Γεωπολιτικής σημασίας χαρακτηρίζεται από διπλωματικές πηγές η είσοδος του γαλλικού fund Meridiam στο έργο του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που τρέχει ο ΑΔΜΗΕ.

Πηγές του ΑΔΜΗΕ επιβεβαιώνουν την καταρχάς συμφωνία με το διεθνές fund Meridiam για την είσοδο του στην Great Sea Interconnector την εταιρεία που έστησε ο Διαχειριστής για να τρέξει το έργο των 1,9 δισεκ. ευρώ.

ΑΔΜΗΕ: Η ολοκλήρωση του deal

To deal ΑΔΜΗΕ – Meridiam έχει ένα μικρό δρόμο για να κλείσει και να ανακοινωθεί επίσημα, αναφέρουν πηγές του Διαχειριστή.

Εχει κλειδώσει αφενός η κατανομή των μετοχικών μεριδίων με τη Meridiam να αποκτά το 49,9% και τον ΑΔΜΗΕ να κρατά το 50,1% και απομένει το τίμημα το οποίο όμως αναμένεται να συμφωνηθεί με όρους οι οποίοι θα καθορίζουν και την είσοδο μελλοντικών επενδυτών.

Ένα από τα ζητήματα που φέρονται οι δύο μέτοχοι να έχουν συμφωνήσει είναι και η διάθεση μετοχών αναλογικά σε πιθανούς επενδυτές που θέλουν να εισέλθουν στον Great Sea Interconnector.

Οι νέοι επενδυτές

Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον για την είσοδο κι άλλων παικτών στο καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ παραμένει έντονο.

Οι πληροφορίες θέλουν το αραβικό fund TAQA αλλά και αμερικανοί και ισραηλινοί επενδυτές να θέλουν να τοποθετηθούν στην ηλεκτρική διασύνδεση.

Όπως ανέφεραν πηγές, η είσοδος των Γάλλων και η επισημοποίηση της αναμένεται να ανοίξει το δρόμο και για τους υπόλοιπους παίκτες. Κάτι που αναμένεται να εκδηλωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Η γεωπολιτική σημασία

Η είσοδος των Γάλλων της Meridiam δεν αποτελεί μόνο ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό project και τον ΑΔΜΗΕ.

Η τοποθέτηση του μεγάλου fund με έντονη διεθνή δραστηριότητα σε ηλεκτρικές διασυνδέσει και συνολικά σε υποδομές σηματοδοτεί και γεωπολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με πηγές, με τον τρόπο αυτό η Γαλλία εδραιώνει θέση στα τεκταινόμενα της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Σε μια περιοχή η οποία αντιμετωπίζει γεωπολιτικές κρίσεις και αβεβαιότητες η τοποθέτηση των Γάλλων αν μη τι άλλο εξυπηρετεί και γεωπολιτικά συμφέροντα της Γαλλίας αλλά και συνολικά της Ευρώπης.

Η ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία χωρών της περιοχής είναι στρατηγική επιλογή των Βρυξελλών και η Meridiam έρχεται με την τοποθέτηση της στο project να διασφαλίσει τους προαναφερόμενους στόχους, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Πηγή: OT