Ρομποτικός εξωσκελετός βοηθά παραπληγικούς να περπατήσουν
Ο εξωσκελετός πλησιάζει μόνος του τον ασθενή και φοριέται πάνω του.
- Συνελήφθη 43χρονος με όπλα και χειροβομβίδες - Είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
- Σε κρίσιμη κατάσταση ο 80χρονος που κατέληξε στη ΜΕΘ για ένα λεμόνι
- «Οι όροι για τη συμφωνία θα γίνουν χειρότεροι με την έλευση του Τραμπ» - Απειλεί τη Χαμάς σύμβουλός του
- Σεξ στην παλαιολιθική εποχή – Πόσο στενή επαφή είχαν τελικά οι πρόγονοι μας με τους Νεάντερνταλ;
Εργαστήριο στη Νότια Κορέα ανέπτυξε έναν ελαφρύ ρομποτικό σκελετό που πλησιάζει μόνο του παραπληγικούς ασθενείς και κλειδώνει πάνω τους για να τους επιτρέπει να περπατούν, να ανεβαίνουν σκάλες και να αποφεύγουν εμπόδια.
Το Εργαστήριο Εξωσκελετών του Κορεατικού Ινστιτούτου Προηγμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας (KAIST) έχει στόχο να δημιουργήσει ρομποτικά συστήματα που ενσωματώνονται όσο γίνεται καλύτερα στην καθημερινότητα των ασθενών με αναπηρίες.
Ο ερευνητής Κιμ Σεούνγκ-ζουάν, ο οποίος είναι και ο ίδιος παραπληγικός, επέδειξε στο Reuters το πρωτότυπο του εξωσκελετού, το οποίο του επιτρέπει να περπατά με ταχύτητα 3,2 χιλιομέτρων την ώρα, να ανεβοκατεβαίνει σκαλοπάτια ή να κάνει πλάγια βήματα για να καθίσει σε ένα τραπέζι με πάγκο.
«Μπορεί να με πλησιάσει όπου κι αν βρίσκομαι, ακόμα και όταν κάθομαι στο αμαξίδιο, και μπορώ να το φορέσω για να με βοηθήσει να σταθώ, ένα από τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά του» είπε ο Κιμ.
Έμπνευση για τη δημιουργία του έδωσε η ταινία Iron Man, δήλωσε ο Παρκ Ζέονγκ-σου, επίσης μέλος της ομάδας του KAIST.
Ο ηλεκτροκίνητος εξωσκελετός, με την ονομασία WalkON Suit F1, αποτελείται από αλουμίνιο και τιτάνιο, ανθεκτικά αλλά ελαφρά μέταλλα που περιορίζουν το βάρος στα 50 κιλά.
Κινείται χάρη σε 12 ηλεκτρικοκινητήρες που προσομοιώνουν τις κινήσεις των ανθρώπινων αρθρώσεων στη βάδιση.
Αισθητήρες στο πέλμα και τον κορμό παρακολουθούν 1.000 μετρήσεις ανά δευτερόλεπτο και προβλέπουν τις κινήσεις του χρήστη, ενώ κάμερες στο μπροστινό μέρος ανιχνεύουν εμπόδια και υπολογίζουν το ύψος σκαλοπατιών.
Χάρη στο ρομπότ, ο Κιμ είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία εξωσκελετών του Cybathlon 2024, μια αθλητική διοργάνωση για ρομπότ που υποβοηθούν ασθενείς με διάφορες μορφές αναπηρίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις