Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δηλώνει «χαίρομαι διότι κατόπιν και δικής μου πρότασης θα υπάρχει μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής η οποία θα λάβει χώρα στις 3 Φεβρουαρίου με αντικείμενο αποκλειστικά και μόνο την ευρωπαϊκή άμυνα».

Η τεράστια γεωπολιτική ένταση την οποία αντιμετωπίζουμε απαιτεί να κινητοποιηθούν περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι, αλλά και να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο. «Θα είναι και ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ ότι ως Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνουμε σοβαρά τις ευθύνες μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Πρέπει να κινητοποιηθούν περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι, αλλά και να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το μεταναστευτικό, είπε ότι η  σταθεροποίηση της Συρίας έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλη την Ευρώπη καθώς μπορεί να δρομολογηθεί η επιστροφή των προσφύγων.  «Όλοι πρέπει να προσβλέπουμε σε μια πορεία συμπεριληπτική, να μην γίνουν σφάλματα που έγιναν στο Ιράν και τη Λιβύη» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ενημέρωσε για το ταξίδι του στον Λίβανο

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής θέσης για τη Συρία, εστιάζοντας στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας, την ύπαρξη συμπεριληπτικής κυβέρνησης και την ενιαία στάση της Ε.Ε. Επιπλέον, η Ελλάδα, μαζί με την Αυστρία και την Κύπρο, πρότεινε τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε. στη Συρία για την προάσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Για τη γειτονική βόρεια Μακεδονία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως μπροστά του, στην συνάντηση του ΕΛΚ, ο πρωθυπουργός, Κριστιάν Μίτσκοσκι, «χρησιμοποίησε την ονομασία που προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών» και τόνισε πως «η πιστή εφαρμογή της συμφωνίας είναι ο μόνος τρόπος για να ανοίξει η ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση Ντράγκι και τη σημασία του Διευρωπαϊκού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC).

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και η Τουρκία, με τους ηγέτες να εκφράζουν επιφυλάξεις για τις φιλοδοξίες της να κυριαρχήσει στα εσωτερικά της Συρίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης για το πρόσφατο ταξίδι του στον Λίβανο και συμμετείχε σε σύσκεψη για το μεταναστευτικό, με τη συμμετοχή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Σε ερώτηση για την Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναβεβαίωσε τη βούληση της για την πολυεπίπεδη στήριξη της Ουκρανίας, προκειμένου να μη βρεθεί το Κίεβο σε θέση αδυναμίας, όταν εκκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.