Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o

Συνταγή: Παραδοσιακά μελομακάρονα

Μια συνταγή που ο καθένας μας πρέπει να δοκιμάσει έστω και μια φορά στη ζωή του.

Τέλος τα ψέματα. Ο καιρός πέρασε και πλέον τα Χριστούγεννα μας κλείνουν το μάτι. Και μαζί με αυτά, κι όλες οι λιχουδιές που θα περάσουν από το τραπέζι μας φέτος. Ωστόσο αν υπάρχει ένα γλυκό συνώνυμο με τις γιορτές, αυτά είναι τα μελομακάρονα. Για αυτό, ο Δημήτρης Σκαρμούτσος μας παρουσίασε μια συνταγή για τα πιο μελάτα μελομακάρονα που μπορούμε να φτιάξουμε.

Ο γνωστός σεφ μπήκε στην κουζίνα της εκπομπής του MEGA «Buongiorno» με τη Φαίη Σκορδά με άγρια γιορτινές διαθέσεις και έφτιαξε μια συνταγή ποίημα. Μπορεί στο μυαλό μας τα homemade μελομακάρονα να μοιάζουν βουνό, ωστόσο δεν είναι τόσο δύσκολα όσο νομίζαμε. Απλά έχουν πολλά μυστικά που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Τα υλικά

Για τη ζύμη:
200 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. καλαμποκέλαιο
200 ml χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
60 ml κονιάκ
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κιλό αλεύρι Γ.Ο.Χ.
1 κ.γ. γαρύφαλλο
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:
500 γρ. μέλι
500 γρ. νερό
1 φλούδα από 1 λεμόνι

καρύδια

Το μυστικό

Για να μας βγουν καλά τα μελομακάρονα θέλουν τα υλικά καλό ζύγισμα. Για αυτό, τη συγκεκριμένη διαδικασία, καλό είναι να την έχουμε κάνει από πριν.

Η διαδικασία

Για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μέλι, το νερό και προσθέτουμε τη φλούδα από το λεμόνι. Βάζουμε την κατσαρόλα σε πολύ δυνατή φωτιά και περιμένουμε μέχρι το πρώτο βράσιμο.

Για τη ζύμη:
Σε ένα μπολ βάζουμε: τη μαγειρική σόδα, το ξύσμα πορτοκάλι, το γαρύφαλλο, την κανέλα, λίγο ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο και τον χυμό πορτοκαλιού.

Αρχίζουμε να ανακατεύουμε, ενώ σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι.

Όσο φτιάχνουμε τον χυλό, προσθέτουμε το μέλι για να πάει παντού στη ζύμη.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμα, τα πλάθουμε – όχι πολύ μεγάλα, γιατί στον φούρνο θα διπλασιαστούν.

Τα ψήνουμε για 20 λεπτά στους 170 βαθμούς.

Το μεγάλο κόλπο είναι το μέλωμα: αφού αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν τα ρίχνουμε ένα ένα μέσα στο ζεστό σιρόπι. Μετράμε μέχρι το 10 και τα βγάζουμε. Τα μελομακάρονα είναι έτοιμα.

Must in

Βγαίνει στην αγορά ο Παναθηναϊκός μετά τον τραυματισμό του Λεσόρ: Ο Καμπόκλο, οι… Ευρωλιγκάτοι και το ΝΒΑ

Ο Ματίας Λεσόρ υπέστη κάταγμα περόνης και θα μπει άμεσα χειρουργείο, κάτι που σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός βγαίνει στην αγορά για να καλύψει το κενό. Ποιες είναι οι επιλογές και τα πρώτα ονόματα που ακούστηκαν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο