Ορέσνικ εναντίον δυτικής άμυνας: Ποιος θα υπερισχύσει;
Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής εκτιμά κατά πόσο μπορούν τα πλέον υπερσύγχρονα όπλα στη Δύση να αντιμετωπίσουν τους Ορέσνικ
Ενώ δυτικοί αναλυτές ενθαρρύνουν τους Ευρωπαίους να προμηθεύουν με σύγχρονα όπλα τους Ουκρανούς, αδιαφορώντας για τους ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς Ορέσνικ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, πρότεινε μια πρωτότυπη «μονομαχία»: Ρωσικά όπλα εναντίον των δυτικών. Ποιός θα κερδίσει άραγε;
Για κάποιους ειδικούς της RAND, οι βαλλιστικοί πύραυλοι Ορέσνικ (Oreshnik) δεν πρέπει να να κάμψουν τη βούλη της Ευρωπαίων στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. «Οι Ορέσνικ δεν πρόκειται να έχουν κανένα σημαντικό αντίκτυπο στη σύγκρουση και δεν θα πρέπει να επηρεάσουν για κανέναν λόγο για να συνεχίσουν οι δυτικές χώρες να υποστηρίζουν την Ουκρανία» είπε σε συνέντευξή του πρόσφατα.
Μια απάντηση σε αυτές τις τοποθετήσεις ήρθε από τα πλέον επίσημα χείλη της Ρωσίας, τον πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, προσφέρθηκε να κατευνάσει τις “ανησυχίες” των δυτικών ειδικών με μια απλή δοκιμή, αναφερόμενος σε αυτούς που αμφισβήτησαν τις δυνατότητες του Ορέσνικ.
Η πρότασή του ήταν απλή: αφήστε εκείνους τους δυτικούς ειδήμονες να επιλέξουν μια εγκατάσταση κάπου στο Κίεβο, για παράδειγμα, να αναπτύξουν το καλύτερο σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας που έχει να προσφέρει η Δύση για την προστασία αυτής της εγκατάστασης και μετά να δούμε αν αυτές οι άμυνες μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα χτύπημα από Oρέσνικ.
Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας δοκιμής, ωστόσο, φαίνεται ήδη προαποφασισμένο καθώς καμία από τις διαθέσιμες επί του παρόντος δυτικές πυραυλικές άμυνες δεν είναι ικανή να αναχαιτίσει τους Ορέσνικ της Ρωσίας, δήλωσε στο Sputnik ο στρατιωτικός αναλυτής Αλεξέι Λεονκόφ.
Οι επιδόσεις των υπερσύγχρονων όπλων της Δύσης-Ισραήλ
Το περίφημο αμερικανικό συστήμα αντι-πυραυλικής άμυνας, THAAD, και το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow 3, που πιθανότατα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους πρώτης γενιάς, όπως οι Kinzhal και Zircon, δεν έχουν την παραμικρή πιθανότητα έναντι των Ορέσνικ, ένα υπερηχητικό όπλο δεύτερης γενιάς, είπε.
Συστήματα αεράμυνας όπως το γερμανικό IRIS-T, το γαλλικό SAMP-T ή το αμερικανο-νορβηγικό NASAMS θα ήταν επίσης ανίσχυρα εναντίον του Oρέσνικ, ακόμη κι αν επρόκειτο να πυροδοτήσουν ολόκληρο το ωφέλιμο φορτίο τους, πρόσθεσε ο Λεονκόφ.
Όσο για το διάσημο Patriot, ο Λεονκόφ θυμήθηκε πώς ένα τέτοιο σύστημα αεράμυνας στο Κίεβο κατέληξε να ρίξει και τους 32 πυραύλους του εναντίον του εισερχόμενου υπερηχητικού πυραύλου Kinzhal και να μην το πετύχει πριν καταστραφεί από το ίδιο Kinzhal.
Ενώ η δυτική αεράμυνα μπορεί να καθοδηγήσει τους αναχαιτιστές της προς στόχους που πετούν με ταχύτητα περίπου 2,5 Mach, ο Ορέσνικ τρέχει στον στόχο του στα 12 Mach. Αυτά τα όπλα θα μπορούσαν έτσι να «βλέπουν» το Ορέσνικ, αλλά εξακολουθούν να είναι ανίσχυρα να κάνουν οτιδήποτε γι ‘αυτό.
Το γεγονός ότι ο Ορέσνικ ελίσσεται συνεχώς με υπερηχητική ταχύτητα ενώ πλησιάζει τον στόχο καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την πρόβλεψη της τροχιάς του για την εχθρική αεράμυνα, κατέληξε ο Ρώσος ειδικός.
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)