Πληθαίνουν οι νεκροί και οι αγνοούμενοι στα ελληνικά ύδατα
Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στις αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα και ιδίως στη Γαύδο, στις τουρκικές βλέψεις στη Συρία, αλλά και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ABC-Τραμπ.
- Τριγμοί στην κυβέρνηση Καναδά από τους δασμούς Τραμπ - Ο Τριντό εξετάζει την επιλογή της παραίτησης
- Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. – Οι πυροβολισμοί στη Συγγρού, η επίθεση σε ψητοπωλείο και ο φυλακισμένος αρχηγός της συμμορίας
- Αποκαλύψεις για την πρώτη μήνυση της 35χρονης και καταγγελίες για όσους ήξεραν και δεν μίλησαν
- Επιβάτισσα αεροπλάνου έμεινε όρθια καθ΄όλη τη διάρκεια επτάωρης πτήσης
Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, 23 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Γαύδου ανετράπη σκάφος, στο οποίο επέβαιναν περίπου 80 μετανάστες. Η ακτοφυλακή διέσωσε 39 από αυτούς. Μέχρι την Κυριακή βρέθηκαν στη θάλασσα πέντε πτώματα, ενώ 35 ακόμα άνθρωποι αγνοούνται.
«Το Σαββατοκύριακο έστειλε σήμα έκτακτης ανάγκης και μία άλλη βάρκα, η οποία βρισκόταν 75 χιλιόμετρα από τις ακτές της Γαύδου και στην οποία βρίσκονταν 47 άτομα», προσθέτει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND). «Στα νότια της Γαύδου, ένα διερχόμενο δεξαμενόπλοιο μάζεψε 88 ακόμα μετανάστες ενός άλλου τρίτου σκάφους που βρισκόταν σε κίνδυνο. Στο Ακρωτήριο Ταίναρο διασώθηκαν 28 μετανάστες, των οποίων το σκάφος επρόκειτο να βουλιάξει».
Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, «οι περισσότεροι διασωθέντες είναι Πακιστανοί, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές από πού ακριβώς ξεκινούν τη διαδρομή τους τα σκάφη των μεταναστών. […] Οι βάρκες με μετανάστες που φτάνουν πάντως στη Γαύδο έρχονται συνήθως από τις ακτές της Αιγύπτου ή της Λιβύης – και οι ειδικοί της ακτοφυλακής υποθέτουν πως τα τέσσερα σκάφη που εντοπίστηκαν σε κίνδυνο κατά το Σαββατοκύριακο έφυγαν ταυτοχρόνως από τη βόρεια Αφρική», εξηγεί το γερμανικό μέσο.
Φέτος έχουν φτάσει στην Ελλάδα περίπου 60.000 αιτούντες προστασία, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα έχει έρθει από τη Συρία. Το πώς θα επηρεάσει όμως η πτώση του καθεστώτος Άσαντ την κατάσταση παραμένει ακόμη άγνωστο.
Την ίδια στιγμή «η Τουρκία φιλοξενεί 2,9 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες πολέμου, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Οι ειδικοί σε ζητήματα μετανάστευσης εκτιμούν πως οι περισσότεροι από αυτούς θα περιμένουν αρχικά για ένα διάστημα παρακολουθώντας τις εξελίξεις στη Συρία. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη μεταναστευτική πίεση από την Τουρκία στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Βέβαια, οι περισσότεροι πρόσφυγες φαίνονται απρόθυμοι να επιστρέψουν στη Συρία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Άγκυρας, από την πτώση του Άσαντ και έπειτα έχουν επιστρέψει περίπου 7.500 άνθρωποι, δηλαδή γύρω στους 1.000 την ημέρα. Το ότι οι αριθμοί αυτοί είναι σχετικά χαμηλοί δεν οφείλεται μόνο στην αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι στη Συρία, αλλά και στο γεγονός ότι, εάν ένας πρόσφυγας εγκαταλείψει την Τουρκία, χάνει το δικαίωμα παραμονής του στη χώρα, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να επιστρέψει ξανά», καταλήγει το RND.
Συρία: Διαμάχη Τουρκίας-ΗΠΑ για τις SDF
Εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες αστάθειας που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες στη Συρία, η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της στη χώρα.
«Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε πως η Τουρκία είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην εκπαίδευση στρατιωτών και να συνεργαστεί με τις νέες ένοπλες δυνάμεις», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Στις προτεραιότητες της Άγκυρας περιλαμβάνεται και ο αφοπλισμός του κουρδικού YPG που υπερασπίζεται τις αυτόνομες κουρδικές περιοχές στα βορειοανατολικά της χώρας». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε έτσι αίτημα προς την υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Δαμασκό, ζητώντας «να εγκαταλείψουν τη Συρία τόσο όλοι οι διοικητικοί αξιωματούχοι του YPG, όσο και οι Τούρκοι μαχητές του PKK».
Όπως επισημαίνει η FAZ, «η διαχείριση του YPG και της στρατιωτικής συμμαχίας της οποίας αυτό ηγείται, δηλαδή των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων” (SDF), αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα σημαντικότερα αγκάθια στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ – και οι δύο πλευρές φαίνεται πως βρίσκονται για μία ακόμα φορά σε αντιπαράθεση επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Οι ΗΠΑ βλέπουν τις SDF ως έναν απαραίτητο σύμμαχο στη μάχη ενάντια στην αναζωπύρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους. Ο Γκιουλέρ, αντιθέτως, υποστηρίζει πως δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως επί του παρόντος «δεν ακούμε και δεν βλέπουμε τίποτα απολύτως σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος”».
Με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, πάντως, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι αρκετά διαφορετικά σε μερικές εβδομάδες. «Στις τάξεις των SDF υπάρχει ο φόβος πως ο Τραμπ θα μπορούσε να διαλύσει τη συμμαχία, με στόχο μία στενότερη συνεργασία με την Τουρκία – όπως είχε κάνει εξάλλου και κατά την πρώτη του θητεία».
SZ: «Τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ γίνονται πολιτικοί στόχοι»
Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό ήρθαν το ABC και ο Ντόναλντ Τραμπ, με το αμερικανικό δίκτυο να συμφωνεί να πληρώσει 15 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να αποφύγει τη δικαστική διαμάχη, έπειτα από μήνυση του μέλλοντος προέδρου κατά του μέσου για «συκοφαντική δυσφήμιση».
«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διστάζει να προσβάλλει άλλους ανθρώπους. […] Όταν πρόκειται για τον ίδιο όμως, τότε απαιτεί οι άλλοι να μετρούν τα λόγια τους», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung. «Η όλη υπόθεση προκαλεί εντύπωση, μιας και ο Τραμπ έχει επανειλημμένα μηνύσει διάφορα μέσα ενημέρωσης και έχει ηττηθεί, όπως για παράδειγμα ενάντια στο CNN, τους New York Times και τη Washington Post».
Η εφημερίδα του Μονάχου προσθέτει δε πως «παλιότερα ένα αμερικανικό μέσο όπως το ABC πιθανώς να αποφάσιζε να μπει σε μία μακρά δικαστική διαμάχη. Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει. Οι παραδοσιακές εφημερίδες και τα κανάλια δεν έχουν πλέον τόση οικονομική ισχύ. […] Και εν προκειμένω τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν πολιτικούς στόχους – πριν από κάποια χρόνια ο Τραμπ είχε αποκαλέσει τους ρεπόρτερ ως «εχθρούς του αμερικανικού λαού”. Εξ ου και το ABC ήταν αναγκασμένο να υποχωρήσει».
Γιώργος Πασσάς
Δημοσιογράφος στην Ελληνική Σύνταξη της DW και απόφοιτος νομικής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις