Ημέρες χαράς είναι τα Χριστούγεννα, γεμάτες αγάπη και αξέχαστες στιγμές με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, όπως και με τον σκύλο και τη γάτα μας.
Για να τους κάνουμε ξεχωριστές αυτές τις ημέρες –του σκύλου και της γάτας μας- μία καλή ιδέα είναι να τους φτιάξουμε πεντανόστιμα μπισκοτάκια.

Σπιτικές συνταγές χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά

Οι γάτες προτιμούν τις αλμυρές γεύσεις

Η κα Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, έχει τις συνταγές που θα «ξετρελάνουν» τον σκύλο και τη γάτα μας.

Gingerbreads με μέλι για τον σκύλο μας

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

1. 2 κούπες γλυκοπατάτα, βρασμένη και πολτοποιημένη σε πουρέ
2. 2 κούπες αλεύρι βρώμης
3. 1 κουτ. σούπας ρίζα ginger τριμμένη
4. 1 κουτ. σούπας βιολογικό λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης
5. 1 κοφτή κουτ. γλυκού κανέλα
6. 4 κουτ. σούπας μέλι
7. 1 ωμό αυγό
8. Λίγο νερό, αν χρειαστεί για να δέσει το μίγμα μας
9. Λίγη τριμμένη φυσική καρύδα χωρίς ζάχαρη για το πασπάλισμα

Αφού προμηθευτούμε τα υλικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και στο ταψάκι μας βάζουμε χαρτί ψησίματος.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν καλά και φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικες μπαλίτσες. Ή μπορούμε να βάλουμε το μείγμα σε κουπάτ με διάφορα χριστουγεννιάτικα σχέδια.

Τις μπαλίτσες τις ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά. Όταν κρυώσουν, τις πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρύδα – εφόσον αρέσει στον σκύλο μας.
Διαφορετικά, τις προσφέρουμε στον σκύλο μας, χωρίς την τριμμένη καρύδα.

Νοστιμότατα χριστουγεννιάτικα μπισκότα για τον σκύλο μας

Για να φτιάξουμε αυτά τα λαχταριστά μπισκοτάκια, τα υλικά που χρειάζονται είναι:

1. 2 κούπες αλεύρι από καστανό ρύζι (brown rice)
2. 1 κούπα πρόβειο γιαούρτι
3. 1 κούπα βρασμένο στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας ή μοσχάρι ή πάπιας
4. 2 κουτ. σούπας διατροφική μαγιά
5. ½ κούπα γλυκιά κολοκύθα, βρασμένη
6. 3 κουτ. σούπας βρασμένο παντζάρι – θα δώσει ένα πολύ ωραίο κόκκινο χρώμα στα μπισκότα μας
7. 1 ωμό αυγό
8. 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
9. Λίγο νερό, αν χρειαστεί
10. Σουσάμι

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας και φτιάχνουμε ένα ομοιογενές μίγμα. Προτού προσθέσουμε το κρέας ή το πουλερικό, ανοίγουμε με τα χέρια μας τις ίνες του κρέατος/πουλερικού. Έτσι ώστε να ενωθεί καλύτερα με τα υπόλοιπα υλικά και να πάει παντού στο μίγμα.

Στην περίπτωση που το μίγμα δεν έχει δέσει καλά, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι.

Το παντζάρι θα μας δώσει ένα πολύ ωραίο γιορτινό χρώμα, και μπορούμε να φτιάξουμε με κουπάτ σχήματα χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Τον φούρνο τον προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς και βάζουμε τα μπισκότα/δεντράκια πάνω σε ταψί με χαρτί ψησίματος.

Πασπαλίζουμε τα κόκκινα δεντράκια μας με λευκό σουσάμι. Ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να στεγνώσουν. Μπορούμε να τα διατηρήσομε στο ψυγείο για μία εβδομάδα – αν και δεν θα προλάβουμε να τα κρατήσουμε τόσο…

Ετοιμάζουμε Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τη γάτα μας

Σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, από τη φύση τους οι γάτες προτιμούν τις αλμυρές γεύσεις, καθώς είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα.
Μπορεί να έχουν γευστικούς κάλυκες, όπως έχουμε κι εμείς, αλλά δεν μπορούν να γευτούν τη γλυκιά γεύση.
Γι’ αυτό θα φτιάξουμε αλμυρές, βασισμένες στην πρωτεΐνη, χριστουγεννιάτικες μπουκιές.

Τα υλικά είναι τα εξής:

1. 2 κούπες αλεύρι από καστανό ρύζι
2. 2 κούπες βρασμένο στήθος γαλοπούλας, ή κοτόπουλου, ή μοσχάρι
3. 1-2 κουτ. σούπας βρασμένα συκωτάκια πουλιών
4. 1 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
5. Λίγο νερό, για να δέσει το μίγμα μας
6. 2 κουτ. σούπας διατροφική μαγιά
7. 1 κουτ. γλυκού φύλλα spirulina – θα δώσει ένα ωραίο πράσινο χρώμα στις μπουκίτσες μας.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μας, μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.
Ανοίγουμε με τα χέρια μας τις ίνες της γαλοπούλας ή του κρέατος, έτσι ώστε να πάει παντού στο μίγμα.

Στη συνέχεια φτιάχνουμε μικρές μπουκίτσες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με χαρτί ψησίματος.
Αφού έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, βάζουμε τις μπουκίτσες.

Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να είναι έτοιμες, και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Προαιρετικά μπορούμε να τις πασπαλίσουμε με λίγη ακόμη διατροφική μαγιά, καθώς οι περισσότερες γάτες τρελαίνονται γι’ αυτή.

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

● Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of IintegrativeVeterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας.

Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή.

Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.