Δώρο Χριστουγέννων: Βροχή καταγγελιών για μη καταβολή – Τι λένε οι εργαζόμενοι στην εστίαση
«Έχουν σπασει τα τηλέφωνα μας από το πρωί από εργαζόμενους που καταγγέλλουν ότι δεν θα λάβουν δώρο Χριστουγέννων» δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού.
- Βροχή καταγγελιών για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων - Τι λέει η ΠΟΕΕΤ
- «Λουκέτο» σε βαριά παραβατικό ιδιωτικό σχολείο βάζει το ΥΠΑΙΘ, μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και γονέων
- Σύσταση καθηγητή του Χάρβαρντ σε Κίεβο: Σταματήστε τις δολοφονίες, δεν σας συμφέρουν
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Ανυπομονώ να ξεκινήσω την αποστολή μου ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Άρχισαν από τώρα τα όργανα για το δώρο Χριστουγέννων, με τις καταγγελίες για εργοδότες που δεν το καταβάλλουν να πέφτουν βροχή στα γραφεία των σωματείων.
Πέρυσι στην Επιθεώρηση Εργασίας είχαν γίνει πανελλαδικά 710 καταγγελίες, που αφορούσαν πάνω από 3.100 εργαζόμενους στους οποίους δεν καταβλήθηκε εγκαίρως το δώρο Χριστουγέννων.
Μετά από παρέμβαση των ελεγκτών επιθεωρητών, συμμορφώθηκαν σε πρώτη φάση λιγότερες από τις μισές καταγγελλόμενες επιχειρήσεις (270) και έλαβαν το δώρο, έστω κατόπιν εορτής λιγότεροι από 1500 εργαζόμενοι.
Φέτος, μολονότι η Επιθεώρηση Εργασίας έχει ανακοινώσει ότι θα βρίσκεται σε ετοιμότητα σε όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, εντείνοντας τους ελέγχους, τα παρατράγουδα δεν έχουν εκλείψει,
Υπενθυμίζεται ότι αύριο είναι η τελευταία ημέρα για να καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων, ενώ η μη καταβολή του αποτελεί αυτόφωρο αδίκημα και διώκεται ποινικά.
Εκτός από τη δυνατότητα καταγγελίας στην Επιθεώρηση Εργασίας, τα κατά τόπους σωματεία εργαζομένων και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενθαρρύνουν τα μέλη τους να επικοινωνούν άμεσα μαζί τους σε περίπτωση που δεν καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων.
Βαφτίζουν τον μισθό «δώρο»
Μέχρι πέρυσι, ένα από τα εκβιαστικά «τρικ» που χρησιμοποιούσαν ορισμένοι εργοδότες – σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες – ήταν να καταβάλλουν μεν το δώρο, αλλά να υποχρεώνουν τον εργαζόμενο να τους το επιστρέψει σε μετρητά. «Φέτος έχουμε περάσει σε άλλο στάδιο», δηλώνει στο in o Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό –Τουρισμό. «Δεν είμαστε πια στο ‘πήγαινε στο ΑΤΜ, κάνε ανάληψη και δώσ’ το πίσω’. Πλέον βαφτίζουν το μισθό Δεκεμβρίου ‘δώρο Χριστουγέννων’ και μετά μας ξαναπληρώνουν στα τέλη Γενάρη».
Η ΠΟΕΕΤ, με βάση στοιχεία που συγκέντρωσε με πρωτοβάθμια σωματεία από όλη την Ελλάδα, διαπίστωσε ότι ειδικά στον κλάδο της εστίασης επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια στις τάξεις των εργαζομένων, αφού μέχρι την τελευταία στιγμή οι περισσότεροι δεν γνώριζαν τις προθέσεις των εργοδοτών σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων.
«Γνωρίζοντας πως μία στις τέσσερις επιχειρήσεις καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων κανονικά, κάνουμε έκκληση στους συναδέλφους όσοι δεν το λάβουν να επικοινωνήσουν με τα κατά τόπους σωματεία τους ή κατευθείαν με την Ομοσπονδία στο 2103637767», αναφέρουν σε χθεσινή προειδοποιητική ανακοίνωση. Επιπλέον ζητάνε από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας εντατικούς ελέγχους στην αγορά σε ό,τι αφορά το δώρο Χριστουγέννων. «Ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν καταργηθεί! Καμία συμφωνία δεν είναι υπεράνω του νόμου», τονίζει η ανακοίνωση – αναφερόμενη στις «ιδιωτικές συμφωνίες» εργαζομένων και εργοδοτών, που γίνονται υπό το κράτος του φόβου.
Πάνω από 60 καταγγελίες σε λίγες ώρες
«Χθες βγάλαμε την ανακοίνωση, και από σήμερα το πρωί έχουν σπάσει τα τηλέφωνα στα γραφεία μας. Μέχρι το μεσημέρι είχαμε καταγγελίες για περισσότερες από 60 επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν δώρο Χριστουγέννων, στην συντριπτική πλειονότητα από την εστίαση», μας λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ.
Η Ομοσπονδία δέχεται και ανώνυμες καταγγελίες, αρκεί να αναφέρεται η ονομασία και το ΑΦΜ της επιχείρησης.. Όλες τις καταγγελίες που θα συλλέξει, με επωνυμία εργοδότη, η ΠΟΕΕΤ θα τις προσκομίσει απευθείας στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργο Τζιλιβάκη.
Τώρα ήρθε το κερασάκι στην τούρτα, αυτό της φορολόγησης του επιδόματος ανεργίας πετσοκόβοντας έτσι τα 510 ευρώ των δικαιούχων!
Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου, αν και η μη καταβολή δώρου διώκεται ποινικά, εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη πρακτική, ακόμα και ανάμεσα σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.
Όπως μας ενημερώνει, αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αγωγών εις βάρος μεγάλης επιχείρησης εστίασης της Αθήνας, σχεδόν από το σύνολο του προσωπικού, η οποία αφορά και την μη καταβολή δώρων. «Αφενός υπάρχουν οικονομικές διαφορές στο μισθό ανά μήνα, αφετέρου η εταιρεία αυτή έχει να δώσει δώρο Χριστουγέννων από το 2010. Δυστυχώς η νομοθεσία μας δίνει το δικαίωμα να το διεκδικήσουμε μόνο σε βάθος πενταετίας», μας λέει.
Ο ίδιος αναφέρει ότι τα προβλήματα που αφορούν το Δώρο Χριστουγέννων συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη δημοσιότητα, αλλά «τα ίδια τραβάμε όλο τον χρόνο – με το δώρο Πάσχα και τα επιδόματα αδείας».
Η φορολογία ψαλιδίζει το επίδομα ανεργίας
Η ΠΟΕΕΤ επίσης διαμαρτύρεται για τη φορολόγηση του επιδόματος ανεργίας των εποχικά εργαζόμενων, αλλά και των φιλοδωρημάτων.
«Οι εποχικά εργαζόμενοι για άλλη μια χρονιά δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν τους χειμερινούς μήνες μιας κι η χρονική ισχύς της επιδότησης παρέμενε στους τρεις μήνες. Τώρα ήρθε το κερασάκι στην τούρτα, αυτό της φορολόγησης του επιδόματος ανεργίας πετσοκόβοντας έτσι τα 510 ευρώ των δικαιούχων! Να σημειωθεί πως πριν λίγες μέρες η ίδια η Κυβέρνηση ανακοίνωσε υπερπλεόνασμα 12 δις έναντι στόχου 9δις και δεν βρέθηκαν μόλις 80 εκατομμύρια ευρώ ώστε να επανέλθει το ταμείο ανεργίας στους πέντε μήνες», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
Η ΠΟΕΕΤ από το 2020 ζητάει να επανέλθει το επίδομα ανεργίας των εποχικά εργαζόμενων στους πέντε μήνες, όπως ήταν πριν την περικοπή του με μνημονιακή διάταξη το 2013.Αντί όμως να επεκταθεί, φέτος πρακτικά συρρικνώνεται λόγω φορολογίας, με αποτέλεσμα από τους τρεις μήνες επιδόματος, να φτάνουν στην τσέπη των ανέργων μόνο οι δύο.
Σε ότι αφορά τα φιλοδωρήματα σημειώνουν τα εξής: «Αφού έγινε τόση κουβέντα, και τελικώς πάρθηκε η απόφαση να φορολογηθούν τα φιλοδωρήματα πάνω από 300 ευρώ που εισπράττονται με χρεωστική – πιστωτική κάρτα, η κυβέρνηση σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 05/12/24 με αριθμό 198 στο άρθρο 5 δεν αποσαφηνίζει το πως φορολογούνται τα φιλοδωρήματα πάνω από 3.600 ευρώ! Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εφόσον το ποσό των 3.600 ευρώ αναγνωρίζονται ως μέρος του μισθού μας, ανεβαίνουμε μισθολογική κλίμακα άρα και φορολογική κλίμακα με αποτέλεσμα το εν γένει εισόδημά μας να φορολογείται από το πρώτο ευρώ!», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΕΤ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις