Η αναβάθμιση των ραντάρ Commander AR-327 και η συνάντηση Μητσοτάκη – Στάρμερ
Το πρόγραμμα αναβάθμισης των ραντάρ μεγάλης εμβέλειας της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκονται σε πέντε νησιά μπαίνει στη σειρά της προτεραιοποίησης
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Στο προσκήνιο αναμένεται να έρθει το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του in το θέμα της αναβάθμισης πέντε κρίσιμων ραντάρ αεράμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας.
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τα ραντάρ μεγάλης εμβέλειας τύπου Commander AR -327 που καλύπτουν περιοχές του Αιγαίου και σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την υποστήριξη. Τα συγκεκριμένα ραντάρ χρησιμοποιούνται ως αισθητήρας έγκαιρης προειδοποίησης κι εντοπισμού εισερχόμενων εναέριων απειλών.
Στον τεχνικό διάλογο που έχει ήδη ξεκινήσει από τον προηγούμενο χρόνο προσήλθε η κατασκευάστρια εταιρεία, ΒΑΕ Systems προτείνοντας πρόγραμμα αναβάθμισης σε Commander SL αφού το ΑR-327 Commander πλέον έχει βγει εκτός παραγωγής.
Η έκδοση AR-327 Commander SL, υιοθετεί αναβαθμίσεις σε όλους τους τομείς, τόσο του software, όσο και του hardware.
Στο τραπέζι Μητσοτάκη – Στάρμερ το θέμα
Οι συζητήσεις ωστόσο παρέμεναν παγωμένες μέχρι και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, στις 3 Δεκεμβρίου, οπότε είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in το θέμα φέρεται να άνοιξε ο βρετανός πρωθυπουργός, με τον Μητσοτάκη να αντιμετωπίζει θετικά την υλοποίηση του προγράμματος.
Το κόστος υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ και όπως έχει ήδη γραφτεί αφορά την πλήρη αναβάθμιση τριών εκ των πέντε ραντάρ που διαθέτει η Ελλάδα και τη συντήρηση των άλλων δύο, που θα συνεχίσουν να παραμένουν σε υπηρεσία.
Το ενδιαφέρον της Πολεμικής Αεροπορίας για το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερο, καθώς τα αναβαθμισμένα ραντάρ είναι παρόμοια με αυτά που διαθέτει η RAF κ θα αντιμετωπίσουν τα ζητήματα διαθεσιμότητας.
Ο συμβολισμός της συμφωνίας για τα ραντάρ
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι εάν τελικά προχωρήσει ο σχεδιασμός θα είναι η πρώτη διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα της άμυνας, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι διακρατικό.
Το ερώτημα είναι – παρά το γεγονός ότι η βούληση υπάρχει – αν τελικά και πότε θα βρεθούν τα κονδύλια ώστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να προχωρήσει προς υλοποίηση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις