Ζιζέλ Πελικό: Το κασκόλ με τους ισχυρούς συμβολισμούς που φορούσε κατά τη διάρκεια της δίκης
Η Ζιζέλ Πελικό έχει δηλώσει ότι είναι τιμή της να το φορά - Το κασκόλ με το έργο μιας 83χρονης καλλιτέχνιδας των Αβοριγίνων, αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας ντίνγκο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Όταν η Ζιζέλ Πελικό μπήκε στο δικαστήριο της Αβινιόν για να ακούσει τους δεκάδες άνδρες που τη βίασαν να απολογούνται για τα εγκλήματά τους, φορούσε ένα κασκόλ που χρησίμευε ως «αγκαλιά» από την άλλη πλευρά του πλανήτη.
Η 72χρονη από τη Γαλλία έγινε παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα εκατομμυρίων γυναικών κατά της σεξουαλικής κακοποίησης. Η ίδια παραιτήθηκε από το δικαίωμά της στην ανωνυμία ως θύμα εκθέτοντας τον εαυτό της στη δημοσιότητα, προκειμένου να δώσει θάρρος σε όλα τα θύματα να μιλήσουν, και απαιτώντας «η ντροπή να αλλάξει πλευρά» από το θύμα στον βιαστή.
Το κασκόλ, που πολλές φορές φορούσε κατά τη διάρκεια της δίκης, ήταν δώρο από το δίκτυο ηλικιωμένων γυναικών της Αυστραλίας, τα μέλη του οποίου εμπνεύστηκαν από τη γενναιότητά της και θέλησαν να της δώσουν κάτι ως σύμβολο της υποστήριξης και της ευγνωμοσύνης τους.
Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου ο Πελικό καταδικάστηκε στη μέγιστη ποινή 20 ετών κάθειρξης
«Ένα κασκόλ είναι σαν μια αγκαλιά… Είναι τυλιγμένο γύρω από το λαιμό σου και κρέμεται κοντά στην καρδιά σου», δήλωσε στο BBC η πρόεδρος του δικτύου, η 74χρονη Μπέβερλι Μπεϊκέρ.
«Της το στείλαμε σε ένδειξη αλληλεγγύης, για να της πούμε ότι δεν είναι μόνη της. Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο την υποστηρίζουν», συμπλήρωσε.
Η Ζιζέλ Πελικό φορούσε το κασκόλ ακόμη και όταν κατέθετε στοιχεία. Η συγκλονιστική μαρτυρία της για τα εγκλήματα που επέστη, καθώς ήταν ναρκωμένη και αναίσθητη, έχει τραβήξει την προσοχή της κοινής γνώμης.
Καταδικάστηκαν οι βιαστές της Ζιζέλ Πελικό
Η δίκη αποκάλυψε φρικιαστικές λεπτομέρειες που λάμβαναν μέρος όταν ο πρώην σύζυγός της, Ντομινίκ Πελικό, τη νάρκωνε από το 2011 έως το 2020 χρησιμοποιώντας συνταγογραφούμενα υπνωτικά χάπια. Στη συνέχεια, ο ίδιος αλλά και άλλοι προχωρούσαν σε ασελγείς πράξεις, καταγράφοντας τις ενέργειές τους σε βίντεο.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι εισαγγελείς παρουσίασαν 20.000 φωτογραφίες και βίντεο που βρέθηκαν στον υπολογιστή του κατηγορούμενου, αποδεικνύοντας το μέγεθος και τη διάρκεια της φρίκης. Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου ο Πελικό καταδικάστηκε στη μέγιστη ποινή 20 ετών κάθειρξης.
Ένοχοι κρίθηκαν και οι 50 συγκατηγορούμενοί του για τουλάχιστον μία κατηγορία και τους επιβλήθηκαν διαφορετικές ποινές φυλάκισης. Οι καταδίκες έδωσαν τέλος στη μεγαλύτερη δίκη βιασμού που έχει διεξαχθεί ποτέ στη Γαλλία, η οποία κατά τη διάρκεια τριών μηνών συγκλόνισε τη χώρα και τον κόσμο.
«Είναι απολύτως σπαρακτικό», δήλωσε η Μπέβερλι Μπεϊκέρ στο BBC.
Και πρόσθεσε: «Ήμασταν σοκαρισμένοι που όχι μόνο συνέβη, αλλά αυτή η καταπληκτική γυναίκα ήταν αρκετά γενναία… να βγάλει τον εαυτό της μπροστά ώστε αυτό να σταματήσει να συμβαίνει σε άλλες γυναίκες».
Το δίκτυο ηλικιωμένων γυναικών θέλησε επίσης να συνδέσει την Πελικό με τα 60.000 χρόνια ανθεκτικότητας και θάρρους που έχουν δείξει οι ιθαγενείς γυναίκες της Αυστραλίας. Έτσι, επέλεξε το κασκόλ με το έργο της Mulyatingki Marney, μιας 83χρονης καλλιτέχνιδας των Αβοριγίνων.
Το έργο της απεικονίζει ένα σύμπλεγμα λιμνών με αλμυρό νερό στην απομακρυσμένη περιοχή Πιλμπάρα της Δυτικής Αυστραλίας, γνωστές στους αυτόχθονες Martu για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, και αφηγείται μια πολιτιστική ιστορία για μια οικογένεια ντίνγκο.
«Το φεγγάρι φροντίζει τα κουτάβια των ντίνγκο, τα προσέχει», αναφέρεται ότι είπε η Marney, όταν περιέγραψε το έργο. Για την ίδια, μέσω του συγκεκριμένου κασκόλ εκφράζονται οι προκλήσεις της ερήμου όπου ζει και η βία του αποικισμού που αντιμετωπίζει.
Υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ της δημιουργού του κασκόλ και της Πελικό που το φοράει, υπογραμμίζει η ίδια: «Ως πρόσωπο λέει και αυτή την αλήθεια για τις δυσκολίες της πραγματικότητας».
«Υπάρχει ένα πραγματικά ισχυρό μήνυμα αυτό που κρύβεται πίσω από το φουλάρι», συμπληρώνει.
«Δεν μετάνιωσα ποτέ για τη δημόσια δίκη», λέει η Ζιζέλ Πελικό
Η Ζιζέλ Πελικό δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ήταν «μεγάλη τιμή» της να το φορά. Μιλώντας έξω από το δικαστήριο μετά τις ετυμηγορίες, είπε ότι, αν και η δίκη ήταν μια «πολύ δύσκολη δοκιμασία», «ποτέ δεν μετάνιωσε» για την απόφασή της να τη δημοσιοποιήσει.
«Άνοιξα τις πόρτες αυτής της δίκης για να δει η κοινωνία τι συμβαίνει», είπε προσθέτοντας ότι η υποστήριξη που έλαβε της έδωσε ελπίδα για ένα «καλύτερο μέλλον» όπου άνδρες και γυναίκες θα μπορούν να ζουν με «αμοιβαίο σεβασμό».
Η Μπέβερλι Μπεϊκέρ λέει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το «γενναιόδωρο» θάρρος της Πελικό συμβάλλει στην αλλαγή των συζητήσεων σχετικά με τη σεξουαλική βία στην Αυστραλία.
«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι ακούνε πλέον το γεγονός ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Ο βιασμός δεν έχει καμία σχέση με το αν είναι κανείς νέος ή ελκυστικός. Ο βιασμός έχει να κάνει με τη βία και την εξουσία. Αυτό είναι ένα τόσο ισχυρό μήνυμα, όχι μόνο για τις μεγαλύτερες γυναίκες, αλλά και για τις νεότερες γυναίκες… Δεν είναι δικό τους λάθος», συμπληρώνει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις