Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Παγωμένοι οι επιστήμονες λόγω θερμών Χριστουγέννων

Παγωμένοι οι επιστήμονες λόγω θερμών Χριστουγέννων

Η έλλειψη σαφήνειας δεν είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι όταν μερικές από τις πιο εύλογες εξηγήσεις επιτρέπουν τα πιο ακραία σενάρια

Συνήθως αυτή την εποχή του χρόνου, η Λαπωνία θα σκεπαζόταν από περίπου 25 έως 30 εκατοστά χιονιού. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή τμήματα της φινλανδικής Λαπωνίας δεν έχουν ίχνος άσπρου. Το πρόβλημα όμως δεν είναι ότι οι Λάπωνες αναπολούν λευκά Χριστούγεννα, αλλά ότι οι επιστήμονες ψάχνουν εξηγήσεις.

Αυτό έρχεται μετά από ένα καλοκαίρι με θερμοκρασίες ρεκόρ. Σύμφωνα με το Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, η μέση θερμοκρασία στη βόρεια Φινλανδία τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν μεταξύ 2 και 3,5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το συνηθισμένο. Πολλοί σταθμοί παρατήρησης στη Λαπωνία κατέγραψαν θερμοκρασίες ρεκόρ και η βόρεια περιοχή Inari υπέστη σχεδόν διπλάσιο αριθμό πυρκαγιών από τον μέσο όρο.

Καθώς πλησιάζουμε το τέλος του 2024 οι επιστήμονες ήλπιζαν ότι αυτό το ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών που έπληξε  ολόκληρο τον πλανήτη θα μπορούσε τελικά να αρχίσει να υποχωρεί φέτος.

Φαινόταν πιθανό ότι οι προσωρινές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου ενός κλίματος του Ελ Νίνιο που ήταν πάντα γνωστό ότι ενίσχυε τις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες, θα έδιναν τη θέση τους για να αφήσουν τη Γη να κρυώσει.

Αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα, οι υψηλές θερμοκρασίες παγκοσμίως παραμένουν σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ. Αφού το 2023 τελείωσε το θερμότερο έτος στην ανθρώπινη ιστορία μακράν, το 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ακόμη θερμότερο.

«Όσο περισσότερο ερευνούμε την κλιματική αλλαγή, τόσο περισσότερο μαθαίνουμε ότι η αβεβαιότητα δεν είναι φίλος μας».

Το έτος 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί με 1,48 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο. Ωστόσο, το 2024 αναμένεται να είναι τουλάχιστον 1,55 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας το ρεκόρ του 2023. Το περσινό ρεκόρ ήταν πιο πάνω από το αναμενόμενο ίχνος υπερθέρμανσης του πλανήτη από ό,τι είχαν δει ποτέ οι επιστήμονες, με διαφορά μεγαλύτερη από τα τρία δέκατα του βαθμού. Φέτος, το περιθώριο αυτό αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Ορισμένοι επιστήμονες που επικαλείται η Washington Post, λένε ότι αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι συμβαίνουν θεμελιώδεις αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα που ανεβάζουν τις θερμοκρασίες πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν. «Αυτό μετατοπίζει τις πιθανότητες για πιθανώς μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας στον αγωγό», δήλωσε ο Χέλγκε Γκέσλινγκ, κλιματικός φυσικός στο Ινστιτούτο Alfred Wegener στη Γερμανία.

Η ζέστη επιμένει

Ένα ή δύο χρόνια τέτοιας ζέστης, όσο ασυνήθιστη κι αν είναι, δεν σημαίνει μόνο ότι η τροχιά της θέρμανσης επιταχύνεται, αλλά οι επιστήμονες διερευνούν μια σειρά από θεωρίες για το γιατί η ζέστη ήταν τόσο επίμονη.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας, συμφωνούν, είναι ότι οι ωκεανοί του κόσμου παραμένουν εξαιρετικά ζεστοί, πολύ πέρα ​​από αυτό που είναι συνηθισμένο – η ζέστη που ανεβάζει τη θερμοκρασία στη στεριά επίσης. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα προσωρινό φαινόμενο, απλώς μια άτυχη διετία, και θα μπορούσε να αντιστραφεί.

Αλλά ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν ότι οι ωκεανοί έχουν γίνει τόσο ζεστοί που δεν θα κρυώσουν τόσο πολύ όσο είχαν γινόταν στο παρελθόν, συμβάλλοντας ίσως σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που θα επιταχύνει την κλιματική αλλαγή.

«Οι ωκεανοί θερμαίνονται ασταμάτητα χρόνο με το χρόνο και είναι ο καλύτερος ενιαίος δείκτης ότι ο πλανήτης θερμαίνεται», δήλωσε ο Κέβιν Τρένμπερθ, διακεκριμένος μελετητής του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας.

Η έλλειψη σαφούς εξήγησης μειώνει την πεποίθησή τους ότι η κλιματική αλλαγή θα ακολουθήσει το καθιερωμένο μοτίβο που έχουν προβλέψει τα μοντέλα.

Τίποτα δεν αποκλείεται

Μια άλλη εξήγηση για τις υψηλές θερμοκρασίες δίνει μια πρόσφατη έρευνα σύμφωνα με την οποία η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους ωκεανούς μπορεί να συνέβαλε στο 20% με 30% της θέρμανσης που παρατηρείται στον Βόρειο Ατλαντικό και τον Βόρειο Ειρηνικό, δήλωσε ο Άντριου Γκέτελμαν, επιστήμονας στο Εθνικό Εργαστήριο Βορειοδυτικού Ειρηνικού των ΗΠΑ.

Οι περιορισμοί στην περιεκτικότητα σε θείο στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται από τα ναυτιλιακά πλοία, που τέθηκαν σε εφαρμογή το 2020, έχουν μειώσει δραματικά τις συγκεντρώσεις σωματιδίων διοξειδίου του θείου που τείνουν να ενθαρρύνουν το σχηματισμό νεφών. Αν και σημαίνει χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης, με λιγότερα σύννεφα, περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία χτυπά τους ωκεανούς και τους θερμαίνει

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τελικά πολύ μεγαλύτερες αλλαγές», είπε κλιματολόγος Ζικ Χάουσφαθερ. «Όσο περισσότερο ερευνούμε την κλιματική αλλαγή, τόσο περισσότερο μαθαίνουμε ότι η αβεβαιότητα δεν είναι φίλος μας».

Οι ειδικοί υπολογίζουν στο τέλος του Ελ Νίνιο για να βοηθήσουν στην αναστροφή της τάσης.

Ωστόσο, η έλλειψη σαφήνειας δεν είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι όταν μερικές από τις πιο εύλογες εξηγήσεις επιτρέπουν τα πιο ακραία σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη, είπε ο Χάουσφαθερ. «Το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε την απάντηση εδώ δεν είναι απαραίτητα παρήγορο για εμάς», είπε.

Πηγές: The Washinton Post, Telegraph

Must in

Για να κάνει restart απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί στο ΟΑΚΑ την Αρμάνι Μιλάνο (21:15, NovaSports Prime) για τη 16η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο