν να προβλεφθούν αφού είμαστε μπροστά σε ένα κόσμο που αλλάζει.

Και σε αυτές τις συνθήκες αυτό που διαβάζουμε ως προφανές μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή. Και να αποδειχθεί μία πλάνη.

Γιατί έτσι είναι στημένο το παιχνίδι.

Ως εκ τούτου οι εύκολες κρίσεις περί νικητών και ηττημένων είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένες. Γιατί στη Συρία ξεκίνησε μία μεγάλη μάχη και ο νικητής, ο πραγματικός νικητής θα φανεί σε βάθος χρόνου.