Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
Ο Πούτιν δεν ανέχεται τους ξένους ηγέτες που του κάνουν διαλέξεις για τη ρωσική καταστολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον Τραμπ βλέπει έναν παρόμοιο αδίστακτα κυνικό
Δύο αυτοαποκαλούμενοι «άλφα» ηγέτες της γεωπολιτικής θα αναμετρηθούν το επόμενο έτος που ξεκινάει σε λίγες μέρες: στη μία γωνία, θα βρίσκεται ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διψά για μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία που θα τον κάνει να μοιάζει με παγκόσμιο ειρηνοποιό και, στην άλλη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ένας οξυδερκής, χειριστικός και σφοδρά αντιαμερικανός πολιτικός που ελπίζει να δελεάσει τον Τραμπ, για να δημιουργήσει μια νέα συναλλακτική παγκόσμια τάξη χωρίς κανόνες και ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Πούτιν επιδιώκει μια μεγάλη συμφωνία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια που θα αφήσει την Ουκρανία στο έλεος του Κρεμλίνου, θα αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ και θα εδραιώσει τη θέση της Ρωσίας ως παγκόσμιας δύναμης.
Η επιθυμία της Μόσχας για μια μεγάλη συμφωνία σχετικά με την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας μεταφέρθηκε από έναν συντηρητικό ολιγάρχη που βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο Πούτιν θα απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία με τον Τραμπ, εκτός αν αυτή περιλαμβάνει όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά την Ευρώπη και τον κόσμο
Πριν από τις όποιες συνομιλίες, το Κρεμλίνο αξιολογεί προσεκτικά τα μηνύματα, τις φιλοδοξίες και τα τρωτά σημεία του Τραμπ, ενώ παραμένει επιφυλακτικό απέναντι στο απρόβλεπτο του χαρακτήρα του. Οι αδυναμίες του Τραμπ, σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές, περιλαμβάνουν γεωπολιτική αφέλεια, μικρό εύρος προσοχής και τάση να βασίζεται στο ένστικτο και όχι στο μυαλό.
«Ο Τραμπ σιωπά σκόπιμα, νομίζω, επειδή δεν ξέρει», σημειώνει ο Konstantin Remchukov, εκδότης της ρωσικής εφημερίδας Nezavisimaya Gazeta. «Είδαμε την εκστρατεία του. Δεν είναι βαθύς στοχαστής σε γεωπολιτικά θέματα».
Στο επίκεντρο της σύγκρουσης Πούτιν – Τραμπ η Ουκρανία
Το μεγαλύτερο θέμα μεταξύ των δύο ανδρών θα είναι η σύγκρουση στην Ουκρανία, την οποία ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να τερματίσει σε 24 ώρες.
Όμως ο Πούτιν έχει θέσει αυστηρούς όρους για οποιαδήποτε συμφωνία, μεταξύ των οποίων η μόνιμη απομάκρυνση της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ, η σημαντική μείωση του στρατού της και η δική της παραμονή στα ουκρανικά εδάφη. Οι αναλυτές βλέπουν λίγες ελπίδες για μια ειρηνευτική συμφωνία, δεδομένης της μαξιμαλιστικής θέσης του Πούτιν και της επιφυλακτικότητας του Τραμπ να φανεί αδύναμος αν δώσει πάρα πολλά στην Ρωσία.
Ο Τραμπ, «όπως κάθε παγκόσμιος ηγέτης, θέλει να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος. Δεν θέλει να φανεί αδύναμος και δεν θέλει να φανεί ότι υποκλίνεται στον Πούτιν», τονίζει ο Τζόσουα Χουμίνσκι, ανώτερος αντιπρόεδρος στο Κέντρο Μελέτης της Προεδρίας και του Κογκρέσου.
Τι τους χωρίζει;
Μέχρι στιγμής, τα σήματα που εκπέμπονται μεταξύ Πούτιν και Τραμπ δεν υποδηλώνουν αμέσως μια νέα εποχή θερμότερων σχέσεων. Οι παρουσιαστές της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης προέβαλαν γυμνές φωτογραφίες της Μελάνια Τραμπ λίγες ημέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές, χαμογελώντας καθώς συζητούσαν για την επιστροφή της πρώτης κυρίας της Αμερικής.
Στη συνέχεια, τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι ο Τραμπ «δεν είναι ασφαλής», σε μια προφανή αναφορά στην πιθανή δολοφονία του: «Δυστυχώς, στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν συμβεί διάφορα περιστατικά», είπε με νόημα.
Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ, αφού ο Πούτιν έχασε τον Σύρο «πελάτη» του, Μπασάρ αλ Άσαντ, κορόιδευε ότι η Ρωσία βρισκόταν σε «αποδυναμωμένη κατάσταση» λόγω του ουκρανικού πολέμου και της προβληματικής της οικονομίας.
«Αυτή είναι η ώρα του να δράσει», δήλωσε, λέγοντας στον Πούτιν να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και ειρηνευτικές συνομιλίες.
Τι τους ενώνει;
Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά σημεία στα οποία οι δύο άνδρες ταυτίζονται.
Ο Πούτιν δεν ανέχεται τον δυτικό φιλελευθερισμό, δηλαδή τους ξένους ηγέτες που του κάνουν διαλέξεις για τη ρωσική καταστολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον Τραμπ βλέπει έναν παρόμοιο αδίστακτα κυνικό.
Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πλεονέκτημα, καθώς επιδιώκει να σφυρηλατήσει την Ρωσία σε παγκόσμια δύναμη σε μια νέα πολυπολική παγκόσμια τάξη, όπου οι παγκόσμιοι γίγαντες μοιράζουν τον χάρτη και ανταλλάσσουν την κυριαρχία των ασθενέστερων εθνών.
«Αυτή η αξιακή προσέγγιση διαμόρφωσε αυτό που ο Πούτιν μισεί περισσότερο απ’ όλα, την τάξη που βασίζεται σε κανόνες, και έτσι επιδεινώθηκαν οι σχέσεις μας», εξηγεί ο Remchukov και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Ο Τραμπ, από αυτή την άποψη, φαίνεται να είναι ένα πρόσωπο που δεν ενδιαφέρεται για τις αξίες ή την ιδεολογία, που δεν κηρύττει ή μαλώνει για κανένα από αυτά τα θέματα. Ο Τραμπ λέει, δεν με ενδιαφέρει τι κάνετε στο εσωτερικό σας».
Η νέα τάξη πραγμάτων που οραματίζεται ο Πούτιν μετά την εκλογή Τραμπ
Μιλώντας λίγες ημέρες μετά τη νίκη του Τραμπ, ο Πούτιν μετέδωσε στους Ρώσους μια θριαμβευτική διάθεση, υποστηρίζοντας ότι η νέα τάξη πραγμάτων του είναι σχεδόν εδώ.
«Μπροστά στα μάτια μας αναδύεται μια εντελώς νέα παγκόσμια τάξη, που δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχουμε δει στο παρελθόν», δήλωσε, προσθέτοντας πως με την παλαιά τάξη, που βασίζεται σε κανόνες, να έχει πεθάνει, «ένας σκληρός, ασυμβίβαστος αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διαμόρφωση της νέας».
Το ΝΑΤΟ, τόνισε, είναι «ένας απόλυτος αναχρονισμός». Ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ, ο οποίος απαγορεύει τις εισβολές, δημιουργήθηκε από τους νικητές και πρέπει να αλλάξει, επειδή «νέα κέντρα εξουσίας αναδύονται». Ο δυτικός φιλελευθερισμός είναι «ολοκληρωτικός στην ουσία του».
Ο διακεκριμένος Ρώσος συγγραφέας Μιχαήλ Ζίγκαρ, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά καταδικάστηκε στην Ρωσία τον Ιούλιο για τις επικρίσεις του στον πόλεμο, είπε ότι ο Πούτιν φαίνεται να απευθύνεται απευθείας στον Τραμπ όταν είπε ότι αργά ή γρήγορα η Δύση θα κατανοήσει την ανάγκη για «μια ρεαλιστική, νηφάλια προσέγγιση, βασισμένη σε μια μάλλον σκληρή, μερικές φορές κυνική, αλλά ορθολογική αξιολόγηση των γεγονότων και των δικών της δυνατοτήτων».
«Τα έθνη πρέπει να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους στρατιωτικά, διεκδικώντας τα με κάθε αναγκαίο μέσο», προσέθεσε ο Πούτιν, ο οποίος δύο ημέρες αργότερα χρησιμοποίησε ένα νέο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, με την ονομασία Oreshnik, εναντίον της Ουκρανίας. Έκτοτε απείλησε ότι θα χρησιμοποιήσει τους πυραύλους για να καταστρέψει τα κέντρα λήψης πολιτικών και στρατιωτικών αποφάσεων του Κιέβου.
Διαπραγματεύσεις για ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό σύμφωνο ασφαλείας
Ως απεσταλμένο του στην Ουκρανία, ο Τραμπ επέλεξε τον αντιστράτηγο εν αποστρατεία Κιθ Κέλογκ, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι η συναλλακτική προσέγγιση του Τραμπ, κατά την πρώτη του θητεία, του επέτρεψε να «μειώσει τις εντάσεις με τον Πούτιν, παραμένοντας σταθερός στα αμερικανικά συμφέροντα ασφαλείας».
Καθώς ο Πούτιν και ο Τραμπ ετοιμάζονται να προσποιηθούν ότι διαφωνούν, ο Ρώσος ηγέτης βρίσκεται υπό τον χρονικό περιορισμό τού πόσο καιρό μπορεί να αντέξει τον πόλεμο η συμπιεσμένη από τις κυρώσεις οικονομία του, αλλά στοιχηματίζει πως είναι περισσότερο από όσο μπορεί να αντέξει η Ουκρανία – ειδικά αν, όπως πιστεύει η Μόσχα, οι δυτικές παραδόσεις όπλων περικοπούν υπό τον ηγεσία Τραμπ.
«Ο Πούτιν υπολογίζει ότι θα μπορέσει να αποφασίσει κάτι με τον Τραμπ», δήλωσε σε συνέντευξή της η Τατιάνα Στανόβαγια, ανώτερη συνεργάτης του Carnegie Russia Eurasia Center, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν ελπίζει πως «θα μπορέσει να πείσει τον Τραμπ ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει – με τους όρους Πούτιν φυσικά. Αν δεν τα καταφέρει, τότε απλώς θα συνεχίσει να πολεμά όπως πριν. Υπολογίζει ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να αντισταθεί για πολύ», άλλωστε.
Ένας Ρώσος ακαδημαϊκός, που βρίσκεται κοντά σε ανώτερους Ρώσους διπλωμάτες, ανέφερε ότι δεν υπάρχει διάθεση συμβιβασμού στο Κρεμλίνο, με τις δυνάμεις του να προελαύνουν σταθερά στην ανατολική Ουκρανία, και κανείς δεν προβλέπει οικονομική κατάρρευση. «Η Ρωσία είναι έτοιμη να διεξάγει διαπραγματεύσεις, αλλά διαπραγματεύσεις από θέση ισχύος και όχι αδυναμίας», δήλωσε στην εφημερίδα Washinton Post υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Οι κομπασμοί του Τραμπ ότι μπορεί να κλείσει γρήγορα μια συμφωνία υποδηλώνουν ανυπομονησία, γι’ αυτό και οι αξιωματούχοι της Μόσχας επιμένουν πως η συμφωνία πρέπει να αντιμετωπίσει τις «βαθύτερες αιτίες» του πολέμου, υποδηλώνοντας ότι πρόκειται να καθηλώσουν τις συνομιλίες σε μακρές, περίπλοκες διαπραγματεύσεις για ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό σύμφωνο ασφαλείας.
Ετοιμάζονται να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής
Η επιθυμία του Πούτιν για μια μεγάλη συμφωνία σχετικά με την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας μεταφέρθηκε από έναν συντηρητικό ολιγάρχη που βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο, τον Konstantin Malofeyev, ο οποίος προειδοποίησε σε συνέντευξή του στους Financial Times στο Ντουμπάι ότι ο Πούτιν θα απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία με τον Τραμπ, εκτός αν αυτή περιλαμβάνει όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά την Ευρώπη και τον κόσμο.
Ο Ρώσος ακαδημαϊκός είπε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να υποστηρίξει πως είναι πρόθυμη να είναι «ευέλικτη» σε ορισμένες από τις εδαφικές απαιτήσεις της για την Ουκρανία, με αντάλλαγμα παραχωρήσεις σχετικά με τη μελλοντική σύνθεση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης.
Αυτό σημαίνει ουσιαστικά μια σύνοδο κορυφής Τραμπ-Πούτιν που συμφωνεί να χωρίσει τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής, με εξασφαλισμένη την πρωτοκαθεδρία της Ρωσίας επί της Ουκρανίας, της Γεωργίας και άλλων πρώην σοβιετικών γειτόνων που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ, κάτι που θα περιόριζε την Συμμαχία και θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης.
«Ελπίζω ότι ο Τραμπ δεν θα πέσει σε αυτή την παγίδα, διότι οι Ευρωπαίοι θα αντιταχθούν σε αυτό και νομίζω ότι και οι Ουκρανοί θα το κάνουν», σημείωσε ένας πρώην ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης και ειδικός σε θέματα Ρωσίας. Ο Πούτιν, είπε, «ήθελε πάντα να υπάρχει ένα είδος ειρήνης που να επιβάλλεται από τις ΗΠΑ και την Ρωσία σε αυτό το θέμα».
Ο Τραμπ θέλει να «σπάσει» τη σινορωσική συμμαχία – Θα πετύχει;
Στη συνέχεια, υπάρχει η δημοφιλής σε πολλούς, που βρίσκονται στην τροχιά του Τραμπ, οπτική γωνία της διάσπασης της αναδυόμενης συμμαχίας Ρωσίας-Κίνας. Σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο στον δεξιό σχολιαστή Τάκερ Κάρλσον, ο Τραμπ είπε ότι θα πρέπει να «ξε-ενώσει» την Ρωσία και την Κίνα.
«Αυτή η σχολή σκέψης φαίνεται να είναι δημοφιλής σε πολλούς ανθρώπους στο «σύμπαν» του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν διοριστεί στην ομάδα εθνικής ασφαλείας του», έγραψε ο Alexander Gabuev, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο.
Η Ρωσία εξαρτάται από την Κίνα για το εμπόριο και ο Πούτιν όπως και ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, γνωρίζουν αμφότεροι ότι ο Τραμπ θα έχει φύγει σε τέσσερα χρόνια.
Οποιοδήποτε παιχνίδι του Τραμπ για την αποδυνάμωση των σχέσεων Μόσχας-Πεκίνου δεν θα πετύχει, σύμφωνα με τον Gabuev, δεδομένης «της προσωπικής σχέσης μεταξύ των δύο ‘αυτοκρατόρων’, της κοινής τους δυσπιστίας για την Ουάσιγκτον και των ελπίδων τους να γίνουν πιο ισχυροί σε μια αναδυόμενη πολυπολική τάξη – εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών».
- Οι King Gizzard & The Lizard Wizard υπόσχονται τρεις βραδιές καλοκαιρινού χάους στον Λυκαβηττό
- Οι άνδρες και οι γυναίκες γύρω από τον Έλον Μασκ
- Άνω-κάτω η ΔΟΕ με ψεύτικους λογαριασμούς του Μπαχ
- Αγορές: Πότε ξεκινάνε οι χειμερινές εκπτώσεις – Όσα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες
- Τι να κάνεις αν το στομάχι «διαμαρτύρεται» μετά τις υπερβολές των γιορτών
- Καιρός: Τοπικές βροχές την Παρασκευή, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο