Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να προετοιμάζονται για τη νέα θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι οικονομικές του πολιτικές στον πληθωρισμό.

Από την ίδια την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μέχρι την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank), την κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, την Τράπεζα της Αγγλίας, έως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι επικεφαλής περιμένουν δείγμα γραφής για τις -πρώτες τουλάχιστον- οικονομικές αποφάσεις που θα λάβει ο νέος πρόεδρος.

Μια από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες που υπάρχουν είναι νέοι οι δασμοί που έχει υποσχεθεί να επιβάλλει ο Τραμπ, οι οποίοι μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην πορεία του πληθωρισμού.

Σε συναγερμό οι τραπεζίτες

Είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει σαφέστερη εικόνα για το ποιες ακριβώς πολιτικές θα εφαρμοστούν μετά τις 20 Ιανουαρίου 2025 από το Λευκό Οίκο όταν θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα ο Τραμπ, αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες βρίσκονται ήδη σε συναγερμό για την περίπτωση που νέες εμπορικές εντάσεις κάνουν πιο δύσκολη την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών, σχολίαζαν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Από την ΕΚΤ και την Τράπεζα του Καναδά μέχρι το ΔΝΤ διατηρούν επιφυλάξεις για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει ο Τραμπ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα την τέταρτη μείωση επιτοκίων για φέτος, προειδοποίησε ότι οι εμπορικές κόντρες που μπορεί να αυξηθούν από πιθανούς νέους δασμούς βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα με τους οικονομικούς κινδύνους που παρακολουθεί η ΕΚΤ.

Η ίδια έκανε λόγο για περιορισμούς στο εμπόριο και για πολιτικές προστατευτισμού τις οποίες χαρακτήρισε ως μη επωφελείς για την ανάπτυξη. Επίσης η Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι τέτοιες πολιτικές δημιουργούν σημαντική αβεβαιότητα όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού.

Αντίστοιχες προειδοποιήσεις για τις πολιτικές Τραμπ έστειλε και ο Τιφ Μάκλεμ, ο κεντρικός τραπεζίτης του Καναδά. Ο ίδιος προειδοποίησε πως οι δασμοί που έχει προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ θα επηρεάσουν σημαντικά την οικονομία της χώρας και μπορεί να αλλάξουν δραστικά τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.

Η κεντρική τράπεζα του Καναδά έχει προχωρήσει κι αυτή σε σημαντικές μειώσεις επιτοκίων το τελευταίο διάστημα αλλά περιμένει να δει από εδώ και στο εξής πως θα διαμορφώσει τη νομισματική της πολιτική.

Ο ρόλος κλειδί της FED

Κρίσιμος θα είναι ο ρόλος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, με τον επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ να κινδυνεύει ακόμη και να έλθει σε σύγκρουση με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως είχε γίνει κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του.

Ο Τραμπ έκανε προεκλογική εκστρατεία με την υπόσχεση ότι οι πολιτικές του θα μειώσουν το υψηλό κόστος δανεισμού και θα ελαφρύνουν την οικονομική επιβάρυνση των αμερικανικών νοικοκυριών.

Εάν όμως άλλες πολιτικές του η επιβολή δασμών αυξήσουν τον πληθωρισμό, τότε μπορεί η FED να πατήσει φρένο σε μειώσεις επιτοκίων που έχει προγραμματίσει. Ήδη κατά την τελευταία συνεδρίαση ο Πάουελ έβαλε πάγο σε προσδοκίες των αγορών για τρεις νέες μειώσεις το 2025 και πλέον οι αγορές προεξοφλούν δύο τέτοιες κινήσεις.

Οι «θερμές« σχέσεις Τραμπ – Πάουελ

Ο Τραμπ ήταν εκείνος που είχε τοποθετήσει ως επικεφαλής της FED τον Πάουελ. Όμως κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας ο Τραμπ είχε επιτεθεί επανειλημμένα και δημόσια στον Πάουελ και την ίδια τη FED, κατηγορώντας τους τότε ότι διατηρούσαν τα επιτόκια σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι επιθέσεις του Τραμπ στη FED εκείνη την εποχή είχαν προκαλέσει ανησυχίες για πολιτικές παρεμβάσεις στη χάραξη πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Μόλις πριν λίγες ημέρες ο Πάουελ τόνισε τη σημασία της ανεξαρτησίας της FED: «Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να παίρνουμε αποφάσεις προς όφελος όλων των Αμερικανών ανά πάσα στιγμή, όχι για κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα ή πολιτικό αποτέλεσμα», είπε ανακοινώνοντας νέα μείωση επιτοκίων αλλά και πιο προσεκτική πορεία από εδώ και πέρα.

Σειρά συγκρούσεων μεταξύ Τραμπ και FED μπορεί να αποδειχτούν αναπόφευκτες τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αφού οι προτάσεις του να μειώσει τους φόρους και να επιβάλει μεγάλους και εκτεταμένους δασμούς είναι συνταγή για υψηλό πληθωρισμό σε μια οικονομία που λειτουργεί με σχεδόν πλήρη δυναμικότητα, σχολίαζε το ABC. Και αν ο πληθωρισμός επιταχυνθεί εκ νέου, η FED θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα και αυτό μάλλον δεν θα αρέσει καθόλου στον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Και παρέμβαση του ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί την υιοθέτηση μιας πιο προσεκτικής προσέγγισης από τη FED ως ενδεδειγμένη κίνηση, δεδομένης της υψηλής οικονομικής αβεβαιότητας των ΗΠΑ, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζούλι Κόζακ δείχνοντας τις ανησυχίες και του Ταμείου για τις εξελίξεις.

«Τα στοιχεία των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να παγώνει την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός ήταν κάπως υψηλότερος από τον αναμενόμενο, αλλά εξακολουθεί να έχει τάση προς τα κάτω προς τον στόχο», είπε η Κόζακ σε τακτική ενημέρωση.

Πηγή: ΟΤ