Για να είμαστε σίγουροι ότι ο σκύλος μας θα περάσει όσο γίνεται καλύτερα τις ημέρες που δεν θα είμαστε παρέα, οφείλουμε να τον προετοιμάσουμε.

Αν, λοιπόν, σκεφτόμαστε να τον αφήσουμε σε κάποιο ξενοδοχείο σκύλων, θα πρέπει να κάνουμε έρευνα, προκειμένου να σιγουρευτούμε ότι θα τον προσέχουν σαν τα μάτια τους.

Ακόμη κι αν έχουμε συνεννοηθεί να μας τον κρατήσει κάποιο συγγενικό μας πρόσωπο ή φίλος, θα πρέπει να κάνουμε κάποιες κινήσεις για να προετοιμάσουμε τη διαμονή του. Γιατί, αν δεν προβούμε σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως τονίζει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Στέλλα Ρηγάκη, υπάρχει το ενδεχόμενο να στρεσαριστεί. Και αυτό θα συμβεί επειδή θα χρειαστεί να μείνει για αρκετές συνεχόμενες μέρες με άγνωστους ανθρώπους. Ακόμη και με ανθρώπους που για εμάς είναι οικείοι, ο σκύλος μας μπορεί να μη νιώθει καλά, όταν εμείς απουσιάζουμε.

Την ημέρα του αποχωρισμού η συμπεριφορά μας θα πρέπει να είναι ακριβώς η ίδια που συνηθίζουμε κάθε φορά που φεύγουμε από το σπίτι

Κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τον σκύλο να νιώσει λίγο πιο οικεία σε έναν ξένο χώρο, είναι τα «προσωπικά» του αντικείμενα

«Εμείς ξέρουμε ότι θα λείψουμε για μικρό χρονικό διάστημα και ότι, όταν θα επιστρέψουμε, θα τον πάρουμε σπίτι και θα επανέλθουμε στους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας.

Ο σκύλος μας, όμως, δεν είναι σε θέση να καταλάβει ότι η απουσία μας είναι πρόσκαιρη. Γι’ αυτό, είναι πολύ πιθανό να βιώσει ένα έντονο αίσθημα εγκατάλειψης», διευκρινίζει η κα Ρηγάκη.

Προτείνει, πριν τον αφήσουμε σε ξενοδοχείο σκύλων ή σε κάποιο κοντινό μας πρόσωπό, να έχουμε μεριμνήσει να επισκεφτεί τον χώρο αρκετές φορές. Κάτι ακόμη που θα μπορούσε να τον βοηθήσει να νιώσει λίγο πιο οικεία σε έναν ξένο χώρο, είναι τα «προσωπικά» του αντικείμενα. Όπως το μαξιλάρι, το πιάτο του, τα αγαπημένα του παιχνίδια. Όλα αυτά θα του προσφέρουν ένα αίσθημα ασφάλειας.

Η επιλογή μας είναι το ξενοδοχείο/πανσιόν σκύλων – Οι σωστές κινήσεις

Αν αποφασίσουμε να πάμε τον σκύλο μας σε κάποιον επαγγελματία, είναι σημαντικό, όπως τονίζει η κα Ρηγάκη, να κάνουμε την έρευνά μας. Κι αυτό γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που, στο βωμό του κέρδους, πολλοί σκύλοι έχουν υποστεί τρομερή ψυχική ή και σωματική ταλαιπωρία στα χέρια αυτοαποκαλούμενων επαγγελματιών.

«Στους ανθρώπους που θα τον φιλοξενήσουν και δεν τον γνωρίζουν δίνουμε σαφείς οδηγίες. Αναφέρουμε, για παράδειγμα, τις ώρες που τρώει, ποιες ώρες πηγαίνει βόλτα, τι του αρέσει και τι όχι. Ποιες είναι οι συνήθειές του και αν τον τρομάζει κάτι. Αν γνωρίζει κάποιες εντολές, τις αναφέρουμε, έτσι ώστε να υπάρξει κοινός κώδικας επικοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να διατηρήσουμε, όσο γίνεται, τη ρουτίνα του», συμβουλεύει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων.

Τον σκύλο μας θα τον φιλοξενήσει οικείο μας πρόσωπο – Εξοικείωση με τον χώρο

Αυτό που πρέπει να αναλογιστούμε, αν έχουμε πάρει την απόφαση να τον κρατήσει κάποιο κοντινό μας πρόσωπο, είναι εάν για τον σκύλο μας είναι τόσο οικείο. Όπως εξηγεί η κα Ρηγάκη, μπορεί να τον φιλοξενήσει ένας πολύ καλός μας φίλος. Αλλά ο σκύλος μας να τον έχει δει μετρημένες φορές στη ζωή του, και να μην έχει επισκεφτεί το σπίτι του.

Έτσι, όπως λέει η κα Ρηγάκη, θα πρέπει, να γνωριστούν. Η γνωριμία θα γίνει στο σπίτι στο οποίο θα φιλοξενηθεί, ώστε να εξοικειωθεί και με τον χώρο. Φροντίζουμε να πάμε αρκετές φορές και καθόμαστε όλοι μαζί. Όταν δούμε τον σκύλο μας χαλαρό, τον αφήνουμε, για μία – δύο ωρίτσες μαζί με το πρόσωπο που θα τον φιλοξενήσει.
Στο σημείο αυτό η κα Ρηγάκη επισημαίνει ότι υπάρχουν και σκυλάκια που είναι πολύ κοινωνικά, και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.

Ανακεφαλαιώνοντας, λέει ότι όποια απόφαση κι αν πάρουμε, θα πρέπει να ενημερώσουμε τους ανθρώπους που θα τον φιλοξενήσουν για το πρόγραμμά του. Αλλά και για τις συνήθειές του, τι του αρέσει και τι όχι, αν έχει κάποια φοβία.

Με ποιον τρόπο θα αποχαιρετήσουμε τον σκύλο μας – Πώς θα του συμπεριφερθούμε όταν επιστρέψουμε

Την ημέρα του αποχωρισμού η συμπεριφορά μας, συμβουλεύει η κα Ρηγάκη, θα πρέπει να είναι ακριβώς η ίδια που συνηθίζουμε κάθε φορά που φεύγουμε από το σπίτι. Προσπαθούμε να μην ταράξουμε τη ρουτίνα του, και να του δείξουμε ότι δεν συμβαίνει κάτι διαφορετικό.
«Κατά την επιστροφή μας, και πάλι η συμπεριφορά μας πρέπει να είναι η ίδια. Αυτή, δηλαδή, που έχουμε όταν γυρίζουμε σπίτι. Βέβαια, ο σκύλος μας θα κάνει περισσότερες χαρές, απ’ όσες συνηθίζει», λέει η κα Ρηγάκη.

Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η συμπεριφορά του σκύλου μας μετά την επιστροφή μας

Υπάρχει η πιθανότητα, όπως λέει η θετική εκπαιδεύτρια, αφού επιστρέψουμε από τις διακοπές και γίνει η επανασύνδεση, να παρατηρήσουμε κάποιες μικρο–αλλαγές στη συμπεριφορά του.
Η κα Ρηγάκη εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή τις προηγούμενες μέρες είχε μία διαφορετική καθημερινότητα, στην οποία είχε αρχίσει να συνηθίζει. Οι αλλαγές αυτές, τις περισσότερες φορές, δεν κρατούν περισσότερο από 2-3 μέρες.

Στην περίπτωση που έχει κάποια τρομερή διαφορά στη συμπεριφορά του (φοβία, γάβγισμα με το παραμικρό, οποιαδήποτε έντονη συμπεριφορά), θα πρέπει να κινητοποιηθούμε. Έτσι ώστε να δούμε μήπως συνέβη κάτι όσο βρισκόταν στον χώρο που τον φιλοξενούσαν.
Ταυτόχρονα, αναφέρει η κα Ρηγάκη, συμβουλευόμαστε έναν θετικό εκπαιδευτή για να μας βοηθήσει να βρούμε ξανά τις ισορροπίες μας.

Τέλος, η κα Ρηγάκη υπογραμμίζει: «Πέρα από τη σωματική υγεία του σκυλού μας, είμαστε υπεύθυνοι και για την πνευματική και ψυχική του ισορροπία».

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Στέλλα Ρηγάκη

● Η κυρία Στέλλα Ρηγάκη είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dog Academyτου Γιάννη Αραχωβίτη.

Εμπλουτίζει τις γνώσεις της για τις εξελίξεις στον χώρο με συνεχή επιμόρφωση και μετεκπαίδευση.

Σκοπός της, να προσφέρει βοήθεια στον άνθρωπο για ουσιαστική επικοινωνία με τον καλύτερό του φίλο: τον σκύλο του. Η αγάπη της για τα ζώα ξεκινά από την παιδική της ηλικία, καθώς μεγάλωσε με διάφορα ζώα και με μητέρα επαγγελματία groomer.