«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω». Η βαθυστόχαστη φράση ανήκει σε ένα λαμπρό μυαλό. Τον κορυφαίο Ελβετό ψυχαναλυτή, Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ. Είναι φράση που αποτελεί μία από τις βάσεις της αναλυτικής ψυχολογίας, της σχολής την οποία ο ίδιος ενέπνευσε με τις ιδέες και τις αναζητήσεις του. Και της οποίας σκοπός είναι η κατανόηση και η ενσωμάτωση των ασυνείδητων δυνάμεων και των κινήτρων που θεμελιώνουν την ανθρώπινη συμπεριφορά μέσω της πρακτικής μιας συσσωρευτικής φαινομενολογίας.

Τι σχέση έχει ο «εξερευνητής της ανθρώπινης ψυχής», Γιουνγκ, με τον Γιάννη Κομπότη και τον τρόπο με τον οποίο έχει επιλέξει να διάβει τον ποδοσφαιρικό του βίο; Και στην περίπτωση του ισόβιου ιδιοκτήτη του Λεβαδειακού, τίποτα δεν συνέβη. Αλλά η πραγματικότητα είναι όσα ο ίδιος επέλεξε να γίνουν. Καθώς ο ίδιος είναι το απόλυτο κουμάντο. Για την ομάδα του, αλλά και όσους κατά καιρούς έχουν περάσει από το μπαλκόνι του στο γηπεδάκι της Λιβαδειάς. Με τη σχέση του με τον Παναθηναϊκό, να έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Σεζόν αδερφικό. Μέχρι παρεξηγήσεως

Για να αφήσουμε στην άκρη τον Γκιουνγκ, μπορούμε απλά να εκφράσουμε την πεποίθηση ότι εάν είχε την ευκαιρία να μελετήσει τα φαινόμενα που θα ακολουθήσουν, σίγουρα θα δημιουργούσε και νέα σχολή. Που θα μελετούσε τον μυστηριώδη κόσμο της… δανεικής ψυχολογίας. Σαν να λέμε δανεικούς ποδοσφαιριστές. Δανεικούς προπονητές. Δανεικά, γενικώς. Κάποιες φορές αγύριστα. Άλλες φορές αποπληρωμένα με τόκο. Μια ολόκληρη «δανεική πολιτεία». Μια σχέση (με τον Παναθηναϊκό), που περιλαμβάνει ανταλλαγές παικτών, τεχνικών, ιδιαίτερες μεταγραφές, μέχρι και φιλικά σε επίπεδο Κ17 και Κ19.

Ο ΖΙΝΙ ΠΗΡΕ 3η ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΚΑΙ ΧΑΝΕΙ… ΔΥΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ!

Και μέσα σε όλα, και μια πολύ ιδιαίτερη ιστορία, που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον. Λιγότερο (στο ευρύ κοινό), από ό,τι θα έπρεπε. Εξηγούμαστε: Στο παιχνίδι Ατρόμητος-Λεβαδειακός (2-1, 25/11), ο ποδοσφαιριστής Ζίνι (σ.σ. δανεικός από την ΑΕΚ), σκόραρε στο 5′, αλλά αντίκρισε την 3η του κίτρινη κάρτα στο πρωτάθλημα στο 33′. Βάσει κανονισμών έπρεπε να χάσει ένα (1) από τα επόμενα τέσσερα (4) παιχνίδια της ομάδας του. Αλλά τελικά θα χάσει… δύο! Στις 30/11, ο Ζίνι αγωνίστηκε κανονικά στο εντός έδρας 1-1 με τον Λεβαδειακό. Μάλιστα σκόραρε στο 80′. Σαν να μην έφτανε αυτό, πέτυχε χατ-τρικ στην εκτός έδρας νίκη με την Καλλιθέα, αμέσως μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος (09/12).

Ο Λεβαδειακός ενημέρωσε τη Super League πως ο επιθετικός από την Ανγκόλα, θα εξέτιε την ποινή του κόντρα στον Παναθηναϊκό. Όπως και συνέβη. Λίγες μέρες μετά το χατ-τρικ, ο καλύτερος παίκτης της Λιβαδειάς έμεινε εκτός από το ματς με τους Πράσινους. Το πιο τρελό από όλα;

Ο Λεβαδειακός επέλεξε να τιμωρήσει τον Ζίνι κόντρα στον Παναθηναϊκό, ενώ θα μπορούσε ο 22χρονος να εκτίσει την ποινή του κόντρα στην ΑΕΚ, την οποία οι Βοιωτοί υποδέχονται αυτό το Σαββατοκύριακο. Και αυτό, διότι υπάρχει ούτως ή άλλως συμφωνία μεταξύ των δύο ομάδων, να μην αγωνιστεί κόντρα στην Ενωση, από την οποία επαναλαμβάνουμε, είναι δανεικός. Μάλιστα, η συγκεκριμένη συμφωνία είχε επιβεβαιωθεί από επίσημες διαρροές και ρεπορτάζ που δεν διαψεύσθηκαν, όταν στις 11 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε επίσημα ο δανεισμός.

Εδώ, λοιπόν, προκύπτει ένα ζωτικής σημασίας ερώτημα, το οποίο πρέπει να απαντηθεί κάποια στιγμή. Για ποιον λόγο ο Λεβαδειακός αποφάσισε να μην «σβήσει» την ποινή του Ζίνι στο παιχνίδι με την ΑΕΚ και να παίξει ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας στον εντός έδρας αγώνα με τον Παναθηναϊκό; Αυτό το… αγχωτικό 1-0, αλλά και αγαπημένο στις νίκες του ΠΑΟ επί των Βοιωτών. Εγινε κάποιο λάθος από τους ανθρώπους της Λιβαδειάς; Είναι πολύ έμπειρος και ικανός παράγοντας ο Κομπότης για να κάνει τέτοιο παιδικό σφάλμα. Τι έγινε λοιπόν;

ΡΕΚΟΡ ΔΑΝΕΙΣΜΩΝ

Πάμε παρακάτω. Διότι είναι γεγονός ότι σε επίπεδο διαπροσωπικών, αλλά και εταιρικών σχέσεων, ο Λεβαδειακός είναι πραγματικός σύμμαχος του Παναθηναϊκού. Και το αντίστροφο, βεβαίως. Δεν είναι μυστική η φιλική σχέση μεταξύ του Γιάννη Κομπότη και του Γιάννη Αλαφούζου. Αλλά και η εμπιστοσύνη του δεύτερου στις ποδοσφαιρικές γνώσεις του πρώτου. Είναι δεκάδες τα δημοσιεύματα για την επιρροή Κομπότη στις εξελίξεις στον Παναθηναϊκό. Μάλιστα, ποτέ δεν διαψεύστηκε ότι επί της ουσίας ο Αλαφούζος θεωρεί κρίσιμες τις συμβουλές του εκ Λιβαδειάς φίλου του. Και σχεδόν πάντα τις ακολουθεί. Ή τουλάχιστον τις μελετάει σοβαρά.

Αυτό που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη είναι το γεγονός ότι ο Λεβαδειακός και ο Παναθηναϊκός έχουν άριστη σχέση και σε ό,τι έχει να κάνει με τα μεταγραφικά τους. Τέτοια, που οι δανεισμοί και το γενικότερο μεταγραφικό αλισβερίσι προκαλεί είναι από τα πιο εντυπωσιακά που μπορούμε να συναντήσουμε. Για να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, παρακάτω παρατίθενται οι μεταγραφικές συναναστροφές των δύο ΠΑΕ τα τελευταία 5 χρόνια.

2019-20

* Κριστιάν Κονάν: Δανεικός από τον Παναθηναϊκό στον Λεβαδειακό

2020-21

* Φώτης Ιωαννίδης: Μεταγραφή από τον Λεβαδειακό στον Παναθηναϊκό

* Βαγγέλης Θεοχάρης: Δανεικός από τον Παναθηναϊκό στον Λεβαδειακό

2021-22

* Θεόδωρος Τσιριγώτης: Δανεικός από τον Λεβαδειακό στον Παναθηναϊκό Β’

* Χρήστος Αλμπάνης: Δανεικός από τον Λεβαδειακό στον Παναθηναϊκό Β’

* Τηλέμαχος Καραμπάς: Δανεικός από τον Λεβαδειακό στον Παναθηναϊκό Β’

2022-23

* Αλεξάντερ Γερεμέγιεφ: Δανεικός από τον Παναθηναϊκό στον Λεβαδειακό

* Ζόνας Τόρο: Δανεικός από τον Παναθηναϊκό στον Λεβαδειακό

* Αντόνιο Σαβιέρ: Δανεικός από τον Παναθηναϊκό στον Λεβαδειακό

* Χρήστος Αλμπάνης: Τελείωσε ο δανεισμός του από Λεβαδειακό στον Παναθηναϊκό Β’ και πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό Β’!

* Τηλέμαχος Καραμπάς: Τελείωσε ο δανεισμός του από Λεβαδειακό στον Παναθηναϊκό Β’ και πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό Β’

* Χρήστος Βουτσάς: Δανεικός από τον Λεβαδειακό στον Παναθηναϊκό Β’

2023-24

* Γιώργος Νίκας: Μεταγραφή από τον Λεβαδειακό στον Παναθηναϊκό, αλλά έμεινε δανεικός στον Λεβαδειακό.

2024-25

* Ένις Τσοκάι: Δανεικός από τον Παναθηναϊκό στον Λεβαδειακό

* Γιώργος Κάτρης: Δανεικός από τον Παναθηναϊκό στον Λεβαδειακό

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

* Κώστας Αντωνίου: Λεβαδειακό 2019-2021 / Παναθηναϊκό Β’ 2022-2024

* Γιάσμινκο Βέλιτς: Παναθηναϊκό Β’ 2022-23 έκατσε για την προετοιμασία δεν πρόλαβε να δώσει ματς με τον Παναθηναϊκό Β’ και τον Σεπτέμβριο του 2022 πήγε στον Λεβαδειακό

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΤΕΡΜΑ»

Η υπόθεση του Φώτη Ιωαννίδη είναι μια ακόμη απόδειξη των στενών σχέσεων μεταξύ των δύο ομάδων. Το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός απέρριψε προτάσεις έως και 30 εκατομμυρίων για τον διεθνή επιθετικό.

Ο οποίος δεν του άνηκε εξ ολοκλήρου έως και πριν από λίγους μήνες. Καθώς οι Πράσινοι είχαν αποκτήσει το 60% του παίκτη το 2020. Πριν λίγο καιρό, ωστόσο, για να διευκολύνει τις συζητήσεις με τους όποιους ενδιαφερόμενους, Κομπότης και Αλαφούζος τα βρήκαν. Και πλέον ο ΠΑΟ έχει το 100% των δικαιωμάτων του. Και παρά τα όσα κυκλοφορούν όλο αυτό το διάστημα για το αντίτιμο και τα περί 4.500.000 €, που φέρεται να πήρε ο Λεβαδειακός, όσοι γνωρίζουν λένε ότι αυτά είναι παραμύθια. Και πως το αφεντικό των Βοιωτών μόνο ξέρει τι έγινε. Και τα ποσά.

Εξάλλου, δεν είναι κρυφό ότι σε όλα τα επίπεδα Παναθηναϊκός και Λεβαδειακός έχουν άριστες σχέσεις. Τον Σεπτέμβριο, όταν οι Πράσινοι έψαχναν αντίπαλο για φιλικό αγώνα στη διάρκεια της διακοπής, δεν έβρισκαν κανέναν. Τελικά βρήκαν. Ποιον νομίζεται. Το εντυπωσιακό; Το φιλικό δεν πήρε καμία επίσημο μορφή από τους συμμετέχοντες. Ο Λεβαδειακός νίκησε 3-1 στο Κορωπί το προβληματικό τριφύλλι και αυτό οδήγησε τους Πράσινους να ενημερώσουν πως έγινε… οικογενειακό διπλό στο Κορωπί! Επίσημα, μέσω του γραφείου Τύπου!

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ Κ17, Κ19 ΚΑΙ Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ

Βεβαίως, οι «οικογενειακές σχέσεις» δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Καθώς την εφετινή σεζόν είχαμε φιλικά μεταξύ τους ακόμη και σε επίπεδο ομάδων ακαδημιών και συγκεκριμένα τις ομάδας Κ17 και Κ19!

Για το τέλος, κάτι που πολλοί έχουν ξεχάσει. Ο Αλαφούζος θέλει το καλό του Λεβαδειακού εδώ και πολλά χρόνια. Και αυτό είχε επιβεβαιωθεί πριν από περίπου ενάμιση χρόνο από τον ίδιο. Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, λοιπόν, στο φινάλε της σεζόν 2022-23, είχε πάρει θέση για τον υποβιβασμό των Βοιωτών, κατηγορώντας τον Σιδηρόπουλο για τη διαιτησία του: «Αλαφούζος για Λεβαδειακός-Παναιτωλικός 2-2, στις 29/04/2023, που

«Είδαμε και τον κ. Σιδηρόπουλο που έκανε ακραίες διαιτησίες. Ακόμη και στα play out είδαμε ακραίες διαιτησίες όπου σφυρίχτηκε πέναλτι στο δέκατο λεπτό των καθυστερήσεων σε αγώνα με επτά λεπτά καθυστερήσεις. Είδαμε ακραία καθυστέρηση παιχνιδιού στο Λεβαδειακός-Παναιτωλικός. Αυτό έκρινε σε μεγάλο βαθμό ποιος θα πέσει».