Η χρήση από τη Ρωσία του υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς Ορέσνικ στο έδαφος της Ουκρανίας ανάγκασε το Λονδίνο να υιοθετήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά τα πλήγματα με όπλα μεγάλου βεληνεκούς βαθιά μέσα στη Ρωσία, δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο Αντρέι Κελίν.

«Όχι ότι φοβήθηκαν (οι εκπρόσωποι του Λονδίνου), αλλά συνολικά συνειδητοποίησαν ότι ένας εντελώς νέος παράγοντας είχε εμφανιστεί στο προσκήνιο, αυτό είναι το πρώτο πράγμα. Το δεύτερο είναι ότι ανταποδώσαμε τη χρήση των Storm Shadow (πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς) βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος. Αυτό είναι επίσης προφανές.» είπε αρχικά ο διπλωμάτης.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι είναι λίγο πιο προσεκτικοί, λίγο πιο ισορροπημένοι στην προσέγγισή τους σε αυτό το ζήτημα. Και, στην πραγματικότητα, παρακολουθούν τώρα στενά τι συμβαίνει», δήλωσε ο διπλωμάτης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24.

Σύμφωνα με τον Κελίν, η επίσημη αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου στην εκτόξευση του πυραύλου Ορέσνικ ήταν μάλλον ασαφής. Παράλληλα, «στην κοινότητα των εμπειρογνωμόνων υπήρξε αναμφίβολα μια σοβαρή μελέτη των δυνατοτήτων, των δυνατοτήτων του πυραύλου Ορέσνικ, της ανάπτυξής του στο έδαφος της Λευκορωσίας, από το οποίο, ας πούμε, είναι προσβάσιμο οποιοδήποτε σημείο της Ευρώπης», επισήμανε ο πρέσβης.

Ο χειρισμός από πλευράς Ρωσίας της ύπαρξης ενός νέου ασταμάτητου όπλου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στις 21 Νοεμβρίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ είχαν νωρίτερα ανακοινώσει ότι θα επέτρεπαν στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία για πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας, μετά από τα οποία αμερικανικοί και βρετανικοί πύραυλοι έπληξαν ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις περιοχές Κουρσκ και Μπριάνσκ.

Είπε ότι η Ρωσία απάντησε σε αυτές τις επιθέσεις με την εκτόξευση του νεότερου ρωσικού υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς Ορέσνικ με μη πυρηνική κεφαλή σε μια εγκατάσταση της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας, στο Ντνίπρο. Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι «η προκλητική πολιτική της Δύσης θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες εάν κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση».

Με τη σειρά του, ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Ένωσης στο Μινσκ στις 6 Δεκεμβρίου ότι ζήτησε από τον Πούτιν να αναπτύξει πυραύλους Ορέσνικ στο έδαφος της χώρας.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η παράδοση των πυραύλων θα μπορούσε να υλοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Αργότερα, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι η Λευκορωσία διαθέτει περίπου 30 τοποθεσίες για την πιθανή ανάπτυξη πυραύλων Ορέσνικ. Οι πύραυλοι Ορέσνικ θεωρούνται ασταμάτητοι με τα υπάρχοντα αντίμετρα της Δύσης.