Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μαγδεμβούργο: Ένας τρομοκράτης από αυτούς που δεν έχουμε συνηθίσει

Μαγδεμβούργο: Ένας τρομοκράτης από αυτούς που δεν έχουμε συνηθίσει

Στο Μαγδεμβούργο υπάρχει μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν καθώς για πρώτη φορά στην Ευρώπη, μετανάστης χτυπάει με τρομοκρατική ενέργεια τη… νέα του πατρίδα επειδή αυτή «φιλοξενεί» ομοεθνείς του.

Για πρώτη φορά στη περίπτωση στο Μαγδεμβούργο φαίνεται πως μετανάστης οργανώνει και εκτελεί τρομοκρατικό χτύπημα με ξεκάθαρο αντί-μεταναστευτικό στίγμα. Για πρώτη φορά, ο αντί-ισλαμισμός της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς βρίσκει έδαφος μέσα στην ίδια την μουσουλμανική κοινότητα, η οποία βλέπει την ρήξη με την μητέρα-πατρίδα ως αναγκαία προϋπόθεση για την ειρηνική της συνύπαρξη με τους Ευρωπαίους στην γηραιά ήπειρο.

Όταν έγινε γνωστό πως ο δράστης της τρομοκρατικής ενέργειας που αιματοκύλισε το Μαγδεμβούργο έχει καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία, πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για νέο κύμα ισλαμικής τρομοκρατίας. Ωστόσο, εξ αρχής το προφίλ του 50χρονου Ταλέμπ δεν έμοιαζε ούτε με αυτό των εξτρεμιστών σαλαφιστών που χτυπούσαν την καρδιά της Ευρώπης για λογαριασμό της AlQaeda ούτε με τους μοναχικούς λύκους του Ισλαμικού Κράτους.

Τα πράγματα ξεκαθάρισαν ακόμα περισσότερο όταν οι γερμανικές αρχές και η δημοσιογραφική έρευνα έφεραν στο προσκήνιο τις αναρτήσεις του 50χρονου Σαουδάραβα, βάζοντας πολλά κομμάτια στο πάζλ του προφίλ του δράστη. Ο ίδιος, παρότι είχε καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία και λειτουργούσε για χρόνια ως ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ των συμπατριωτών του που ήθελαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και της Γερμανίας, εν τέλει έγινε οπαδός του ακροδεξιού AfD.

Πιο συγκεκριμένα, ο εξισλαμισμός της Ευρώπης φαίνεται πως είχε γίνει ο εφιάλτης του 50 χρόνου, ο οποίος εδώ και χρόνια είχε ορκιστεί να πολεμήσει όσους θέλουν την πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Ο ίδιος μέσα από διαδοχικές αναρτήσεις επεσήμαινε τον κίνδυνο η Γερμανία να «βυθιστεί» από ισλαμιστές και Μουσουλμάνους, ζητώντας να υπάρξει σκληρή μεταναστευτική πολιτική. Δεν δίσταζε μάλιστα δημόσια να εκφράζει τη στήριξη του στο νεοναζιστικό κόμμα AfDαλλά και να «εξυβρίζει» την Άνγκελα Μέρκελ για την στάση που κράτησε στο προσφυγικό.

Όλα τα παραπάνω εγείρουν μια σειρά ερωτημάτων αλλά κυρίως προειδοποιούν πως μπορεί ήδη να γράφεται μια νέα σελίδα στο κεφάλαιο της τρομοκρατίας στη γηραιά ήπειρο. Άλλωστε εδώ δεν μιλούμε για ακροδεξιά τρομοκρατία απλά, αλλά για τρομοκρατικό χτύπημα με δράστη μετανάστη το οποίο όμως έχει αντί-μεταναστευτικά χαρακτηριστικά

Η διαφορά στο Μαγδεμβούργο …

Στην περίπτωση της Γερμανίας λοιπόν υπάρχει μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν καθώς για πρώτη φορά στην Ευρώπη, μετανάστης χτυπάει με τρομοκρατική ενέργεια τη… νέα του πατρίδα επειδή αυτή «φιλοξενεί» ομοεθνείς του. Κοινώς, ένας μετανάστης δεν στρέφεται κατά της νέας του πατρίδας επειδή αυτή τον αποκλείει αλλά επειδή ενσωματώνει νέους ομοεθνείς του.

Ο αντί- ισλαμισμός με άλλα λόγια γίνεται κινητήριος δύναμη για ένα τρομοκρατικό χτύπημα από έναν μετανάστη που θεωρεί πως αν στρέψει την κάνη του όπλου στις ρίζες του (δηλαδή το Ισλάμ) θα καταφέρει να εδραιωθεί στην Ευρώπη και να συνυπάρξει αρμονικά με τους Ευρωπαίους.

Το κεφάλαιο της ακροδεξιάς τρομοκρατίας αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα του αμερικανικού συστήματος ασφαλείας εδώ και χρόνια. Ωστόσο, στην Ευρώπη, το κεφάλαιο αυτό έχει υποτιμηθεί σημαντικά παρά το γεγονός πως στην γηραιά ήπειρο έχουμε πολλαπλασιασμό αυτών των δικτύων.

Στο φαινόμενο αυτό αναφέρθηκε και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιά Μαίρη Μπόση, η οποία κληθείσα να σχολιάσει το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γερμανία, προχώρησε σε ορισμένες ιδιαίτερα χρήσιμες διαπιστώσεις, τονίζοντας μάλιστα αυτή τη συστηματική υποτίμηση της ακροδεξιάς βίας από τις κυβερνήσεις.

«Η ακροδεξιά βία δεν έχει παντού ομοιογενή χαρακτηριστικά. Ανταλλάσσουν όλοι πληροφορίες και από ότι βλέπουμε τα τελευταία χρόνια τα δίκτυα γίνονται μεγαλύτερα. Μία ιδιαιτερότητα είναι η θρησκεία. Έχουμε δει ότι η αλλαγή θρησκείας συχνά φέρνει ακραίες συμπεριφορές και μη ταύτιση με τη μία ή τη άλλη πλευρά. Φαίνεται πως λειτουργεί μόνος του, ως άτομο. Συνήθως κοινοποιούν τις απόψεις τους. Βλέπουμε πολλά επεισόδια παγκόσμια και δεν αποτελούν έναυσμα για την κινητοποίηση των αρχών. Έρευνες στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στον Καναδά είπαν πως οι αρχές πάσχουν από τύφλωση στο δεξιό μάτι» είπε χαρακτηριστικά.

Και το ερώτημα παραμένει ξεχωριστή περίπτωση ή η αρχή ενός νέου φαινομένου;

Must in

Ρεάλ Μαδρίτης – Σεβίλλη 4-2: Καταιγιστική η «Βασίλισσα» και -1 από την κορυφή

Η «Βασίλισσα» Ρεάλ νίκησε στο «Μπερναμπέου» τη Σεβίλλη με 4-2 και προσπέρασε την Μπαρτσελόνα, αφήνοντάς την τρίτη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο