Έρευνα: Οι τροφές «ασπίδα» στην κατάθλιψη
Μεγάλη έρευνα έδειξε ότι στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης βοηθάει και η ισορροπημένη διατροφή.
Η κατάθλιψη είναι μια κοινή και σοβαρή ιατρική ασθένεια, ικανή να οδηγήσει σε μια ποικιλία συναισθηματικών και σωματικών προβλημάτων, γι’ αυτό και οι ασθενείς με κατάθλιψη πρέπει οπωσδήποτε να αναζητούν τη συνδρομή των ειδικών και να ακολουθούν κατά γράμμα την εκάστοτε συνιστώμενη θεραπεία.
Στον τομέα της καλύτερης αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της εν λόγω ψυχικής ασθένειας, συγκαταλέγεται και η ισορροπημένη διατροφή, η οποία αποτελεί, ως γνωστόν, το κλειδί για καλύτερη συνολική υγεία, με νέα παγκόσμια έρευνα να κάνει τα πράγματα λίγο πιο συγκεκριμένα, συνδέοντας την υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών με χαμηλότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε ενήλικες 45+.
Αν και το όφελος από την υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών στην ψυχική υγεία έχει αναφερθεί στο παρελθόν, λίγες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και στη μελέτη διδύμων, όπου εξετάζονται άτομα με σχεδόν πανομοιότυπο DNA για να ελεγχθεί καλύτερα η επίδραση παραγόντων όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ή οι πρώιμες εμπειρίες ζωής στα τελικά αποτελέσματα.
Κατάθλιψη και διατροφή: Η έρευνα
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τις συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και των συμπτωμάτων κατάθλιψης για 11 χρόνια και για περισσότερα από 1.700 ζεύγη διδύμων (3.483 άτομα) από την Αυστραλία, τη Δανία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι 45+ κατά την έναρξη της έρευνας. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για την αρχική πρόσληψη φρούτων και λαχανικών των συμμετεχόντων καθώς και δεδομένα που αφορούσαν την κατάθλιψη κατά την έναρξη αλλά και στην πορεία.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Scientific Report, η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης με την πάροδο του χρόνου.
«Είναι ενδιαφέρον ότι η συνολική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ακόμα και στην υψηλή κατηγορία κατανάλωσης, φαίνεται να εξακολουθεί να είναι πολύ πιο κάτω από τις διατροφικές συστάσεις για τις περισσότερες χώρες», παρατήρησαν οι επιστήμονες.
«Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στις δύο μεγάλες σκανδιναβικές μελέτες ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, με τον μέσο όρο και για τις δύο να είναι λιγότερος από το ήμισυ της συνιστώμενης πρόσληψης τουλάχιστον 5 μερίδων την ημέρα», δήλωσαν χαρακτηριστικά.
«Δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα ήταν η μείωση των βαθμολογιών κατάθλιψης εάν η πρόσληψη αυξανόταν στα συνιστώμενα επίπεδα», κατέληξαν οι ίδιοι.
Άλλος ένας καλός λόγος για να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
Η επικεφαλής συγγραφέας και μεταδιδακτορικός συνεργάτης Δρ Άναμπελ Μάτισον, δήλωσε: «Τα ευρήματα δίνουν άλλον έναν καλό λόγο για την αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών στη διατροφή μας».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι καταθλιπτικές διαταραχές συμβάλλουν σημαντικά στην επιβάρυνση της νόσου σε ενήλικες άνω των 55 ετών. Τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα δεικτών προφλεγμονώδους και οξειδωτικού στρες και μειωμένα επίπεδα αντιοξειδωτικών δεικτών, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν κατάθλιψη.
Η ευεργετική σχέση μεταξύ της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και της κατάθλιψης οφείλεται πιθανότατα, κατά τους ειδικούς, στα υψηλά επίπεδα διαιτητικών ινών, βιταμινών και μικροθρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Τα φρούτα και τα λαχανικά φαίνεται επίσης να επηρεάζουν θετικά τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου και να μας προστατεύουν από την οξειδωτική βλάβη στον εγκέφαλο. Η σημασία του μικροβιώματος του εντέρου και η πιθανή επιρροή του στην κατάθλιψη ως αποτέλεσμα της φλεγμονής, γίνεται όλο και πιο φανερή, με τους επιστήμονες να ενθαρρύνουν την υιοθέτηση καλών διατροφικών συνηθειών στα πλαίσια ενός συνολικά υγιεινού τρόπου ζωής.
* Πηγή: Vita
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις