Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το παιχνίδι της διελκυστίνδας: Μύθοι και πραγματικότητες

Το παιχνίδι της διελκυστίνδας: Μύθοι και πραγματικότητες

Ένα παιχνίδι που αρκετοί κηδεμόνες διστάζουν να παίζουν με τον σκύλο τους, είναι η διελκυστίνδα. Επειδή πιστεύουν ότι θα παρουσιάσει επιθετικές συμπεριφορές.

Η διελκυστίνδα είναι ένα παιχνίδι με σχοινί ή ύφασμα. Το ένα άκρο το κρατά ο κηδεμόνας. Το άλλο, ο σκύλος. Προσπαθούν, τραβώντας το, να παρασύρουν ο ένας τον άλλον προς το μέρος του.

Για το παιχνίδι αυτό κυκλοφορούν κάθε λογής φήμες.

Τελικά, μπορούμε να παίζουμε με τον σκύλο μας διελκυστίνδα, ή είναι καλύτερα να αποφεύγουμε αυτή τη δραστηριότητα;

Για να μάς λυθεί κάθε απορία απευθυνθήκαμε στην κα Αλεξάνδρα Ιατρού, εκπαιδεύτρια και σύμβουλο συμπεριφοράς σκύλων.

Αρχικά, η κα Ιατρού επισημαίνει ότι το παιχνίδι είναι μια από τις βασικές δραστηριότητες ενός σκύλου σε όλα τα στάδια της ζωής του.

Ωστόσο, παίζει διαφορετικό ρόλο στα στάδια ανάπτυξής του και διαφέρει, τόσο σε μορφή όσο και σε ένταση. Κατά την περίοδο ανάπτυξης του κουταβιού συμβάλλει στη σωστή και ισορροπημένη ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξή του. Καθώς ο σκύλος μεγαλώνει, η ανατροφή, η μάθηση και η ψυχαγωγία του, εξαρτώνται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από το παιχνίδι. Κι αυτό γιατί, εκτός από τη διέγερση της χαράς και της ευχαρίστησης, έχει ιδιότητες εκπαιδευτικές, συναισθηματικές και θεραπευτικές.

Οι θεωρίες κυριαρχίας, αγέλης και ο ορισμός του «άλφα» σκύλου, δεν υποστηρίζονται εδώ και πολλά χρόνια από την επιστήμη

Ποτέ κανένας σκύλος δεν έγινε επιθετικός παίζοντας διελκυστίνδα με τον κηδεμόνα του

«Ένα από τα πιο διαδεδομένα παιχνίδια, μεταξύ σκύλου και κηδεμόνα, είναι το tug of war ή, αλλιώς, η διελκυστίνδα. Ένα υπέροχο παιχνίδι εκτόνωσης και συνεργασίας.

Αρκετοί κηδεμόνες αποφεύγουν να παίζουν αυτό το συναρπαστικό παιχνίδι με τον σκύλο τους, είτε από φόβο -λόγω εσφαλμένης πληροφόρησης για τα οφέλη του-, είτε επειδή δεν γνωρίζουν ακριβώς την μεθοδολογία. Έτσι, δημιουργείται μια φρενήρης κατάσταση για τους ίδιους και τον σκύλο τους», αναφέρει η κα Ιατρού.

Οι ετεροχρονισμένες αντιλήψεις για τη διελκυστίνδα

Δυστυχώς, όπως επισημαίνει η κα Ιατρού, ακόμη και σήμερα κυκλοφορούν αναχρονιστικές απόψεις γύρω από αυτό το παιχνίδι. Όπως ότι:

● Θα κάνει το σκυλί σας να πιστεύει ότι είναι κυρίαρχο

● Καθιερώνει το σκυλί σας ως το «άλφα»

● Εάν ο σκύλος σας κερδίσει, νομίζει ότι είναι ο ηγέτης της αγέλης και δεν θα ακούει τα συνθήματα που τού δίνετε.

Υπάρχουν, όμως, και καλά νέα, όπως λέει η κα Ιατρού. Οι θεωρίες κυριαρχίας, αγέλης και ο ορισμός του «άλφα» σκύλου, δεν υποστηρίζονται εδώ και πολλά χρόνια από την επιστήμη, σύμφωνα με την Αμερικανική Κτηνιατρική Εταιρεία Συμπεριφοράς των Ζώων.
Οι θεωρίες «άλφα» και κυριαρχίας έχουν καταρριφθεί, ξανά και ξανά. Οπότε, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε για να παίξετε διελκυστίνδα με το σκυλί σας. Ειδικά αν το κάνετε σωστά.

Η εκπαιδεύτρια και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων έχει ακούσει διάφορους μύθους που αφορούν τη διελκυστίνδα, και ήρθε η ώρα να διαλευκάνουμε την αλήθεια.

1ος μύθος

«Παίζοντας διελκυστίνδα με τον σκύλο σου, ενισχύεις την επιθετικότητά του».

Αλήθεια: Ποτέ κανένας σκύλος δεν έγινε επιθετικός παίζοντας με τον κηδεμόνα του διελκυστίνδα.

Αντίθετα, μέσω αυτού του παιχνιδιού, ενισχύεται η μεταξύ σας σχέση, η επικοινωνία σας, και ο σκύλος εκτονώνεται σωματικά και πνευματικά. Ταυτόχρονα, προσφέρετε μια υγιή διέξοδο για τις φυσικές συμπεριφορές του.

Η πλειοψηφία των προβλημάτων επιθετικής συμπεριφοράς είναι αποτέλεσμα γενετικής, πρώιμων μαθησιακών εμπειριών, ιστορικού κοινωνικοποίησης ή μαθησιακών συμπεριφορών.

Η διελκυστίνδα είναι ένα παιχνίδι που παίζουμε με τον σκύλο μας, το οποίο ασκεί τις αρπακτικές επιθυμίες του, και δεν έχει σχέση με καμία από τις ανωτέρω αιτίες.

2ος μύθος

«Πρέπει να σιγουρευτείς ότι πάντα κερδίζεις το παιχνίδι και να παίρνεις το σχοινί από τον σκύλο».

Αλήθεια: Κανένας δεν ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε οποιοδήποτε παιχνίδι, αν διαρκώς χάνει και δεν κερδίζει ποτέ.

Ειδικά σε σκύλους με έλλειψη αυτοπεποίθησης, είναι ζωτικής σημασίας να τούς αφήνουμε να κερδίζουν το παιχνίδι. Είναι ένας τρόπος να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή τους, μιας και ο σκύλος νιώθει ότι έφερε εις πέρας κάτι πολύ σπουδαίο.

Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο εντείνουμε την επιθυμία του να θέλει να παίζει μαζί μας, και να μάς επιστρέφει το παιχνίδι. Έτσι ώστε να συνεχιστεί το παιχνίδι.

3ος μύθος

«O σκύλος μου γρυλίζει. Εξαγριώνεται και προσπαθεί να μου επιτεθεί».

Αλήθεια: Αρχικά, το γρύλισμα είναι μια μορφή επικοινωνίας για τους σκύλους. Και μάλιστα, υγιής.

Ειδικότερα, ο σκύλος μάς εκδηλώνει τη χαρά και την ευχαρίστηση που αντλεί μέσα από το παιχνίδι τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Παρόλα αυτά, το παιχνίδι θα πρέπει να διαρκεί λίγο. Συνήθως, συνιστώ σύντομα παιχνίδια έως και 20 δευτερολέπτων. Έτσι ώστε να αποφύγουμε τον υπερβολικό ενθουσιασμό του σκύλου και να μειώσουμε την πιθανότητα τραυματισμού. Αλλά και να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι ως ενισχυτή στην εκπαίδευση.

4ος μύθος

«Η διελκυστίνδα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα δόντια του σκύλου».

Αλήθεια: Κάθε σκύλος, αναλόγως την ηλικία, το μέγεθος, αλλά και τα βασικά χαρακτηριστικά της φυλής του, είναι διαφορετικός. Αυτό σημαίνει πως παίζει και διαφορετικά.

Πάντα πρέπει να προσφέρουμε στους σκύλους μας παιχνίδια κατάλληλα και ανθεκτικά, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τυχόν τραυματισμούς. Ελέγχουμε τα παιχνίδια τακτικά για σημάδια φθοράς ή ζημιάς, και τα αντικαθιστούμε άμεσα, για την ασφάλεια του σκύλου μας.

Όταν παίζεται λανθασμένα, η διελκυστίνδα μπορεί να είναι βλαβερή για το λαιμό ενός σκύλου

Όταν παίζεται λανθασμένα, η διελκυστίνδα μπορεί να είναι βλαβερή για το λαιμό ενός σκύλου. Οι πάνω και κάτω κινήσεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και το σήκωμα του σκύλου από το έδαφος, πράγματι μπορούν να βλάψουν τον λαιμό και τον αυχένα ενός σκύλου. Όπως και τα πολύ έντονα τραβήγματα από εσάς.

Αντ΄ αυτού, θα πρέπει να καθίσετε χαμηλά, ώστε ο σκύλος να σκύψει, και να μετακινήσετε το παιχνίδι σχοινιού από τη μία πλευρά στην άλλη, ακολουθώντας τη δύναμη του σκύλου σας.

Τα οφέλη της διελκυστίνδας για τον σκύλο

Σύμφωνα με την κα Ιατρού, η διελκυστίνδα έχει πολλά οφέλη. Το παιχνίδι αυτό σάς βοηθά, ώστε:

1. Να αναπτύξετε την σχέση σας με τον σκύλο.

2. Να του δώσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τα φυσικά του ένστικτα.

3. Να δουλέψετε εκπαιδευτικά συμπεριφορές όπως, «Άστο», «Φτύστο», «Φέρτο», «Πάρτο».

4. Να ενισχύσετε τον έλεγχο των παρορμήσεων. Για παράδειγμα, να μάθει να περιμένει πριν δαγκώσει το παιχνίδι.

5. Να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και να ενισχύσει τον δεσμό μεταξύ σας.

6. Τέλος, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκτονώσετε την υπερβολική ενέργεια και να διατηρήσετε τον σκύλο σας σωματικά και διανοητικά διεγερμένο.

Καταλήγοντας, η κα Ιατρού αναφέρει: «Όταν χρησιμοποιούνται σωστά τα παιχνίδια, είναι απολύτως ασφαλή για κουτάβια και σκύλους οποιασδήποτε ηλικίας. Ωστόσο, όπως κάθε σωματική δραστηριότητα που γίνεται με το σκυλί σας, θα πρέπει να κατανοήσετε βασικά τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε. Έτσι ώστε να διασφαλίσετε την ασφάλεια, τόσο του κατοικίδιου σας όσο και τη δική σας».

Η εκπαιδεύτρια και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων, Αλεξάνδρα Ιατρού

● Η κυρία Αλεξάνδρα Ιατρού είναι σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτος της σχολής Cane Sentio και πτυχιούχος του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει εθελοντική ενασχόληση με αδέσποτα ζώα περισσότερο από μια δεκαετία, και εκπαιδεύει με επιστημονικές μεθόδους, βασισμένες πάνω στον συμπεριφορισμό, χρησιμοποιώντας επιβράβευση και σεβασμό προς τον σκύλο.

Και, όπως υποστηρίζει: «Το πιο σημαντικό, άλλωστε, στην εκπαίδευση είναι να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε για τον σκύλο μας, και εκείνος θα ακολουθήσει».

Must in

Απίστευτο: Ο Αμορίμ διέκοψε τη συνέντευξη Τύπου επειδή το ταβάνι έσταζε νερό (vid)

O Ρούμπεν Αμορίμ αναγκάστηκε να διακόψει την συνέντευξή Τύπου μετά την ήττα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 3-0 από την Μπόρνουθ επειδή από το ταβάνι της αίθουσας έσταζε νερό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο