Ψήφισμα ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια σε Παλαιστίνη: Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης για την αποχή της κυβέρνησης
Το ψήφισμα, το οποίο καταρτίστηκε και υποβλήθηκε από τη Νορβηγία, υιοθετήθηκε από τη ΓΣ του ΟΗΕ με μεγάλη πλειοψηφία. Αντιπολιτευτικά πυρά κατά της κυβέρνησης, κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή
Βολές για την αποχή της κυβέρνησης από ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που ζητούσε από το Διεθνές Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει όσον αφορά τις υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων σε ανθρωπιστικό επίπεδο εξαπολύει η αντιπολίτευση.
Το ψήφισμα, το οποίο καταρτίστηκε και υποβλήθηκε από τη Νορβηγία, υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία. 137 χώρες τάχθηκαν υπέρ, 12 κατά και 22 απείχαν. Ανάμεσα στις 22 χώρες που απείχαν ήταν και η Ελλάδα.
Ο πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, δήλωσε πως «η χώρα μας αν και συμμερίζεται τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν στο σχέδιο ψηφίσματος, απείχε διότι πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για αντίδραση στα δύο τελευταία ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που αφορούν το έργο της UNRWA και την απαίτηση εκεχειρίας, τα οποία υπερψήφισε η Ελλάδα».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν πυρά κατά της στάσης της κυβέρνησης. Τόνισαν μεταξύ άλλων, πως επρόκειτο για «αδικαιολόγητη», ζητώντας επίσημες διευκρινίσεις. Η Νέα Αριστερά κατέθεσε, μάλιστα, ερώτηση στη Βουλή για την υπόθεση.
Δείτε πώς ψήφισαν οι χώρες:
ΠΑΣΟΚ: Θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση την εξωτερική πολιτική αρχών
Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, δια μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του και υπεύθυνου ΚΤΕ Εξωτερικών Δημήτρη Μάντζου, τονίζει πως «η αποχή της Ελλάδας από τη χθεσινή απόφαση της ΓΣ ΟΗΕ, που ζητεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει όσον αφορά στις υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων σε ανθρωπιστικό επίπεδο, θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση την εξωτερική πολιτική αρχών, που οφείλει να ακολουθεί η Ελλάδα και απομονώνει τη χώρα μας από τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και την Κύπρο».
Προσθέτει πως «έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με όσα η κυβέρνηση δήλωνε προ ολίγων ημερών για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των οργάνων της διεθνούς δικαιοσύνης».
Τέλος, ο. Μάντζος υπογραμμίζει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να απαντήσει και να παράσχει επισήμως όλες τις αναγκαίες εξηγήσεις και το σκεπτικό της αποχής».
ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση της κυβέρνησης ντροπιάζει τον ελληνικό λαό
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από την πλευρά του υπογραμμίζει πως «η απόφαση της κυβέρνησης να απέχει από τη ψηφοφορία της νορβηγικής πρότασης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικά με το αίτημα γνωμοδότησης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, την οποία υπερψήφισαν η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος, ντροπιάζει τον ελληνικό λαό».
Συνεχίζει λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης, με την ενέργεια αυτή, δεν αποδεικνύει απλά ότι θα συνεχίσει τη στάση της μονόπλευρης υποστήριξης του Ισραήλ στο Παλαιστινιακό περιφρονώντας το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τις εκκλήσεις του ΓΓ ΟΗΕ, κ. Guterres. Επιβεβαιώνει παράλληλα, ότι και μετά την ανάληψη της θέσης του μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την Ελλάδα, θα συνεχίσει να λειτουργεί στη βάση του δόγματος του δεδομένου συμμάχου, ακυρώνοντας τη θέση της χώρας ως πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας».
Τέλος, επισημαίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, θα συνεχίσει να στέκεται αλληλέγγυος με τον χειμαζόμενο παλαιστινιακό λαό και να στηρίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα, απέναντι στην εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη, η οποία κινείται εις βάρος του, όπως και των εθνικών συμφερόντων της χώρας».
«Η ελληνική κυβέρνηση δυστυχώς για τη χώρα, με την επιλογή της αποχής στην ψηφοφορία στο Διεθνές Δικαστήριο, για την υποχρέωση του Ισραήλ να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των άλλων κρατών απέδειξε για άλλη μια φορά ότι επιλέγει τη άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ ακόμα και απέναντι στη Διεθνή κοινότητα» λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος στην πρόταση που κατέθεσε για διεθνή Διάσκεψη ΕΕ και κρατών Ανατολικής Μεσογείου για Συρία και Μεσανατολικό.
ΚΚΕ: Ντροπιαστική στάση, βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τα αισθήματα του ελληνικού λαού
Το ΚΚΕ «καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ για την απαράδεκτη στάση της, να απέχει από ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που αφορούσε ψήφισμα –το οποίο εγκρίθηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία– και αφορά αίτημα προς το Διεθνές Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις υποχρεώσεις του Ισραήλ, μεταξύ άλλων και για τη διασφάλιση της παροχής των προμηθειών και των υπηρεσιών που είναι αναγκαίες για την επιβίωση των Παλαιστινίων».
Το ΚΚΕ τονίζει στη συνέχεια πως «αυτή η ντροπιαστική στάση, που βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τα αισθήματα του ελληνικού λαού και κάθε έννοια δικαιοσύνης και ανθρωπιάς, είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα του ρόλου που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ως σημαιοφόρος των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και της στήριξης στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ».
Τέλος, αναφέρει ότι «αυτή είναι η ‘πυξίδα’ της κυβερνητικής πολιτικής για όλες τις διεθνείς εξελίξεις, μεταξύ των οποίων και η στήριξη των τζιχαντιστών που κατέλαβαν τη Συρία χάρη στην επέμβαση και τη στήριξη του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Τουρκίας και του Ισραήλ. Η κυβέρνηση είναι σταθερά στη λάθος πλευρά της ιστορίας εμπλέκοντας τον λαό σε επικίνδυνες περιπέτειες για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης».
Κατέθεσε ερώτηση η Νέα Αριστερά – «Ντροπιαστική αποχή», λέει ο Χαρίτσης
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλ. Χαρίτσης και η βουλεύτρια του κόμματος, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Σ. Αναγνωστοπούλου κατέθεσαν κοινή ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την αποχή της Ελλάδας.
Ο Αλ. Χαρίτσης και η Σ. Αναγνωστοπούλου ζητούν εξηγήσεις για την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να απόσχει από την ψηφοφορία. Παράλληλα, υπογραμμίζουν τη σημασία του ψηφίσματος που αποσκοπεί στον τερματισμό της κατοχής και στην υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού.
Η ερώτηση περιλαμβάνει τρία βασικά ζητήματα:
Τους λόγους που οδήγησαν στην αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία.
Τα συγκεκριμένα σημεία του ψηφίσματος με τα οποία διαφώνησε η ελληνική κυβέρνηση.
Την αναγνώριση ή μη από την ελληνική κυβέρνηση ότι το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όπως επιβεβαιώθηκε από τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου στις 19 Ιουλίου 2024.
Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση εδώ.
Ακολούθως ο κ. Χαρίτσης σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόνισε πως είναι «ντροπιαστική αποχή».
Ολόκληρη η ανάρτηση του Αλέξη Χαρίτση:
«Ντροπιαστική αποχή
Η χώρα μας απείχε χθες από μια κρίσιμη ψηφοφορία.
Την ψηφοφορία για την έκφραση γνώμης του Διεθνούς Δικαστηρίου για την υποχρέωση του κράτους του Ισραήλ να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Δείτε τον πίνακα της ψηφοφορίας. Την πρόταση υπερψήφισαν ακόμα και χώρες που στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου. Ενδεικτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία.
Η ελληνική κυβέρνηση για μια ακόμα φορά επιλέγει το δρόμο της κυνικής υποστήριξης προς το δολοφονικό έργο του κράτους του Ισραήλ.
Πρόκειται για μια προκλητική στάση που φτάνει στο σημείο της άρνησης ακόμα και της άσκησης πίεσης για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σε λίγες μέρες, η ίδια κυβέρνηση θα στέλνει ευχές για Ειρήνη σε όλον τον κόσμο. Ο ορισμός της υποκρισίας.
Σήμερα η Νέα Αριστερά θα καταθέσει κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών:
Γιατί η χώρα μας επέλεξε την αποχή;
Μέχρι που θα φτάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην υποταγή της στη λογική του πολέμου και της γενοκτονίας;».
Ντροπιαστική αποχή
Η χώρα μας απείχε χθες από μια κρίσιμη ψηφοφορία.
Την ψηφοφορία για την έκφραση γνώμης του Διεθνούς Δικαστηρίου για την υποχρέωση του κράτους του Ισραήλ να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Δείτε τον πίνακα της ψηφοφορίας. Την πρόταση υπερψήφισαν… pic.twitter.com/EXuZZdibGx
— Αλέξης Χαρίτσης (@alexischaritsis) December 20, 2024
- Αμαλιάδα: Τι λένε οι πληροφορίες για τα αποτελέσματα εξετάσεων του Παναγιωτάκη
- Αμαλιάδα: Η μητέρα του Παναγιωτάκη απαντά στα όσα είπε η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Aμαλιάδα: «Επειδή ήταν μόνη της με τα παιδιά είναι δολοφόνος;» ρωτά η γιαγιά της Ειρήνης Μουρτζούκου
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Η Αθήνα απαντά με χάρτες
- Ειρήνη Μουρτζούκου: «Eίχα καταθέσει από την πρώτη στιγμή πώς έγιναν τα πράγματα»
- Αμαλιάδα: Πέντε νεκρά παιδιά ζητούν δικαίωση