Η κτηνοτροφία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες περιβαλλοντικής επιβάρυνσης παγκοσμίως, αφού παράγει περίπου το 14,5% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Η βιώσιμη παραγωγή γάλακτος αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις της σύγχρονης ελληνικής κτηνοτροφίας, εγείροντας ζητήματα περιβαλλοντικά, αλλά και ευζωίας των ζώων.  

Όπως καταλαβαίνουμε, η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες που θα συσπειρώνουν παραγωγούς, επιστημονικούς φορείς και ερευνητικές ομάδες, καθώς μέσα από τη συνεργασία τους αλλά και την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών, μπορούν να βελτιωθούν οι διαδικασίες παραγωγής, με στόχο τη συνεχή ενίσχυση της ευζωίας των ζώων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.  

Μία τέτοια πρωτοβουλία πραγματοποιεί από το 2012 και η ΔΕΛΤΑ, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας και βιωσιμότητας των προϊόντων γαλακτοπαραγωγής, μέσω της στήριξης του πρωτογενούς τομέα αλλά και της ενίσχυσης της ελληνικής κτηνοτροφίας. Ο λόγος, φυσικά, για το Σχέδιο Δράσης «ΓΑΙΑ», το οποίο εξασφάλισε μία σημαντική διάκριση για την εταιρεία στα φετινά Bravo Sustainability Dialogue & Awards στη θεματική ESG PIONEER, τα οποία διοργανώνει ο οργανισμός QualityNet Foundation. Πρόκειται για έναν θεσμό διαλόγου, ανάδειξης σπουδαίων, καινοτόμων πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν ένα βιώσιμο μέλλον, καθώς και αξιολόγησης μέσα από επιστημονικές επιτροπές αλλά και από το ευρύ κοινό. 

Τα τρία επίπεδα δράσης του Σχεδίου «ΓΑΙΑ» για μία βιώσιμη, καινοτόμο κτηνοτροφία

Κύριοι αποδέκτες της πρωτοβουλίας Σχέδιο Δράσης «ΓΑΙΑ» της ΔΕΛΤΑ είναι οι κτηνοτρόφοι, οι πανεπιστημιακοί φορείς και τα ερευνητικά ιδρύματα. Με αυτόν τον τρόπο, η ΔΕΛΤΑ εξασφαλίζει πως κάθε πρακτική που εφαρμόζεται είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και καινοτόμα. Πιο αναλυτικά, πυρήνας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η άρρηκτη σύνδεση της εφαρμοσμένης έρευνας με την παραγωγική διαδικασία, ενώ αυτό επιτυγχάνεται σε τρία επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο αφορά τη βελτίωση της διατροφής των ζώων. Σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, η ΔΕΛΤΑ διερευνά νέες λύσεις για την παραγωγή ποιοτικών ζωοτροφών, οι οποίες θα υποκαταστήσουν την εισαγόμενη σόγια και θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Επιπλέον, μέσω της θυγατρικής εταιρείας ζωοτροφών «ΕΥΡΩΤΡΟΦΕΣ» προωθείται η χρήση μειγμάτων φυσικών αρωματικών ουσιών που προστίθενται στις ζωοτροφές και συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών μεθανίου από τις αγελάδες κατά 10%.

Σε δεύτερο επίπεδο, προσφέρεται συμβουλευτική υπηρεσία φάρμας σε παραγωγούς, σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, για την υιοθέτηση βιώσιμων μεθόδων με έμφαση στην ποιότητα και την υγεία των ζώων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ισορροπημένη διατροφή τους, να διατηρείται το υψηλό επίπεδο ποιότητας του γάλακτος και να μειώνεται το κόστος παραγωγής.

Το τρίτο επίπεδο επικεντρώνεται στη διοργάνωση εκπαιδευτικών ημερίδων για την ενημέρωση των κτηνοτρόφων γύρω από νέα επιστημονικά δεδομένα και τεχνικές, καθώς και στην παροχή υποτροφιών σε νέους κτηνοτρόφους. Οι υποτροφίες σκοπό έχουν να εκπαιδεύσουν κτηνοτρόφους στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους πορείας, να τους μάθουν τεχνικές διαχείρισης μίας κτηνοτροφικής μονάδας, μέσα από προγράμματα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, η ΔΕΛΤΑ μέσα από το Σχέδιο Δράσης «ΓΑΙΑ» στηρίζει έμπρακτα τη συμβολαιακή κτηνοτροφία, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση ενός κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμου μέλλοντος για τον πρωτογενή τομέα.

Τα πολλαπλά οφέλη ενός πολυδιάστατου εγχειρήματος με βιώσιμο πρόσημο

Το Σχέδιο Δράσης «ΓΑΙΑ» της ΔΕΛΤΑ αποτελεί μια πρωτοβουλία με μακροχρόνιο αντίκτυπο, φέρνοντας σημαντικά οφέλη όχι μόνο στην ελληνική κτηνοτροφία, αλλά και στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Μέσω αυτής της συνεχούς υποστήριξης προς τους κτηνοτρόφους, η ΔΕΛΤΑ διευκολύνει την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών που ενισχύουν τη συνολική παραγωγή, την ποιότητα του γάλακτος, και την περιβαλλοντική και κοινωνική υπευθυνότητα.

Η βιώσιμη προσέγγιση του Σχεδίου Δράσης ΓΑΙΑ βοηθά τους παραγωγούς να ενισχύσουν τις γεωργικές τους πρακτικές, εστιάζοντας στη βιώσιμη γεωργία και την εφαρμογή έξυπνων τεχνολογιών, προάγοντας την αειφορία στην καθημερινή παραγωγή τους. Αυτό δημιουργεί σημαντικά οφέλη για τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, προσφέροντας ταυτόχρονα προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία. Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί εκπαιδεύονται σε βιώσιμες και καινοτόμες μεθόδους, ενώ ενδυναμώνεται η κουλτούρα της αειφορίας στην ελληνική αγροτική κοινότητα.

Άλλωστε, σκοπός της ΔΕΛΤΑ είναι να στηρίζει έμπρακτα την καλή διατροφή, ώστε να είναι πιο προσιτή και απολαυστική για όλους μας. Αυτό το επιτυγχάνει με τρόφιμα κορυφαίας ποιότητας και διατροφικής αξίας, τα οποία παράγονται με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον σεβασμό στους φυσικούς πόρους, αλλά και με τρόπο που δημιουργεί σημαντική κοινωνική και οικονομική υπεραξία για το σύνολο του οικοσυστήματος στο οποίο δραστηριοποιείται.

Ένας υγιής και βιώσιμος πρωτογενής τομέας συνεισφέρει όχι μόνο στην επάρκεια και στην ποιότητα των τροφίμων, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, την ευημερία των ζώων και την υπεύθυνη χρήση των φυσικών πόρων. Η ΔΕΛΤΑ με την υιοθέτηση υπεύθυνων κτηνοτροφικών πρακτικών, φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν κύκλο αειφορίας, ο οποίος προάγει έμπρακτα την ανάπτυξη και τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του τομέα, ωφελώντας έτσι τους τελικούς καταναλωτές που εμπιστεύονται και προτιμούν τα προϊόντα της.