Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή» – Τι λένε οι κάτοικοι της Ιντλίμπ για τη διακυβέρνηση των ισλαμιστών

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή» – Τι λένε οι κάτοικοι της Ιντλίμπ για τη διακυβέρνηση των ισλαμιστών

Μέχρι πριν από μερικές μέρες, η Ιντλίμπ ήταν η μόνη περιοχή στη Συρία που ελεγχόταν από την αντιπολίτευση

Από την Ιντλίμπ, οι αντάρτες υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής ομάδας Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, ή HTS, εξαπέλυσαν την απρόσμενη επίθεση που ανέτρεψε τον Μπασάρ αλ Άσαντ και έθεσε τέλος στην δικτατορία πέντε δεκαετιών της οικογένειάς του στη Συρία.

Ως αποτέλεσμα, η HTS έχει γίνει η de facto αρχή της χώρας και φαίνεται να προσπαθεί να μεταφέρει τον τρόπο διακυβέρνησης της στην υπόλοιπη Συρία.

O Αχμέντ αλ-Σάρα, ηγέτης της HTS, εγκατέλειψε το ψευδώνυμό του Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι αφού ανέβηκε στην εξουσία.

Ποια είναι η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ

Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, έχοντας ξεκινήσει ως παρακλάδι της Αλ Κάιντα, έχει τις ρίζες της στον τζιχαντισμό.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, καταβάλει προσπάθεια να επαναπροσδιοριστεί ως μια εθνικιστική δύναμη, μακριά από το τζιχαντιστικό παρελθόν της .

Μετά την πτώση του Άσαντ οι ηγέτες της μίλησαν για την οικοδόμηση μιας Συρίας για όλους τους Σύρους.

Ωστόσο, στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν πολλές αναρτήσεις που δείχνουν εκτελέσεις αμάχων, μειονοτικών και κυρίως Αλαουιτών ομόθρησκων των Άσαντ, ενώ σε πολλά βίντεο διαφαίνονται μαχητές της HTS κάποιοι εκ των οποίων έχουν στρατιωτικά patches του Ισλαμικού Κράτους.

Πώς λειτουργεί η Ιντλίμπ;

Σύμφωνα με το BBC που επισκέφθηκε την Ιντλίμπ, μετά την πτώση του Άσαντ , οι δρόμοι ήταν σχετικά καθαροί, τα φανάρια και οι φανοστάτες λειτουργούσαν και οι αστυνομικοί ήταν παρόντες στις πιο πολυσύχναστες περιοχές.

Οι τζιχαντιστές πήραν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της περιοχής , όπου ζουν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι, το 2017, φέρνοντας σταθερότητα μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Η διοίκηση, γνωστή ως Κυβέρνηση Σωτηρίας, είχε αναλάβει τη διανομή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, την αποκομιδή σκουπιδιών και την οδοποιία.

Οι φόροι που συλλέγονται από τις επιχειρήσεις, τους αγρότες και τα περάσματα με την Τουρκία χρηματοδοτούν τις δημόσιες υπηρεσίες της καθώς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της.

«Επί Άσαντ, συνήθιζαν να λένε ότι η Ιντλίμπ ήταν η ξεχασμένη πόλη», δήλωσε ο Δρ Χάμζα Αλμοράουε, καρδιολόγος, καθώς περιέθαλπε ασθενείς σε ένα νοσοκομείο που είχε στηθεί σε μια παλιά αποθήκη ταχυδρομείου.

Μετακόμισε από το Χαλέπι με τη σύζυγό του το 2015, όταν ο πόλεμος εκεί εντάθηκε, αλλά δεν έχει σκοπό να επιστρέψει, ακόμη και με την πόλη υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

«Έχουμε δει μεγάλη ανάπτυξη εδώ. Η Ιντλίμπ έχει πολλά πράγματα που δεν είχε υπό το καθεστώς Άσαντ».

Σύριοι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας από την ύπαιθρο του δυτικού Χαλεπιού, ανεβαίνουν στο πίσω μέρος ενός φορτηγού με τα υπάρχοντά τους στο Χαζάνο κοντά στο Ιντλίμπ της Συρίας, 11 Φεβρουαρίου 2020.

Η διακυβέρνηση Αλ Τζουλάνι

Από την άλλη έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις κατά της αυταρχικής, όπως λένε ορισμένοι, διακυβέρνησης.

Για να εδραιώσει την εξουσία, λένε οι αναλυτές, η HTS έβαλε στο στόχαστρο εξτρεμιστές, απορρόφησε αντιπάλους και φυλάκισε αντιφρονολυντες.

Οι επικριτές συνέκριναν την διακυβέρνηση του Αλ Τζουλάνι με εκείνη του Άσαντ, κατηγορώντας για αυταρχισμό, καταστολή και φίμωση.

Οι διαδηλωτές χαρακτήρισαν τις δυνάμεις ασφαλείας του HTS ως «Shabbiha», έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους πιστούς μπράβους του Άσαντ.

Ισχυρίστηκαν επίσης ότι η HTS απέφυγε σκόπιμα να δώσει ουσιαστικές μάχες εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων και περιθωριοποίησε τους τζιχαντιστές στο Ιντλίμπ για να κατευνάσει τους διεθνείς παράγοντες.

Σε απάντηση σε αυτές τις επικρίσεις, η HTS δρομολόγησε αρκετές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Διέλυσαν ή άλλαξαν το όνομα μιας αμφιλεγόμενης δύναμης ασφαλείας που κατηγορήθηκε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημιούργησαν ένα «Τμήμα Παραπόνων» για να μπορούν οι πολίτες να υποβάλλουν καταγγελίες κατά της ομάδας.

Οι επικριτές του είπαν ότι τα μέτρα αυτά ήταν απλώς ένα θέατρο για να περιοριστούν οι διαφωνίες.

Προσπάθειες εκσυγχρονισμού

Ο HTS και ο πολιτικός του βραχίονας προσπάθησαν να προβάλουν μια σύγχρονη, μετριοπαθή εικόνα για να κερδίσουν τόσο τον τοπικό πληθυσμό όσο και τη διεθνή κοινότητα.

Ταυτόχρονα διατηρούσαν την ισλαμιστική τους ταυτότητα για να ικανοποιήσουν τους σκληροπυρηνικούς στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες και στις δυνάμεις του HTS.

Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο του 2023, η HTS αντιμετώπισαν αντιδράσεις μετά από ένα «φεστιβάλ» που πραγματοποιήθηκε σε ένα νέο εμπορικό κέντρο και επικρίθηκε από σκληροπυρηνικούς ως «ανήθικο».

Τον Αύγουστο του 2024, μια τελετή εμπνευσμένη από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες προκάλεσε έντονες επικρίσεις από τους σκληροπυρηνικούς, γεγονός που ώθησε την διοίκηση να επανεξετάσει τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων.

Υπάρχει ελευθερία στην Ιντλίμπ;

Καθώς μετρίασε τον τόνο του, επιδιώκοντας να αποκτήσει διεθνή αναγνώριση, η HTS ανακάλεσε ορισμένους από τους αυστηρούς κοινωνικούς κανόνες που είχε επιβάλει όταν ανέβηκε στην εξουσία, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων ένδυσης για τις γυναίκες και της απαγόρευσης της μουσικής στα σχολεία.

Μάλιστα, ορισμένοι αναφέρουν τις πρόσφατες διαμαρτυρίες, μεταξύ άλλων κατά των φόρων που επέβαλε η κυβέρνηση, ως απόδειξη ότι ένα ορισμένο επίπεδο κριτικής είναι ανεκτό, σε αντίθεση με την καταστολή των Άσαντ.

Παιδιά παρακολουθούν μάθημα σε δημοτικό σχολείο σε καταυλισμό προσφύγων στην Ιντλίμπ, Συρία, 17 Δεκεμβρίου 2024.

«Δεν είναι πλήρης δημοκρατία, αλλά υπάρχει ελευθερία», δήλωσε ο Φουάντ Σαγιέντισσα, ακτιβιστής.

«Υπήρχαν κάποια προβλήματα στην αρχή, αλλά, τα τελευταία χρόνια, ενεργούν με καλύτερο τρόπο και προσπαθούν να αλλάξουν».

«Το πώς θα ενεργήσει η κυβέρνηση σε ολόκληρη τη Συρία είναι μια διαφορετική ιστορία», δήλωσε ο Σαγιέντισσα.

Η Συρία είναι μια ποικιλόμορφη χώρα και μετά από δεκαετίες καταπίεσης και βίας που διέπραξε το καθεστώς και οι σύμμαχοί του, πολλοί διψούν για δικαιοσύνη.

«Οι άνθρωποι εξακολουθούν να γιορτάζουν, αλλά ανησυχούν επίσης για το μέλλον».

Η χριστιανική κοινότητα

«Η Συρία είναι καλύτερη από τότε που έπεσε ο Άσαντ», δήλωσε ο μοναχός Φαντί Αζάρ.

Ο μοναχός Φαντί Αζάρ λέει ότι η ισλαμιστική ομάδα που έχει αναλάβει την εξουσία έχει δώσει στη χριστιανική του κοινότητα περισσότερη ελευθερία

«Τα τελευταία δύο χρόνια, άρχισαν να αλλάζουν… Πριν, ήταν πολύ δύσκολο», δήλωσε ο Μοναχός Αζάρ.

Ανέφερε πως είχαν κατασχεθεί περιουσίες και περιορίστηκαν οι θρησκευτικές τελετές.

«Μετά όμως, έδωσαν στην κοινότητά μας περισσότερη ελευθερία, κάλεσαν άλλους χριστιανούς που ήταν πρόσφυγες να επιστρέψουν για να πάρουν πίσω τη γη και τα σπίτια τους».

Αλλά είναι η αλλαγή πραγματική; Μπορούμε να τους εμπιστευτούμε;

«Τι μπορούμε να κάνουμε; Δεν έχουμε άλλη επιλογή», δήλωσε.

«Τους εμπιστευόμαστε».

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκέιρ Πέντερσεν συναντάται με τον επικεφαλής της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ και ντε φάκτο ηγέτη της Συρίας, Αχμέντ αλ Σαράα, επίσης γνωστό ως Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι στη Δαμασκό της Συρίας σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο που δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2024.

Τι θα γίνει στο μέλλον

Δεν θα επιτρέψουμε ξανά δικτάτορες, ούτε τον Τζολάνι ούτε κανέναν άλλο

Το BBC ρώτησε τον ακτιβιστή Σαγέντισσα γιατί ακόμη και οι αντίπαλοι διστάζουν να επικρίνουν την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ.

«Τώρα είναι οι ήρωες… Αλλά έχουμε όρια. Δεν θα επιτρέψουμε ξανά δικτάτορες, ούτε τον Τζολάνι ούτε κανέναν άλλο», είπε.

«Αν ενεργούν ως δικτάτορες, ο λαός είναι έτοιμος να πει όχι, γιατί τώρα έχει την ελευθερία του».

Must in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-3: «Ερυθρόλευκο» και το Σούπερ Καπ στις γυναίκες (vid)

Ο Ολυμπιακός μετά το Λιγκ Καπ στους άντρες κατέκτησε και το Σούπερ Καπ στις γυναίκες, επικρατώντας με 3-1 του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο